17 Aralık 2013 Salı

BUMBAR DOLMASI


Özene bezene yaptığımız bumbarın resmini çekeceğimiz sırada elektrikler kesildi.Küçük tüpte olan lambanın ışığında ilk resmi çektim.Bir süre sonra elektrikler geldi ama bu defa yemeğin sıcakken olan görüntüsü yoktu.Elimde olan resimlerle tarifimi veriyorum.Güzel bir resim elde edemediğim için üzgünüm :((

Malzemeler
1 Adet Koyun ya da Keçinin Kalın Bağırsağı
2 Su Bardağı Pirinç
250 gr Karaciğer
2 Adet Kurusoğan
1 Adet Domates
1 Demet Maydanoz
2 Su Bardağı Su
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
Tuz
Karabiber-Pulbiber-Reyhan(Kuru)
Kimyon(Çay kaşığının ucuyla)


Yapılışı

Bağırsak iç dış edilerek birkaç kez yıkanır.Arada iç kısmı yağ bıçağı gibi keskin olmayan bir bıçakla kazınır.Tekrar iç yüz ederek yıkanır.Dezenfeksiyon sağlamak için sirkeli,tuzlu suda 15-20 dk kadar bekletilir.Sonrasında bağırsağın bir ucu ip ile bağlanır.Diğer ucundan üfleyerek şişirilir.Diğer ucu da bağlanır.Bu şekilde birkaç gün kurutulur.Nedenini bilmiyorum annanem hep böyle yapardı.Sanırım bir çeşit saklama yöntemi.Kurban bayramında önce et yemekleri yapıldığı malum.Sıra bumbara gelene kadar bozulmasın diyedir diye düşünüyorum.Çünkü o zamanlar buzdolabı falan yoktu tabi kiiiii.Bizim bumbarımızı teyzem temizleyip,şişirip,kuruttu.
Dolma harcı için soğan yemeklik doğranır,ciğer tavla zarı gibi küçük küçük doğranır,maydanozlar ince ince doğranır,domates rendelenir.Büyükçe bir kaba alınır.Tüm malzeme su koyularak karıştırılır.Arzu edilirse 1 tatlı kaşığı biber salçası konabilir ya da zevke göre daha fazla da olabilir.Ama biz koymadık.
Bağırsağı doldururken zapt etmesi kolay olsun diye 3 parçaya ayırdık.İple birer ucundna bağladıktan sonra açık olan uçtan dolma harcı doldurulur.Kalın olanlar huni takarak doldurulur.Ama daha ince olan bağırsak doldurulurken huni sığmıyor onuda dolma oyacağı olan bıçağı uca sokup dolma harcı ordan itilir.İç harcın suyu da bağırsağın içine pay edilir.Pişince şişen pirinçler bağırsağı patlatmasın diye bağırsaklar çok tıka basa doldurulmaz.Tezgaha serdiğimizde bağırsakların yarısı içle dolmuş olmalı.Kalan boşluk da su ile doldurulur..Bu kısmı daha iyi nasıl tarif edebilirim bilmiyorum.Doldurulmuş bağırsağı ellediğinizde içindeki su hareket etmeli.


Doldurduğumuz bağırsaklar kol böreği gibi tepsiye dizilir.Üzerine su dökülür.Bağırsaklar birçok yerinden yorgan iğnesi ile delinir.Böylece yarım saate yakın haşlanır.
Arzu edilirse böylece yenebilir.Ya da üzerine 1 yemek kaşığı kızdırılmış tereyağ dökülerek fırında kızartılır.Yaklaşık 10 santimlik dilimlere ayırarak servis edilir.Biz annanem usulü yapıp sıvıyağda kızarttık.Bunun için önce yine yaklaşık 10 santimlik dilimlere bölüp sıvıyağda (arzu edilirse tereyağda) nar gibi kızartılır.Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun ...

4 yorum:

hepleziz.com dedi ki...

Ellerinize sağlık Teiji tokkim, ben de çok severim bumbar dolmasını ve annemle yaparız, içine sadece pirinç, minik doğranmış et, karabiber,tuz,nane koyarız ve pişiririz...

KEYFİMCE YAPTIKLARIM dedi ki...

Tülay'cım aynı yemek olsa da ne kadar çeşitli yapılıyor de mi ? Benim her zaman yaptığım bi yemek değil bayramda teyzemle birlikte yapıp tarifi kayıt altına almak istedim 😍 Gün gelip yapmak istersek bakıp yaparız. Sizin de elinize sağlık etle de elbette çok güzel oluyodur 😚

Ozlemaki dedi ki...

oy oy oyyy en son geçen yıl yapmıştım.
bayılırım!

KEYFİMCE YAPTIKLARIM dedi ki...

Özlem'cim her zaman yapılmıyor ancak kurban bayramında yapılırsa ne ala 😍 Böyle olunca da özlüyoruz bu güzel yemeğimizi :))

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails