24 Mart 2007 Cumartesi

ELMALI ÇOKOPRENS


Bu tarifi Tülay ablamdan öğrenip epeyce yapmıştım.Her yiyen de beğenmişti.Tekrar yapmalı özlemişim :))Teşekkürler ablacım ^.^

Malzemeler
8 Adet Çokoprens
Çokoprensleri Islatmak İçin Süt
4 Adet Elma
1 Paket Supangle
500 Gr Süt
1 Yemek Kaşığı Margarin
Bir Avuç Ceviz
File Yeşil Fıstık
 
Yapılışı
Çokoprensler süt ile ıslatılır.Elmaların çekirdek yatakları kabak oyacağı ile temizlenir.Kabuğu soyulur.Sonra enlemesine ikiye bölünür.Ortasında boşluk olan kubbe gibi görünmeli.Şeker ve çok az su ilavesi ile elmalar kaynatılır.Elimizle dokunduğumuzda elmalar yumuşak olmalı.Elmalar parçalanmadan yavaşça haşladığımız kaptan alınır,çokoprenslerin üzerine kubbe olacak gibi konur.Ortadaki boşluklara ceviz parçaları yerleştirilir.Elmaların üzerine tarçın serpilir.
Supangle üzerindeki tarife göre pişirilir.Kaynayınca üzerine margarin konur,erimesi sağlanır.Donmasın diye karıştırarak elmaların üzerine pay edilir.Buzdolabında soğuyuncaya dek saklanır.Servis ederken spatül yardımı ile servis tabağına alınır.Üzerine file yeşil fıstık ya da hindistan cevizi serpilir.
Afiyet Olsun...

Bu tariflerim eski olduğu için pudinglerin gramajları değişmiş olabilir.Eskiden bir paket hazır pudingler 500 ml süt ile pişiriliyordu.Şimdiki paketlerin üzerini okuyup 500 ml süt ile pişirilecek adette puding almaya dikkat edin lütfen :))


23 Mart 2007 Cuma

SOSİSLİ RULO POĞAÇA



Malzemeler
Hamuru İçin:
1Su Bardağı Yoğurt
125 Gr Margarin
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
1 Su Bardağı Madensuyu
1 Adet Yumurta Akı
Tuz
Aldığı Kadar Un
İçi İçin:
250 Gr Tulumloru veya Çökelek
Yarım Demet Maydanoz
8 Adet Sosis
Karabiber-Pulbiber
Üzeri İçin:
1 Adet Yumurta Sarısı
Susam
Çörekotu
Yapılışı
Hamur malzemeleri ile poğaça hamuru yoğurulur.Yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.Hamur iki parçaya bölünür.Her iki parça dikdörtgen biçiminde açılır.Peynir,maydanoz karışımı hamurların üzerine pay edilir.Hamurun kenarına sosisler dizilir.Hamur gevşek bir rulo yapılır.Kenarları kapatılarak yağlanmış tepsiye alınır.Üzerlerine yumurta sarısı sürülür.Susam ve çörekotu serpilir.200 derece ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene dek pişirilir.Fırından aldıktan sonra 5-10 dk ılınması beklendikten sonra dilimleyerek servis tabağına alınır.
Afiyet Olsun...
Bu poğaça çok pratik bir o kadar da şık üstelik az kişi için yapılacaksa hamurun yarısı bu poğaça yapılıp diğer yarısı ile değişik bir tuzlu kurabiye yapılabilir.

20 Mart 2007 Salı

ELMA CİPSİ



Malzemeler

1 Adet Elma
Üzerine Serpmek İçin:
Tarçın
Yapılışı
Elma kabuğu soyulmadan cips inceliğinde dilimlenir.Pişirme kağıdının üzerine mümkün olduğunca birbiri üzerine denk getirmeden dizilir.Üzerlerine tarçın serpilir.120 dereceye ayarlanan fırına konur.İkibuçuk saat elma dilimlerinin kuruması sağlanır.Burda yapılacak olan elmanın suyunun uçmasını sağlamak.Soğuyuncaya kadar beklemeli fırından çıkar çıkmaz çıtır olmuyor.Soğuyunca çıtır çıtır yemesi pek keyifli oluyor.
Afiyet Olsun...

Not:Elma cipsini önce bir markette buldum denemek için aldım.Çok hoşuma gitti ama fiyatı biraz pahalı geldi.22 gramı 3.35 ytl idi.Diğer cipslerde alışık olmadığım bir fiyat.Onun için kendim yapmaya karar verdim.İki kez yaptım.Ama ikibuçuk saat fırın yakmak da daha ucuza malolmuyordur sanırım.Neyse ister satın alın ister kendiniz yapın ama bu tadı kaçırmayın derim ben.

17 Mart 2007 Cumartesi

PATATES ÇANAĞINDA TAVUK SALATASI



Malzemeler

Patates Çanakları İçin:


3 Adet Patates(Haşlanıp Püre Haline Getirilmiş)

1/2 Su Bardağı İncebulgur
1 Kahve Fincanı Sıvıyağ
Tuz-Karabiber-Kırmızıbiber-Muskat Rendesi

Tavuk Salatası İçin:

1 Adet Tavuk Gögsü(Haşlanıp Didiklenmiş)
1 Küçük Kutu Mısır Konservesi
Mısırla Aynı Miktar Bezelye
150-200 Gr Mantar
2-3 Adet Tazesoğan
!/2 Demet Dereotu
2-3 Yaprak Marul
1 Adet Küçük Boy Domates
2-3 Adet Salatalık Turşusu
4-5 Adet Biberli Yeşil Zeytin
1 Adet Taze Biber
1 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
Limon Suyu
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
Tuz-Karabiber

Sos İçin:



1 Yemek Kaşığı Yoğurt
1 Yemek Kaşığı Mayonez
1 Tatlı Kaşığı Hardal
Birkaç Damla Limonsuyu
Tuz-Karabiber

Ayrıca Hazır Barbekü Sos


                                                Yapılışı 




Bir gün önceden patates çanakları hazırlanır.Bulgur kaynar su ile kabartılır.Haşlanmış,rendelenmiş patatese,kabarmış bulgur,sıvıyağ ve baharatlar ilave edilir,yoğrulur.Hamurdan bir kısım merdane yardımıyla iceltilir,küçük bir yufka gibi açılır.Büyükçe daireler çıkarılır.Ben çaydanlığın altının kapağını kalıp olarak kullandım.Tartölet kalıplarından çıkarmakta zorlanmayayım diye de çubuklar halinde kestiğim pişirme kağıtlarını çapraz olarak kalıplara yerleştirdim.Daire şeklindeki hamurlar tartölet kalıplarına yerleştirilir.Kalıplar tepsiye dizilip hafif pembeleşene dek fırınlanır.Kalıplardan çıkarılan çanaklar ters çevrilip tepsiye tekrar dizilirler.Üzerleri pembeleşene dek bu kez ızgara edilirler.Böylece ertesi güne kadar bekletilirler.
Birgün önce tavuk da haşlanıp,didiklenir.Mantarlar da çok az yağda sotelenir.Bu aşamadan sonra arzu ederseniz salatanın tüm malzemeleri de doğranabilir.Yalnız salatalık turşusu ve zeytin ayrı yere doğranmalı.Tuzlu oldukları için soğanı kokutabilir.Arzu edilirse de diğer salata malzemeleri servis edileceği gün doğranabilir.
Servis edileceği gün tavuk salatası büyük bir kaba alınır.Nar ekşisi,limon suyu,tuz-karabiber,sıvıyağ ayrı bir yerde çırpılır.Salatanın üzerine dökülür,karıştırılır.
Salata,patates çanaklarının içine pay edilir.Diğer sos malzemeleri çırpılıp bir sos kasesine alınır.Salatanın yanında yoğurtlu sos ve hazır barbekü sos ile servis edilir.
Afiyet Olsun...

Not:Çanaklar 4-5 saat sonra kendi kendilerine ayrıldılar.Uzun süreli dayanmıyorlar.Bir daha yaptığımda şekillerini daha basit yapmayı düşünüyorum.

MİLFÖYDEN BÜKME BÖREK


Malzemeler

20 Adet Milföy Yaprağı
1 Komposto Kasesi Haşhaş Ezmesi
İçi İçin:
2 Su Bardağı Mercimek
1 Adet Kurusoğan
Tuz-Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Kurunane
3-4 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Üzeri İçin:
Yumurta
Haşhaş Tohumu
Yapılışı
Öncelikle iç harç hazırlanır.Mercimek haşlanır.Bu arada soğan ince ince doğranıp sıvıyağda kavrulur.Haşlanıp süzülen mercimekler üzerine ilave edip bir kaç kez karıştırılır.Üzerine baharatlar ilave edip bir kez daha karıştırdıktan sonra ocak kapatılır.Soğuması beklenir.
Milföy yaprakları tezgaha dizilir.Yumuşayınca merdane yardımıyla biraz inceltilir.Bir fırça yardımıyla hamurların üzerine haşhaş ezmesi sürülür.Hazırlana iç harçtan birer kaşık konup rulo yapılır.İki kenarı içler dökülmesin diye hafifçe bastırılır.Tepsiye dizilen böreklerin üzerine yumurta sürülür.En üste haşhaş tohumları serpilir.200 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişirilir.
Afiyet Olsun...

15 Mart 2007 Perşembe

MEYVE SOSLU PASTA


Bu sayfaya başlarken ilk tarifimin bir tatlı olmasını istedim.Malum tatlı başlayalım tatlı devam etsin mantığı.Umarım öyle olur.
Malzemeler
1 Adet Pastaban(İki Kat Olanlardan)
Kreması İçin:
500 ml Süt
1 Kahve Fincanı Un
1 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası
1 Kahve Fincanı Şeker
2 Adet Yumurtanın Sarısı
Ağız tadına göre arzu edilirse 1-2 Yemek Kaşığı Pudra Şekeri
100 Gr Tereyağ ya da Margarin

Arası İçin:Çilek
Üzeri İçin:Hazır Meyveli Sos
Keki Islatmak İçin:Çilek Marmelatı

YapılışıÖnce krema pişirilir.Süt,un,nişasta ve vanilya ile kaynatılır.Kaynayınca şeker ilave edilir.Tekrar kaynayınca 2 yumurtanın sarısı katılıp mikser ile çırpılır.(Yumurta sarıları eklerken mikser elimizde hazır olmalı yoksa yumurtalar pıhtılaşabilir.)Krema soğuğa yakın olunca içine tereyağ ve arzu edilen miktarda pudra şekeri ilave edilip çırpılır.
Pastaban katları ayrılır.Çilek marmelatı biraz sulandırılır ve her iki katın iç yüzeylerine sürülür.Alt kat servis edilecek tabağa alınır.Üzerine önce krema sürülür.Kremanın üzerine dilimlenen çilekler sıralanır.Çileklerin üzerine ikinci kat kek konur.Pastanın tamamı krema ile kaplanır.
Meyveli sos üzerindeki tarife göre pişirilir.Pastanın üzerine kaşıkla dökülür.Üzeine arzu edilirse değişik şekerleme ya da yeşil fıstık serpilebilir.Kokusu enfes bir pastanız oldu bile.
Afiyet Olsun...
 

14 Mart 2007 Çarşamba

ÇİÇEK KURABİYE




Önce pasta şimdi de çiçek adetlerimizi bozmak olmaz değil mi?Kendimi daha misafir gibi hissediyorum.Ama misafirlik üç günden fazla sürmezmiş.Ben de kendimi alıştırmaya çalışıyorum.
Malzemeler
250 Gr Mısır Nişastası
1/2 Su Bardağı Un
1/2 Su Bardağı Pudra Şekeri
125 Gr Margarin
1 Adet Yumurta
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
Kakao
Yapılışı
Kakao haricindeki tüm malzemelerle hamur yoğrulur.Hamurdan bir avuç kadarı ayrılır.Ayrılan hamura 2-3 tatlı kaşığı kadar kakao eklenir,yoğrulur.
Tepsiye pişirme kağıdı serilir.Kurabiyeler tepsi üzerinde şekillendirilir.Beyaz olan hamurdan iri fındık büyüklüğünde parçalar koparılır.Önce top şekli verilir.Sonra köfte gibi yuvarlanır.Sekiz adedi yıldız şeklinde yanyana dizilir.Kakaolu hamurdan da yine iri fındık büyüklüğünde toplar yapılır.Hafifçe bastırarak yaprakların ortasına yerleştirilir.
200 dereceye ayarlanan fırına verilir.Üzeri kızarmadan fırından alınır.Benimkiler azıcık kızardılar ama idare eder yine de.
Bu kurabiyeler çok kırılgan oluyor.Servis tabağına alırken narin davranmak gerekiyor.Mümkünse servis tabağına tek sıra koymakta fayda var.Üst üste koyunca birkaçı kırılıyor.Ama görenler şekline bayıldı.Ufak bir değişiklik ama hoş oldu.
Afiyet Olsun...

MERHABALAR

Bana bu sayfayi hediye eden yemek24 adminine ve ekibine cok tesekkür ediyorum.Benim de bir blogum olsun istiyordum.Ama acemi oldugum için de cekiniyordum.Sagolsun arkadaslar benim icin bu hediyeyi hazirlamislar.Artik yavas yavas ögrenip sayfalarimi doldurmak bana kaldi.Insallah bu sayfalardan güzel seyler sunabilirim.
MUTLUYUM...
Daim Olmasini Diliyorum...

23 Şubat 2007 Cuma

ALİ NAZİK / ALA NAZİK


Malzemeler
3 Adet Bostan Patlıcan

5-6 Adet Dolmalık Biber 

1 Kase Yoğurt 

4 Diş Sarımsak 

3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

Tuz
Köftesi İçin
350-400 Gr Kıyma
1 Adet Küçük Kurusoğan
2 Dilim Ekmek
1 Adet Yumurta
Tuz,Karabiber,Köfte Baharı
Kızartmak İçin
Tereyağ
Üzeri İçin
2 Yemek Kaşığı Tereyağ

2 Çay Kaşığı Pulbiber

 
Yapılışı
Patlıcan ve dolmalık biberler közlenir.Kabukları soyulur.Çatal ile ezilir.Yoğurt,ezilmiş sarımsak,zeytinyağ ve tuz ilave edilerek iyice karıştırılır.Servis tabağına alınır. 
Köfte malzemeleri hamur haline getirilir.Şekil verilir.Tereyağ ile teflon tavada her iki yüzü kızartılır.Patlıcan salatsının üzerine alınır.En üste tereyağ ile pul biber yakılır.Yemeğin üzerine dökülerek servis edilir. 
Afiyet Olsun...



9 Aralık 2006 Cumartesi

BAYAT EKMEKLE MANTARLI PAY


Malzemeler
500 Gr Mantar 
1 Adet Kuru Soğan 
6 Dilim Bayat Ekmek
1/2 Lt Süt
3 Adet Yumurta
2-3 Yemek Kaşığı Krema
150 Gr Peynir
Sıvıyağ
Tuz-Karabiber-Fesleğen
Galeta Unu
Yapılışı
  • Mantarlar yıkanıp küçük küçük doğranır.Kurusoğan arzuya göre rendelenir ya da küçük küçük doğranır.Soğan sıvıyağda pembeleştirilir.Mantarlar ilave edip bir süre daha kavrulur.Tuz,karabiber ilave edilir. 
  • Çukur bir kapta yumurtalar süt ile çırpılır.Ekmek dilimleri lokmalara bölünür.Peynir rendelenir.Sütlü karışıma ekmekler,peynir,krema,fesleğen,tuz ve karabiber ilave edilip güzelce karıştırılır.Ekmeklerin sütü emmesi beklenir. 
  • Kare borcam sıvıyağ ile yağlanır.İnce bir tabaka galetaunu serpilir.Hazırlanan sütlü karışım tepsiye galetaununu kaydırmadan kaşık kaşık dökülür.Üzerine yine galetaunu ince bir tabaka halinde dökülür.Arzu edilirse en üste yine peynir rendesi konabilir. 
  • Soğuk fırına koyup 180 derecede 1 saat pişirilir.Dilimlere ayrılarak servis edilir. 
Afiyet Olsun...
Related Posts with Thumbnails