7 Ekim 2015 Çarşamba

LUTENİTSA - GÖÇMEN SOSU

Malzemeler
2 kg Kapya Biber
1,5 kg Domates
1 kg Patlıcan
2 Adet Havuç
2 Adet Kurusoğan
7-8 Diş Sarımsak
2-3 Yemek Kaşığı Sirke
1,5 Tatlı Kaşığı Şeker
1 Yemek Kaşığı Salamura Tuzu
1 Yemek Kaşığı Pulbiber
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Kuru Mercanköşk
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı


Yapılışı
  • Patlıcan ve biberler közlenir,kabukları soyulur.
  • Dilimleyip elektrikli doğrayıcıdan geçirilir.
  • Kurusoğanlar yemeklik doğranır.2 yemek kaşığı zeytinyağı,şeker,bir çimdik tuz ile kısık ateşte kavrulur.
  • Havuçlar rendelenir,1 yemek kaşığı zeytinyağ,bir çimdik tuz ile kavrulur.
  • Domateslerin kabuğunu kolay soymak için domateslerin alt kısmı artı biçiminde derin olmayan çizik atılır.Kaynar suya atılıp çizikler açılana dek (1-1,5 dakika kadar) bekletilir.Kevgirle alıp soğuk su dolu çukur kaba alınır.Domatesin kabuklarını artık elinizle soyabilirsiniz.
  • Soyduğumuz domaesleri iri iri doğrayıp tüm malzemeyi alacak bir tencereye koyup kaynatıyoruz.İçine dövülen sarımsakları ekliyoruz.
  • Domateslerin suyu azalınca önceden kavurduğumuz soğan ve havuçları ekliyoruz.Birkaç dakika sonra elektrikli eziciyle tenceredeki tüm malzeme tektürel(homojen) olana dek eziyoruz.
  • Kavanoz kapaklarını süt cezvesinde kaynatıyoruz.Kaynar suyun içinden maşayla alıp kağıt havluyla seri şekilde silip tek hamlede sıkıca kapatıyoruz.
  • Önceden hazırladığımız patlıcan ve biberleri de katıp karıştırarak tekrar kaynatıyoruz.
  • Tuzunu,baharatını,sirkenin 2 kaşığını koyup karıştırıyoruz.Tadına bakıp gerekliyse sirke ilave ediyoruz.Mutlaka tedıp sizin damak tadınıza uygun tuz ve baharat ayarını yapıp kaynar haldeyken temiz kavanozlara koyup kaynar kapaklarla kapatıp ters Çeviriyoruz.Beyaz bez örttüğümüz tepsiye koyup 24 saat bekletiyoruz.
  • 24 saat sonra kavanozları tek tek düz çevirip kapağının çöküp çökmediğini kontrol ediyoruz.
  • Çökmediyse ya da akıp bezde leke yapan kavanoz varsa hemen tüketmek gerekir.Yoksa bozulur :((
Bereketli Olsun ...


2 yorum:

Nigar SARGIN dedi ki...

Ellerine sağlık Cevverim,Nurdanım nefis görünüyor.Zahmetli ama sonra yemesi çok keyifli...Afiyetle inşallah...
Sevgilerimle...

Nurdan Özden dedi ki...

Sağolasın Nigarcım :* Ben zaten azıcık yaptım :)) nefsimiz körelsin :))))

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails