16 Kasım 2017 Perşembe

TON BALIKLI KİMBAP

Malzemeler
6 Yaprak Yosun
Pilav İçin
2 Su Bardağı Pilavlık Pirinç
3 Su Bardağı Su
2 Tatlı Kaşığı Pirinç Sirkesi
2 Tatlı Kaşığı Susam Yağı
2 Çay Kaşığı Şeker
1 Çay Kaşığı Tuz
Ton Balığı Harcı İçin
2 Paket Ton Balığı (2*120 gr) Yağı Süzülmüş Olandan
2-3 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Soya Sosu
1 Tatlı Kaşığı Susam Yağı
Sebze Hazırlığı İçin
2 Adet Salatalık
2 Adet Havuç
2 Adet Kapya Biber
3 Adet Yumurta
1 Tatlı Kaşığı Sıvıyağ
Sunum Hazırlığı İçin
Ballı Hardal
Susam Yağı

Kavrulmuş Susam
  • Önce pilavı pişirip soğumaya bırakıyoruz. Pirinci ve soğuk suyu tencereye alıp kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Suyunu tamamen çekince ocağı kapatıp pilavımızı soğumaya bırakıyoruz.
  • Bu arada biz sebzelerimizi hazırlıyoruz. Önce salatalığı soyarak ya da kabuğuyla ince uzun videodaki gibi dilimliyoruz. Salatalıkların çekirdekli kısımlarını kullanmıyoruz. Üzerine çok az su serpip seneşmeye (pörsümeye) bırakıyoruz. Havuçları da aynı şekilde ortadaki odunsu kısmını kullanmıyoruz ve yine ince uzun dilimliyoruz. 1 çay kaşığı sıvıyağla soteliyoruz. Bu arada biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp ince uzun dilimliyoruz. Havuçların ardından biberleri de soteliyoruz. Aslında sotelenen sebzelere tuz konmuyor ama ben çok minicik tuz atıyorum. Sebzelerin ardından yumurtaları bir çimdik tuzla çırpıp çok az yağla omlet şeklinde arkalı önlü pişiriyoruz. Pişen omleti kesme tahtasına alıp ilk ılınınca yine ince uzun şeritler halinde dilimliyoruz.
  • En son balıklı harcımızı hazırlıyoruz. Sarımsakları ister ezerek ister minik rendeyle rendeleyerek 1 çay kaşığı kadar sıvıyağla kokusu güzelleşinceye dek soteliyoruz. Ardından ton balıklarını ekleyip birkaç dakika kavuruyoruz. Soya sosunu ekleyip karıştırıyoruz. Balıklar soya sosunu çekince ocağı kapatıp susam yağını ekliyoruz. Soya sosu kullandığımız için tuz kullanmıyoruz.
  • Pilav ılınınca tuz ve şekeri küçük bir kâseye alıp üzerine pirinç sirkesi ve susam yağını koyup tuz ve şeker eriyene dek karıştırıyoruz. Sonrasında bu karışımı pilavımıza ekleyip karıştırıyoruz. Pilavımızın yapış yapış olması çok önemli yoksa kimbap rulo halinde kalmıyor açılıyor.

  • Gelelim kimbabımızı sarmaya bunun için kimbap altlığı bir çeşit hasırımız var korece adı kimbap bal videoda görüldüğü gibi bir çeşit hasırla tüm malzemeyi bir arada rulo yapmamıza yardımcı oluyor. Dediğim gibi hasır şeklinde olduğu için kullanırken aralara pilav taneleri kaçıyor ve sonrasında bunları temizlemek zor oluyor. Bu sebeple ben bu altlığı streç filmle sarıyorum kullandıktan sonra çıkarınca temizlik sorunu olmuyor. Elinizde bu altlıktan yoksa alüminyum folyoyu birkaç kat yapıp aynı şekilde kullanabilirsiniz. Son yıllarda bu aletin silikon olanları da var yani benzeri bir objeyi aynı amaçla kullanabilirsiniz.
  • Kimbap altlığımızın üstüne yosunun parlak yüzeyi alt kısma gelecek şekilde seriyoruz. Pilavdan 1-2 yemek kaşığı yosunun üzerine koyup ince bir tabaka halinde yerleştiriyoruz. Arada boşluklar olacak şekilde yayıyoruz. Çok koyarsanız lezzetli olmuyor.
  • Pilavın üzerine kendimize yakın kısma önce kavurduğumuz ton balığından koyuyoruz. Üzerine ballı hardaldan sıkıyoruz. Omletten ve sebzelerden de 2şşer ya da 3er tane koyup altlığın yardımıyla rulo haline getiriyoruz. Ruloyu altlığın üst kısmına getirip güzelce sıkıştırıp tüm malzemenin birbirine yapışmasını sağlıyoruz.
  • Tüm ruloları hazırladıktan sonra kâseye azar azar susam yağı koyup yosunların tüm yüzeylerini yağlıyoruz. Ardından ince ince dilimleyip servis tabağına diziyoruz. Son olarak kavrulmuş susam serperek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun

0 yorum:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails