28 Mart 2013 Perşembe

PARMAK POĞAÇA


Bu poğaçaları Sibel arkadaşımın sayfasında görünce şekline bayıldım.Yazıyı okuyunca onun da Nergiz arkadaşımızın sayfasından beğenip yaptığını öğrendim.Ben de hemen ilk gelen misafirime yaptım.İkinize de teşekkürler arkadaşlar :))
Yalnız bir farkla onlar mayalı hamurla yapmışlar.Ben klasik poğaça hamurumla yaptım.Bir de ben parmakları biraz ince yaptım.Yani iki fark varmış :)))

Malzemeler
1 Su Bardağı Sıvıyağ
250 gr Margarin  
1 Su Bardağı Yoğurt
4-5 Su Bardağı Un
1 Paket Kabartma Tozu
Leblebi Tanesi Kadar Karbonat
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu (Sirke de olabilir)
1 Adet Yumurta
Tuz

İç Malzemesi
250 gr Peynir
Maydanoz
Karabiber



Yapılışı
Önce margarin eritilir.Küçük bir kısmı erimeden ocak kapatılır ki yağın sıcaklığı ile eriyen kısım yağı ılıklaştırsın.
Yoğurma kabına önce sıvıyağ ile yoğurt konup kaşıkla biraz karıştırılır.Erittiğimiz yağ ilave edilir.Biraz soğuyunca yumurta beyazı ilavesiyle  homojen hale gelene dek karıştırılır.Bu karışımın üzerine un ilave edilir.Unun ortasında parmağımızla çukur açılır.Çukur yere kabartma tozu ve karbonat konur ve üzerine limon sıkılır ki kabartma tozu ve karbonat aktive olsun.Unun üzerine tuz serpilerek hamur yoğrulur.Yalnız bu tarz hamurlar yumruklanmaz ki pişince kıyır kıyır olsun.Bunu bana neredeyse çocuk yaşımda eski komşumuz Semahat teyze öğretmişti.Hamur avuçda sıkarak yoğurulur.Elinizi sıkınca hamurlar parmakların arasından çıkacak şekilde yoğruluyor.Bilmem anlatabildim mi ?
Hamur üzeri örtülerek dinlenirken peynirle maydanoz karıştırılarak iç malzeme hazırlanır. Karabiber de eklenip karıştırılır.
Hamurdan parçalar koparıp oval biçimde incelterek şekil verilir.Ortasına iç malzemeden konup bir kenar üzerine katlanır.Diğer kenar kesikler atılarak dilimlere ayrılır.İç malzemenin üzerine katlanan yerden katlamaya devam edilir.Son olarak kesik parçalar poğaçanın üzerinde düzenli olması için düzeltilir.
Fırın 200 dereceye ayarlanıp açılır.Bu arada yumurta sarısı ile süt ya da sıvıyağ karıştırarak poğaçalarımızın üzerine sürülür.Susam ve çörekotu serpilerek fırına verilir.
Poğaçaların üzeri pembeleşene dek pişirilir.Fırından çıkınca ilk sıcaklığının geçmesi beklenir.Sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun ...

7 yorum:

selda nın mutfak defteri dedi ki...

Merhabalar,
Poğaçalara bayıldım nefis görünüyorlar. Bloğunuzu takip ediyorum. Bana da bekliyorum...Sevgilerimle,

nergis mevsimi dedi ki...

Eline sağlık Nurdan'cığım,bizim poğaçaların farklı bir versiyonunu yapmışsın benimkiler beş parmaktı,seninkiler on parmak olmuş :)

Cevver dedi ki...

selda hanımcım teşekkür ederim.Bloğunuza en kısa sürede uğrarım canım,iyi günler dilerim :)))
Nergiz'cim dediğin gibi benimkiler on parmak oldular :))) Sevdim ben bunların yapılışını :)))

pembe kekik dedi ki...

Ben de görür görmez on parmak poğaçası dedim bunlar. Ellerine sağlık. Bu da bir ayrı güzel olmuş. Sevgiler.

Cevver dedi ki...

ha ha haaa öyle olmuşlar de miiiii ? Sağol Sibel'cim :)))

nehir ince dedi ki...

Şimdi bu tarifi yapıyorum , ancak pen çizik atmakla vakit kaybedemem bilirsin :)))

Nurdan Özden dedi ki...

Nehirim İncem olsun tadı içinde onun çiziksiz olsa da mis gibi olmuştur :)) Ellerine sağlık yiyenlere de afiyetler olsun :*

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails