3 Temmuz 2015 Cuma

ÇİLEK REÇELİ

Çilek reçeli için arayıp minicik olanlarını bulup öyle yapıyorum.Doğranmış ya da iri çilekle yapılan reçeli yemeği sevmiyorum :)) Bir de yağmur yağdığı günlerde satılan çileklerin kokusu az oluyo sanki.Demem o ki yağmurlu günlerde ve ertesi bir iki gün reçel için çilek almayın :))
Malzemeler
1 kg Çilek (Minik olanlardan)
1 kg Şeker
2 Adet Aspirin veya 1/4 Adet Limon Suyu
Yapılışı
  • Çilekler ayıklanıp yıkanır.
  • Reçeli yapacağımız tencereye bir kat çilek bir kat şeker şeklinde konur.
  • Çileklerin suyunu salması için en az 5-6 saat bekletilir.
  • Çilekler suyunu salınca tencere ocağa alınıp yaklaşık.5-7 dakika kaynatılır.Uzun süre kaynayan meyveler kararır.Meyvenin rengini,kokusunu ve taze tadını kaymetmek istemiyoruz.
  • Reçellerimi her zaman aspirini ezip azıcık suyla ıslatıp reçele ekleyerek hazırlıyorum.Böylelikle asla şekerlenmiyor ve bozulmuyor.Size dokunuyor ya da tercih etmiyorsanız limon suyu kullanabilirsiniz.
  • 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.
  • Soğuyunca kavanozlara koyup saklıyoruz.

Afiyet Olsun ...

2 Temmuz 2015 Perşembe

KORUK ŞERBETİ

Çocukluğumdaki komşumuz Semahat teyzem anlatırdı hep koruk şerbeti yapıldığını.Bugüne kadar hiç yapmamıştım.
Ama artık eve hazır içecek sokmamak gibi bir hedefim var.Bunun için de mevsimine göre şerbet ya da taze meyve suyu hazırlıyorum.
Bu ara koruklar bollaştığından hemen denedim.Eşim sevmedi ama kızımla ben beğendik.
Ben çekirdeğin mavrumsu/kekremsi tadını sevmediğim için koruğun suyunu çıkarırken elektrikli alet kullanmadım.Siz nasıl arzu ediyorsanız öyle yaparsınız :))
Babanemin çok kullandığı bi atasözümüzü anmadan geçemicem.
SABIRLA KORUK HELVA OLUR.
İlk duyduğumda anlamamış,babanem şöyle açıklamıştı.Koruklar üzüm olacak,üzümden pekmez yapılacak da pekmezle de helva yapılacak.Hakikatten sabır işi değil mi :))

Malzemeler
1 kg Koruk
1.5 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Bal
1 Çay Kaşığı Limon Tuzu
Yapılışı
  • Koruklar salkımdan koparıp tanelenir.Yıkanır.
  • Geniş bir kapta şişe dibiyle ezilir.Tel süzgüyle süzülür.
  • Bu kez pirinçten yapılmış havan eliyle ezilerek kalan taneler ezilir.Yine tel süzgüyle süzülür.
  • Posalar avucumuzla sıkılarak kaba alınır,1 su bardağı kadar su posanın üzerine dökülüp yoğrulur.Bu işlem iki kez yapılır.Böylece posadaki tüm lezzet kullanılmış olur.
  • Süzülen koruk suyumuza şeker,bal ve limon tuzu ilave edilerek eriyene dek karıştırılır.İşte bu kadar.
  • Artık buzdolabında soğutup servis edebilirsiniz

Afiyet Olsun ...

1 Temmuz 2015 Çarşamba

TOST EKMEĞİ BÖREĞİ

Malzemeler
1 Paket Kare Tost Ekmeği
Dilim Sayısı Kadar Parmak Sosis
Pişirmek için
3 Adet Yumurta
 Galeta Unu
Bir Çimdik Tuz

Yapılışı
Tost ekmeklerinin kenarları bıçakla kesilip bir kenara alınır.
Elimizdeki kenarsız dilim bir merdane yardımı ile inceltilir.Bir kenarına sosis konup rulo yaparak sarılır.Ek yeri alta gelecek şekilde konur.
Hepsini sardıktan sonra önce (Biraz su katarak) çırpılmış yumurtaya ardından galeta ununa bulanır.
Pişirme kağıdı serili tepsiye bitiş yeri açılmasın diye alta getirilerek hafif aralıklı dizilir.180 derece fırına verilerek altın sarısı olana dek pişirilir.
Hepsi tüketilmeyecekse bir kısmı buzlukta saklanabilir.Gerektiğinde buzluktan fırına alıp ısıtılarak tazecik tüketilir.
Afiyet Olsun...
Related Posts with Thumbnails