21 Eylül 2015 Pazartesi

PATLICANLI GÖÇMEN BÖREĞİ

Daha önce hiç el açması börek yapmamış birinin bile kolayca yapabileceği bir börek tarifiyle geldim. Çok kolay tereddüt etmeden siz de deneyebilirsiniz :))
Aslında yoğrulan hamuru ikiye bölüp iki yufka açarak yapılıyor.Ben hamuru dörde bölüp biraz işi çoğalttım.Sonuç değişmiyor.Siz de nasıl isterseniz öyle yapın.İster ikiye bölüp bir yufka alta bir yufka üste şeklinde hazırlayın.İsterseniz de hamuru dörde bölüp iki yufka alta (araları da yağlayarak) iki yufka üste şeklinde hazırlayın.
Bir de böreğin kenarlarını bükerken elinizi yağlayın.Böylece kenarları öyle çıtır çıtır oluyor ki herkes kenar dilimleri kapışıyor.
Benden söylemesi :)))
Malzemeler
1 kg Un
500 ml Su
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Sirke
Tuz
2 Yemek Kaşığı Tereyağ
İç Malzemesi
6 Adet 12 cm Boyunda Patlıcan
2 Adet Kurusoğan
8-10 Adet Biber
3 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
1,5 Tatlı Kaşığı Şeker
5-6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
Yapılışı
  • Patlıcanlar minik minik doğranıp önceden kızartıp börek içi hazırlamayı seviyorum.Arzu ederseniz siz de önceden patlıcanları kızartabilirsiniz.Patlıcanlar kızarırken diğer yanda soğanlar yemeklik ya da yarımay şeklinde doğranıp orta kısık ateşte kavrulur.Soğanlar kavrulurken üzerine şekeri ilave ediyoruz.Böylece karamelize oluyorlar.
  • Soğanlar şeffaflaşınca ince ince doğradığımız biberler ilave edilip kısa bir süre kavrulur.Salça ilave edilip kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Önceden kızarttığımız patlıcanlar,yemeklik doğranmış domates ve tuz ilave edilerek domatesler pişene kadar kavrulur.
  • Ocak kapatılınca karabiber konup karıştırılır.Soğuması için bir kenara konur.Hiç bir böreğe iç malzeme sıcakken konulmaz.Yufkalar hamurlaşır.
  • Unu çukur bir kaba alıp ortasını çukurlaştırıyoruz.Bu çukura yağ,sirke,tuz ve suyu koyup hamurumuzu yoğuruyoruz.Hamur yumuşak ama ele yapışmayacak kıvamda olmalı.Sert olursa açarken de zor oluyor.Suyu yeterli gelmezse bir iki avuç daha su ekleyip hamur yoğrulmaya devam edilir.Bazen yarım litre su yeterli olurken bazen yetmeyebiliyor.Hamurumuz hazır olunca ıslak bir bezle örtülür ya da streç filme sarılarak (kurumaması için böyle yapıyoruz) buzdolabında yarım saat dinlendirilir.Böylece hamur daha esnek oluyor ve açmamız kolaylaşıyor.
  • Dinlenen hamurumuzu 4'e bölüyoruz.Her bir parçayı yuvarlayıp beze haline getirip birini alıyor diğerlerini yine örtüyoruz.



  • Bezemizin altına ve üstüne un serperek yaklaşık 40 santim çapında açıyoruz.
  • Üzerine tereyağ sürüyoruz.Tereyağını ister eriterek ister dolaptan önceden çıkarıp yumuşatarak fırça yardımıyla sürebiliriz.
  • Resimdeki gibi keserek karşılıklı parçaları ortada üstüste koyarak düz bir tabağa alıp üstünü örtüyoruz.Aynı şekilde hazırladığımız ikinci yufkayı da örtünün üzerine koyup ikinci yufkamızın da üzerini örtüp buzdolabında yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Üçüncü ve dördüncü yufkalarımızı da aynı şekilde hazırlayıp onları da buzdolabında yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Bu arada kendinize bir kahve molası verebilirsiniz :))
  • Ben midi boy fırının tepsisini kullandım.Tepsinin içini tereyağ sürüp hazırlıyoruz.
  • Birinci yufkayı tepsi ebatına uygun şekilde açıp tepsiye seriyoruz.Üzerine fırça ile tereyağ sürüyoruz.İkinci yufkayı da aynı şekilde tepsiye seriyoruz.Kenarladan sarkan yufkayı tepsiden bir parmak sarkacak şekilde kesiyoruz.İç malzemeyi koyacağımız yufkayı yağlamıyoruz.



  • İç malzemeyi yerleştirirken her zaman kenarlardan başlıyoruz.Yoksa böreğin kenar kısımlarında iç malzeme az oluyor.Tüm kenarlara iç malzemeyi koyduktan sonra orta kısıma da iç malzemeyi koyup kaşığın tersi ile her tarafın eşit olması için düzlüyoruz.
  • Üçüncü yufkamızı iç malzememizin üzerine serip yağlıyoruz.Dördüncü yufkamızı da aynı şekilde tepsimize seriyoruz.Kenarları yine kesip alıyoruz.
  • Tepsinin tüm kenarları kıvırarak sıkıştırılır.Böylece hem görüntüsü güzel olur hem de kıtır kıtır yemesi pek güzel oluyor.Bizim evde ortadaki dilimlerdense kenar dilimler daha çok seviliyor.
  • Böreğin üzere yine tereyağ sürülür.Özellikle kenar kısımlara dikkatlice sürülür ki güzelce çıtır çıtır olsunlar.



  • Böreğimizi dilimleyerek önceden 180 derece ısıttığımız fırına verilir.Üzeri nar gibi kızarana dek pişirilir.
  • Piştikten sonra ilk sıcaklığı çıktıktan sonra böreğin üzerine elimizle su serpilir.Sofra bezi katlanarak örtülür.Yarım saat kadar böyle bekledikten sonra üzeri açılarak servis edene dek bekletilir.
  • Yanında ayran,karpuz,çay hangini seviyorsanız onunla servis edilir.

Afiyet Olsun ...

6 yorum:

Şermin KILIÇ dedi ki...

Teijicimm ellerine saglik harika olmus bir göçmen olarak söylüyorum bayildimmm😉😉 hicbir detayi atlamadan anlatmışsin bilmeyenler icin büyük kolaylik olacaktir 💖💖💖💖

Nurdan Özden dedi ki...

Şermincim çok sağol güzelcim :)) Elimden geldiğince detaylı yazıyorum canım çocuklarımız birgün yapmak isterlerse ellerinin altında tarif bulunsun :)))

zeynep güler dedi ki...

Ellerine sağlık canım :) .... En kısa zamanda deneyeceğim :)

Nurdan Özden dedi ki...

Teşekkür ederim Zeynepcim :)) Şimdiden ellerine sağlık,sen alışıksın 5 dakikada yapıverirsin çok kolay :))))

pembe kekik dedi ki...

Bayılırımmmmm. Ellerine sağlık Nurdan'cım <3

Nurdan Özden dedi ki...

Sağolasın Sibelcim :)) genlerimizde var hamur işlerini çok seviyoruz :))))

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails