7 Temmuz 2014 Pazartesi

HELLİMLİ KIBRIS TARHANASI


Bu tarhana ile tanışmamı sağlayan Burcu arkadaşıma ve elleriyle bu tarhanayı yapan annesine çok ama çoook teşekkür ediyorum :)) Arkadaşım ama evladım yaşında İzmirimize okumaya gelip güzel şehrimize aşık olmuş,en az İzmir kadar güzel Kıbrıslı arkadaşım,fandomum :))
Bana gelen tarhananın içinde yeterince nane vardı.Bu yüzden pişirirken ilave etmedim bazen içinde olmayabiliyormuş.Böyleyse kuru nane pişerken ekleniyormuş.

Malzemeler
350-400 gr Kıbrıs Tarhanası
4 Su Bardağı Su
El Ayası Büyüklüğünde Hellim Peyniri
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2Diş Sarımsak
Tuz
Yapılışı
Buzluktan çıkarılan yaklaşık 250 gramlık margarin paketi büyüklüğündeki tarhana ve tuz 4 su bardağı soğuk suyun içine koyup ocağa konur.Orta ateşte arada karıştırarak topak kalması engellenir.Kaynayınca ocağı kısıp pişinceye kadar küçük bir tavada peynir hazırlanır.Sarımsaklar ayıklanıp ezilir.Hellim peyniri tavla zarı iriliğinde doğranır.Zeytinyağı biraz ısınınca sarımsak ve hellim tavaya alınır.Arada karıştırarak kavrulur.Peynirin bir kısmı süsleme için ayrılıp kalanı çorbaya eklenir.Gerekirse kanamış su eklenebilir.Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alınır.Tabağa tarhanadan koyup ayrılan peynirlerden bir miktar eklenir.Üzerine pul biber nane serpilir.Resimde baharatlı değirmen tuz kullandım,tercih sizlerin.Sıcak sıcak servis ediniz..
Afiyet Olsun ...

6 Temmuz 2014 Pazar

ORMAN KEBABI

Malzemeler
1 kg Araka (İri Bezelye)
200-250 gr Kıyma
1 Adet Kurusoğan
2 Adet Küçük Boy Havuç
1 Adet Orta Boy Patates
2-3 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Acı Biber Salçası
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
Köfteyi kızartmak için sıvıyağ
Yarım Demet Dereotu
Tuz - Karabiber

Yapılışı
Araka ayıklanıp yıkanır.
Kıyma ile rendelenmiş ya da rondoda ince kıyılmış soğan,tuz ve karabiber yoğrulup misket şeklinde köfte yapılır.Mini tavada 2-3 partide kızartılıp bir tabağa alınır.
Havuç ve patates soyulur,yıkanır,küp şeklinde doğranır.
Tencereye zeytinyağ ve acı biber salçası konup birkaç kez karıştırılır.Sebzeler ilave edilip orta ateşte renkleri hafif dönene kadar karıştırılır..Doğranmış domatesler de ilave edilip kavrulur.
Kaynar su tuz ve köfteler ilave edilir.Yemek kaynayınca altı kısılır.Yaklaşık yarım saat sonra sebzelerin tadına bakıp piştiyse ocak kapatılır.Gerekirse bir süre daha pişirilir.Yemek ocaktan alındıktan birkaç dakika sonra doğranmış dereotu yemeğe ilave edilir,karıştırılır.Arzu edilirse dereotunun bir kısmı ayrılıp servis yaparken ilave edilebilir.
Afiyet Olsun ...

2 Temmuz 2014 Çarşamba

MİMOZA ( Geleneksel Rus Salatası )

 Bu salatayı Yeturla Lezzet Kareleri sayfasında görüp misafirlerime ikram ettim.Herkes beğendi.Tarif için arkadaşıma teşekkür ederim :))
Bu tarif lahanayala yapıldığı gibi ton balığı veya haşlanmış tavuk göğsü ile de yapılabiliyormuş.

Malzemeler
4-5 Adet Orta Boy Patates
5-6 Adet İri Havuç
1/4 Ufak Boy Lahana
4-5 Adet Yumurta
250-300 gr Ceviz

Sos Malzemeleri
Yarım Demet Dereotu
2-3 Diş Sarımsak
600 gr Kese Yoğurdu
200-250 gr Mayonez
Tuz
Yarım Çay Kaşığı Toz Limon Tuzu
Limon suyu sosu sulandıracağı için limon tuzu kullanılıyor.

Bu mini olanı tuzsuz diyeti olan ve sarımsak yemeyen arkadaşlarım için yumurta pişirme kalıplarıyla hazırladım.

Yapılışı
Aldığım tarifte patatesler ve havuç ayrı ayrı haşlanıyordu.Tüm tarifi aynı yaptım bir farkla ben havucu rendeleyip hafif soteledim.Sizler arzu ettiğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.
·      Patatesler haşlanıp rendelenir.
·      Havuçlar rendelenip sotelenir.
·      Lahanalar ince kıyılıp tuz ile ovularak süzgüye alınır.Böylece suyu süzülür.Kullanırken de elimizle sıkılıp suyundan iyice arındırılır.
·      Yumurtalar katı olarak haşlanır.Beyazı ince ince dilimlenir.Sarısı ise rendelenir.
·      Cevizin ince ince bıçakla kıyılmasını öneriyorum.Dövülünce kabuğunun acısı çıkıyor.Ama arzu ederseniz dövebilirsiniz.Miktarını da zevkinize göre arttırabilirsiniz.
·      Sosu için çukur bir kaba kese yoğurdu,mayonez,dövülmüş sarımsak,limon tuzu ve tuz alınıp karıştırılır.Kıyılmış dereotu da ilave edilerek bir kez daha karıştırılır.
Serviste kullanacağımız tabağa kelepçeli kek kalıbının alt kısmı çıkarılarak yerleştirilir.Cevizlerin yarısı kadarı salata tabağının zeminine düzgünce yarleştirilir.Sonra rendelenmiş patatesler cevizleri bozmadan döşenir.Üzeri kaşığın tersi ile hafifçe bastırılarak düzlenir.Sosun üçte biri patateslerin üzerine konup kaşıkla yayılır.Sonra sırasıyla havuç rendesi,sosun üçte biri,lahana(elimizle sıkıp suyunu iyice gideriyoruz),sosun üçte biri kalıbın içine döşenir.Sonrasında yumurtanın önce dilimlenmiş beyazı sonra rendelenmiş sarıları salatanın üzerine konur.En üste ayırdığımız cevizler konup dolapta en az 2-3 saat dinlenmeye bırakılır.Sonra kelepçesi çıkarılıp servis zamanına kadar tekrar buzdolabında bekletilir.
Servis zamanı pasta gibi dilimleyerek servis edilir.
Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails