12 Şubat 2016 Cuma

BOZA

Malzemeler
1 Su Bardağı İnce Bulgur
1 Su Bardağı Mısır İrmiği
3,5 litre Su
2 Su Bardağı Şeker
Yarım Çay Kaşığı Bira Mayası
1 Adet Elma
1 Dilim Tam Buğday Ekmeği
Bir Tutam Tuz
Yapılışı
  • Bulgur ve irmik yıkanıp tencereye alınır.Üzerine 1 litre sıcak su konur.Yaklaşık 12 saat kabartılır.
  • Suda şişen malzememizin üzerine 2,5 litre kaynar su ve tuz konur.(Ben önce 1 litre diğerlerini yarımşar litre kaynatarak ekledim)
  • Kısık ateşte 45-50 dakika kaynatılır.
  • Ocaktan alıp yaklaşık 5 dakika çırpıcı ile ezilir.
  • Daha büyük bir tencereye süzerek alınır.Süzgüde kalan iki kaşık kadar posa atılır.
  • Şekeri konur,karıştırarak eritilir.
  • Bira mayası yarım çay bardağı ılık suda eritilerek birkaç dakika bekletilir.Köpürünce tencereye eklenir, karıştırılır.
  • Dilimlenmiş elma ve 1 dilim ekmeğimiz bozamızın üzerine konup karıştırılır.
  • Artık tenceremizin ağzı kapatılıp sofra bezine sarılarak 2 gün dinlenme vakti.
  • İki gün süresinde bir kaç kez açılıp kontrol edilir.Mayanın ılık suda oluşturduğu gibi minik baloncuklar olunca bozamız olmuş demektir.Bu baloncukları takip edeceğiz.
  • Sevdiğiniz ekşiliğe gelince cam şişelere alıp buzdolabına kaldırıyoruz.Bir kaç gün içerisinde tüketiyoruz :))
  • Oda ısısına getirdiğimiz bozayı bardağa alıp üzerine tarçın ve leblebi koyup yanında fındık,badem,ceviz gibi çerezlerle servis ediyoruz.

Afiyet Olsun ...

1 Şubat 2016 Pazartesi

CEVİZ KURABİYE

Bu kurabiyeyi gerek şekliyle gerek tadıyla çok seviyorum.Tesadüfen bu çok sevdiğim tarifin resmini de sevgili arkadaşım Figen çekti.Profesyonel bakış hemen kendini hissettiriyor değil mi ? Darısı başıma :))
Figencim çoooooooook teşekkür ederim :))
Bu kurabiyeyi görünce epey bir süre kalıbı alabilmek için çabaladım.Sonunda  Nigar arkadaşımın yardımıyla alabildim.Nigarcım çoooooooook
teşekkür ederim canım :))
Malzemeler
250 gr Tereyağı
2 Adet Yumurta
1 Çay Bardağı Şeker
1 Paket Kabartma Tozu
1 Tatlı Kaşığı Limon
4-4,5 Su Bardağı Un
Bir Çimdik Tuz
İç Malzemesi
Süt Reçeli
Yapılışı
  • Oda ısısındaki tereyağı ile yumurtalar çırpılır.
  • Şeker ilave edilip çırpmaya devam edilir.
  • Unun 4 bardağı kaba alınıp ortası çukurlaştırılır.Çukur kısıma kabartma tozu ve limon suyu konur.
  • Bir çimdik tuz da eklenerek hamurumuz 10 dakika kadar yoğrulur.
  • Hamurumuz en az 10 dakika buzdolabında bekletilir.
  • Kalıbımızı ocağa alıp iki tarafını da orta ateşte ısıtıyoruz.
  • Hamurumuzdan iri mandalin büyüklüğünde parçalar koparıp tezgah üzerinde ince rulo haline getiriyoruz.
  • Ruloyu bıçakla fındık iriliğinde kesiyoruz.Herbir parçayı oval olarak yuvarlıyoruz.
  • Isınan kalıbımızı tereyağı ile yağlıyoruz.Aman bu konuya dikkat ben resim çekeyim derken yağlamayı unutup yapmış bulundum. hamurların yarısı bir tarafta yarısı diğer tarafta yapışıp kaldı.Sağolsun kızım evdeydi de o temizleyiverdi sil baştan başladık.Yağlamak önemli :))



  • Hamurlarımızı kalıba mümkün olduğu kadar hızlı koyup kapağını hemen kapatıyoruz.
  • Her iki yüzünü ara ara kontrol ederek pişiriyoruz.
  • Ceviz rengi olunca tepsiye çıkarıyoruz.Çıkmak istemeyenleri Çöp şiş yardımıyla çıkarıyoruz.
  • Tekrar aynı işlemi yapıyoruz. Yiyeceğimiz miktarı pişirip kalan hamuru buzdolabında bekleterek başka gün yine değerlendirebiliriz.
  • Benim kalıbım tam ceviz büyüklüğünde bu ölçüyle yanılmıyorsam 60 adet çıktı.
  • Soğuyan kurabiyelerimizin ortasındaki boşluğa pasta kreması,puding,elmalı kurabiye içi,kakaolu fındık ezmesi,kabak tatlısı püresi,ganaj,süt reçeli koyup ikişer tanesini birleştiriyoruz.Kenardan taşmalar olursa temizliyoruz böylece ilk bakışta kurabiye olduğu anlaşılmasın :)) 
  • Bu ölçüden gerçek ceviz büyüklüğünde 50-60 adet civarında kurabiye çıktı.
  • Ben damla sakızı aromalı süt reçelimden koyup yaptım bu defa.Eşim sakızlı olduğu için beğenmedi ama biz kızımla beğendik, umarım sizler de beğenirsiniz :))


Afiyet Olsun ...

SÜT REÇELİ - DULCE DE LECHE

Malzemeler
1 lt Süt
1 Su Bardağı Şeker
1 Silme Çay Kaşığı Karbonat veya Kabartma Tozu
1 Çay Kaşığı Kadar Sakız veya
1 Çay Kaşığı Sakızlı Vanilya
Yapılışı
  • Büyük bir tencereye sütümüzü ve şekeri koyup kaynatıyoruz.
  • Kaynamaya başlayınca kabartma tozu veya karbonatı ekliyoruz hemen hızlıca karıştırıyoruz.Çünkü kabartma tozu veya karbonatı koyunca şekerli sütümüz epey kabarıyor.Bu yüzden büyük tencerede yapıyoruz.
  • Ocağımızı ortadan az daha  kısık konuma getirip kaynatmaya devam ediyoruz.
  • Bundan sonrası sabır işi :)) Yaklaşık 1 saat kadar ara ara karıştırıyoruz.Süt miktarı giderek azalıp yoğunlaşıyor.
  • Süre geçtikçe sütümüzün rengi kreme dönüyor daha sonra karamel rengine dönüşüyor.
  • 1 saatten sonra reçelimizin başından ayrılmıyoruz,sık sık karıştırıyoruz.
  • 1 saat 15 dakikadan sonra sürekli karıştırıyoruz. Sevdiğimiz renge ve kıvama gelince ocaktan alıyoruz.Ben 1 buçuk saatte tamamladım.
  • Reçelimizi pişince küçük bir kavanoza boşaltıp soğuyana dek ağzı açık bekletiyoruz.Benim yaptığım reçel 400  mililitreden biraz az oldu.
  • Soğuyunca kapağını kapatıp buzdolabında bekletiyoruz.15-20 gün içinde tüketmekte fayda var.Zaten ev halkı tarafından hemen tüketilecektir :))

Afiyet Olsun ...

28 Ocak 2016 Perşembe

9. İZMİRLİ YEMEK BLOĞU YAZARLARI TOPLANTISI



Geleneksel kasım ayı toplantımız bu kez sonbahar temalı yapılmıştı. Hazırlayan
arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Mekan konusunda sıkıntılar çekildiyse de arkadaşlarımız bize yansıtmadılar ama elemanların yaklaşımı hissedilmeyecek gibi değildi.
Bu günümüze katkıda bulunan firmalara çok teşekkür ediyorum.Bazı ürünleri hemen o akşam kullanmaya başladım diğerlerini de sırasıyla kullandıkça IG hesabımdan paylaşacağım :))

Burda söylemeden edemeyeceğim.bazı firma temsilcileri diğerlerinin arasında bi tık ilerdeydi benim açımdan.Çünkü işlerini çok severek,enerjiyle yapıyorlardı.Konuşmalarıyla bundan sonra o ürünleri kullanmaya beni ikna ettiler doğrusu.Bazılarınıysa önceden kullanmaktaydım,ikna olmuşum zaten.Bazıları  ile yeni tanıştık,bir süre izlemeye devam edeceğim :))
Orkide  Yağları


Muratbey Peynirleri

Özellikle Naturena dilimli Herban peynire ba-yıl-dım :))

Kenton 

Kenton firması ürün yelpazesini oldukça genişletmiş.


Yaseminli yeşil çay ülkemizde ilk çıktığı zaman içmiş ve bir daha da ağzıma koymamıştım.Aroması öyle yoğunduki sanki ağzıma sabun almış gibi hissetmişti. Bu kötü tecrübeyle denediğim Beta Çayın yaseminli yeşil çayı içtikten sonra şimdi fikrim değişti.Zevkle içiyorum.

Nil Pasta Salonu 

Komite üyelerinden Öznur arkadaşımızın Nil Pastanesinin sahibi olan babası toplantının sonbahar temasıyla yaptığı pasta için teşekkürler.



Zarif sunumlarıyla gönlümü fethetti .İçindekilerden de benim için iri kapari bir ilk olacaktı.
Daş Üniforma 

Menaf Daş - 0 554 354 12 52


Tüm ürünlerini gözüm kapalı alıp kullanıyorum zaten.Bir de ricam var firmadan yağlı kağıt ve aliminyum folyoyu birleşik halde kullanmak istiyoruz :))
Dr. Oetker 

Her toplantıda en az 2-3 yeni ürünle tanışıyoruz.Ürün çeşitliliğine hayranım :))
Duru Bulgur 

Önce iri pilavlık bulgurla sonra başbaşı bulgurla gönlümü fethettiği doğrudur :))
Kikkoman 
http://www.ekolfood.com.tr

http://www.pastarummo.it/us
İlyas Gönen Kahve 

Kahvenin ayrılmazı minik lokumlarla birlikte iliştirilivermişti :))
Ecocotton 

Broşürü hala saklıyorum :))
Mastiqua 

Sakızlı içecek nefisti,İçen herkes hayran kaldı.Keşke İzmirimizin marketlerinde de satılsaaaaa :))
Egem Un 
Kipa 

Kahvaltımıza nefis kahvaltılıklarıyla katıldı,teşekkürler :))
Tatlımo 

Özel günler için harika sunumlar :))
Pakmaya 

Pakmayayı sadece maya üretiyor sanıyordum.Meğer sütlü tatlılar grubu da üretiyormuş :))
Farmasi 

0 542 536 22 37
0 549 794 95 03
Erdal Etiket 
Toplantımıza lezzetli kahveleriyle katılan Overdose Coffee'ye teşşekkür ederim.
Çekilişte kazandığım hediye için Özay İzmir Gastronomiye teşşekkür ediyorum.Ürünü zevkle kullanıyorum :))


Çekiliş Hediye Sponsorlarımız
Lava    
https://www.facebook.com/Dedsan-Mobilya-1578964112337359/?fref=ts
http://dedsanmob.blogspot.com.tr
Luminy 
Related Posts with Thumbnails