29 Ocak 2013 Salı

KIBRIS TATLISI


Malzemeler

4 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Galeta Unu
3/4 Su Bardağı Sıvıyağ
1/2 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Hindistan Cevizi
1 Su Bardağı Ceviz
1 Paket Vanilya
1 Paket Kabartma Tozu
Çay Kaşığının Ucu ile Karbonat
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu (Karbonat ve Kabartma Tozunu ıslatacak kadar)
Şerbeti İçin :
1,5 Su Bardağı Şeker
1,5 Su Bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
Muhallebisi İçin :
1 Litre Süt
1 Su Bardağı Un
1 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
1 Su Bardağı Şeker
1 Paket Damla Sakızlı Vanilya
1 Kutu Krema
Süslemek İçin :
Çikolatalı Sos

Yapılışı

Muhallebisi için süt,un ve nişasta bir tencereye konur.Uzun süre bekleyince un sütün içinde ıslanıp dibine çöküyor.Bundan sonra pişirilen muhallebide topaklar oluşmuyor.Tabi güzelce karıştırarak pişirmek kaydı ile :)))
Önce şerbet malzemeleri ile şerbet yapılır.Şeker ve su bir tencereye alınır.Kaynadıktan 1-2 dk sonra limon suyu ilave edilip bir taşım daha kaynatılır.Soğuması için bir kenara alınır.
4 yumurta ile 3/4 bardak şeker çırpılır.Sıvıyağ ilave ederek çırpmaya devam edilir.Ardından hindistan cevizi,ceviz , galeta unu kaseye alınır.Galeta ununun üzerine çukur yapılıp kabartma tozu ve karbonat konur.Vanilya çevreye serpilir.Kabartma tozu ve karbonatın üzerine limon suyu dökerek köpük köpük olması sağlanır.Tekrar çırpılarak yağlanmış tepsiye dökülür.170 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirilir.
Fırından çıkardığımız tatlının ilk sıcaklığı geçince 3-4 dk sonra gibi şerbeti dökülür.
Tencerede beklettiğimiz süt,un ve nişastayı karıştıra karıştıra pişirilir.Kaynamaya yakın muhallebi ağırlaşmaya başlıyor.Bu sırada karıştırma işlemini hızlı hızlı yapmak gerekir.Yoksa yine topaklanma sorun yaşanır.Muhallebi kaynayınca şeker ve damla sakızı aromalı vanilya ilave edilir.Tekrar kaynayınca ocaktan alınıp krema ilave edilir.Mikser ile güzelce çırpılarak tatlının üzerine dökülür.
Mümkünse bir gece buzdolabında bekletilir.
Servis zamanı dilimlenip üzerine çikolatalı sos şekilli sıkılarak servis edilir.
Afiyet Olsun...

9 yorum:

nergis mevsimi dedi ki...

Şerbetli tatlıların üzerine konulan muhallebi tatlıyı daha hafif yapıyor.Bence de her arşivde bulunmalı :) Eline sağlık.

pembe kekik dedi ki...

Ben bu tatlıyı çok seviyorum. Sadece şekerine dikkat etmek lazım. Paylaşmakla iyi yapmışsın çok sevilen bir tatlı.

Cevver dedi ki...

Nergiz'cim haklısın canım sütlü kremalar şerbetli tatlıyı hafifletiyor :))))
Sibel'cim evet şekere dikkat etmeli ilk yaptığımda hamura 1 bardak şeker,şerbeti de 2 bardak şekerle yapmıştım çok tatlı olup baymıştı.Sonra ölçüleri böyle değiştirdim ben deeee :)))))

aslı dedi ki...

cevvercim, çooook güzel görünüyor. ellerine sağlık.

Cevver dedi ki...

Teşekkür ederim Aslı'cım :))))

EsEr dedi ki...

Bana geldiğinizde yaptığım incirli tatlıya benziyor. Ellerine sağlık..
Senin sayfanı, kendi sayfamda bakmadan geçmediklerim bölümüne ekledim. Ama nedense en sonda görünüyor. Tarif girdiğinde tepeye çıkmıyor :( Nedenini henüz bulamadım. Çok öptüm..

Cevver dedi ki...

Esma'cım evet benziyorlar güzelim.Altındaki kek değişik sadece :))) Canım sayfana eklediğin için teşekkür ederim.Üste çıkması önemli değil.Denk gelirse düzeltirsin.Bunun için kafa yormana gerek yok canımcım :)))

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Cevverim; bu yılki favorilerim Rum (Kıbrıs) tatlısı, bir de incirli tatlı.. İkisi de accayip güzel.. Ellerine sağlık canım benim:)

Cevver dedi ki...

Evet ikisi de çok lezzetli :) Yiyen herkes beğeniyor.Ne diyelim ellerimize sağlık :))))

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails