12 Mart 2017 Pazar

ISPANAKLI FELLAH KÖFTESİ - YOĞURTLU ISPANAK İLE FELLAH KÖFTESİ

Köfteler ıspanaklara göre biraz fazla gelebilir ama köftede ben bu ölçüye alıştığım için böyle yapıyorum.
Size yetecek kadarını yoğurtlu ıspanağın üzerine alıp biberli yağını dökün. Kalanı dolapta saklayıp ertesi gün ister domates sosla ister yoğurtlu sosla tüketebilirsiniz.

Malzemeler
Köfte Malzemeleri
2 Su Bardağı Köftelik Bulgur
1 Su Bardağı İrmik
Yarım Su Bardağı Un(3 Yemek Kaşığı)
150-200 gr Kıyma(Kullanmasanız da olur)
1 Adet Yumurta
1 Adet Kurusoğan (Küçük Boy)
2 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
1 Tatlı Kaşığı Kimyon
Tuz-Karabiber-Pulbiber
Ispanak Malzemeleri
Yarım Kg Ispanak
1 Adet Kuru soğan
3 Yemek Kaşığı Zeytin Yağı
Tuz-Karabiber-Rendelenmiş Muskat
Yoğurtlu Sos Malzemeleri
250 gr Kese Yoğurdu
2-3 Kaşık Normal Yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
Tuz
Üzeri İçin
1 Yemek Kaşığı Tere Yağı
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Pul biber

Yapılışı
  • Tercihen kapağı olan derince bir kaba bulgur ve irmik alınır.
  • Üzerine kuru soğan rendelenip tuzu atılıp  şöyle bir karıştırılır.Üzerine 1 su bardağı kaynar su eklenip kapağı örtülür.
  • 10-15 dakika sonra kaptaki bulgurlu malzeme karıştırarak havalandırılır.
  • Köfte malzemelerinin hepsi kaba alınır, hamur gibi yoğrulur. Yoğururken elimizin dayanabilceği sıcaklıkta su ilave edilir. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edilir.
  • Hamurdan uzun şeritler halinde rulo yapılıp minik minik koparılarak yuvarlanır. Yaptıklarımız bir tepside biriktirilir.
  • Aynı anda avucunuzda 2 hatta 3 parça hamuru şekillendirebilirsiniz. İşlem daha çabuk bitiyor.
  • Sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Çukur ve derin bir kapta sarımsaklar tuzla ezilir. Üzerine kese yoğurdu, normal yoğurt varsa yoğurdun suyu yoksa içme suyu konup kese yoğurdu inceltilir.
  • Soğan yemeklik doğranıp kısık ateşte şeffaflaşana dek kavrulur. Ardından ayıklanıp yıkanan ıspanaklar eklenir. Ispanaklar pişince tuz, karabiber ve muskat rendesi eklenip ocak kapatılır. Ilınması için bir kenara alınır.
  • Tüm hamura şekil verilince kaynar suya atılıp haşlanır. Evde hazırda et suyu varsa lezzete lezzet katacaktır.
  • Köftelerimiz 5-7 dakika civarında pişiyor. Bir tanesini alıp biraz soğutup tadına bakılır. Gerekirse birkaç dakika daha haşlamaya devam edilir. Pişince köfteler suyun üzerine çıkacaktır. Suyun yüzüne çıkanlar kevgir ile bir kaba alınır.
  • Küçük bir tavada tereyağı birazcık yanacak kadar eritilir. Biberin yanmaması için ısıyı düşürmek gerekir bunun için zeytinyağı ilave edilip hemen pul biber yağa konur. Pul biber rengini yağa verene kadar yağ tekrar ısıtılır.
  • Bu işlemler sırasında ıspanaklar artık ılınmış olur sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Ispanaklar çok sıcakken yoğurtlanırsa yoğurt kesilir.
  • Servis tabağına önce sarımsaklı yoğurt döşenir. Üzerine haşlanmış köfteler serilir. Köftelerin üzerine tereyağında yaktığımız pul biberlerimiz gezdirilerek servis edilir.

Afiyet Olsun …

5 Mart 2017 Pazar

İTALYAN SALATASI

Bu salata yılbaşı soframızın olmazsa olmazıdır. Kalabalık olduğumuzdan ölçüler birazcık fazla gelebilir sizlere. Yarım ölçü yapmakta fayda var sanırım

Evimizim italyan salatası tarifii şarküteri ürünleri ve kaşardan zengindir ;) İtalyan salatası genel anlamda rus salatasına biraz kaşar biraz jambon/salam ilave etmektir. Ben azıcık abartıyor olabilirim ama yiyenler bağımlısı oluyor :))

Bir de kendimce bir püf noktası vereyim. Garnitürü bir tencerede kısa süre kaynatıp süzüyorum,tekrar tencereye alıyorum hemen sıcakken doğramış olduğum jambon, salam, sosisi tencereye koyup şöyle bi karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyorum. Soğuması için bir kenara kaldırıyorum.Tarifte önceden yaptığım şekilde yazıyor. Her iki şekilde de lezzetli oluyor. Tercih sizin :))

Malzemeler
100 gr Jambon
100 gr Salam
200 gr Sosis
400 gr Kaşar Peynir
500 gr Salatalık Turşusu(Baharatlı)
1 Paket (450 gr) Dondurulmuş Garnitür
Mayonez(Büyük Kavanoz)
250 gr Kese Yoğurdu

Yapılışı
  • Jambon, sosis, peynir, turşu kibrit çöpü şeklinde doğranır. Turşuyu sarımsaklı ve baharatlı olanlardan kullanıyorum, böylelikle salataya biraz aroma katmış oluyorum.
  • Dondurulmuş garnitürümüzü 1-2 dakika kaynatıp süzerek soğuması için bir kenara alıyoruz. Soğuyunca salataya ilave edilir.
  • Büyük bir kaseye mayonez ve yoğurt koyup karıştırtırılır. Aslında yoğurt elbette ki bu salatanın tarifinde yok. Ama sanki mayonezi birazcık hafifletiyor bundan dolayı kullanıyorum.
  • Tüm malzemeyi homojen şekilde karıştırınca salatamız hazır.


Afiyet Olsun ...

23 Aralık 2016 Cuma

ATOM KURABİYE

Malzemeler
Hamuru İçin:
500 gr Tereyağı (Oda Isısında)
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
1 Çay Bardağı Yoğurt
1 Çay Bardağı Şeker
1 Adet Yumurtanın Sarısı
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Karbonat(5 gr)
1 Tatlı Kaşığı Sirke
Bir Çimdik Tuz
Aldığı Kadar Un (1 kg)
3 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası
İçi İçin:
2 Adet Elma
1 Çay Bardağı Şeker
4 Adet Kuru İncir
4 Adet Kuru Kayısı
4 Adet Hurma (İsteğe bağlı)
1 Avuç Kuru Üzüm
1 Su Bardağına Ceviz
1 Tepeleme Tatlı Kaşığı Tarçın
Üzeri İçin:
1 Adet Yumuta Akı
Fındık Kırığı
Pekmez

*Bu malzemelerden 40 adet kurabiye çıkıyor.

Yapılışı
  • Önce iç malzemesini pişirip soğuması için bir kenara kaldırıp soğutuyoruz.
  • Elmalar soyulup rendelenir. Üzerine şeker koyup bir taşım kaynatılır. Üzerine minik minik doğranmış incir, kayısı, hurma ve kuru üzümler eklenip karıştırdıktan sonra ocağı kapatıyoruz. Elmanın sıcaklığı ile kuru meyvelerimiz yumuşamış oluyor. Tarifte böyleydi ama ben kuru meyvelerin hepsini bir kapta birkaç saat önceden suda bekletip yumuşattım. Sonrasında dilimleyip şekerle pişirdiğim elmalara
  • ekledim. Sonrasında ceviz ve tarçın ilave ettim. Şöyle bir çevirip ocaktan aldım.
  •  
  • Hamur yoğurma kabımıza tereyağı, sıvıyağı,
  • şeker, tuz, yumurta sarısı ve yoğurdu alıp birbirine karıştırıyoruz. Unun 1 bardak kadarını ayırıp kalanı kabımıza alıyoruz.
  • Unun üzerine parmağımızla bir çukur yapıp buraya kabartma tozu ve karbonatı koyup üzerine 1 tatlı kaşığı sirke koyarak kabartma tozu ve karbonatı aktive ediyoruz. Karbonat ve sirkeyi istemiyorsanız kullanmayabilirsiniz. Son bardak un hamurun kıvamına göre ilave edilerek işlemi tamamlıyoruz.
  • Hamur yoğrulduktan sonar üzeri nemli kağıt havlu ile kapatılıp yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp elimizde inceltilir. Ben mini merdaneyle açıyorum daha çabuk oluyor gibi düşünüyorum J ortasına 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyup top şekli veriyoruz. Tepsiye birer parmak arayla kapattığımız taraf alta gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Üzerine bıçakla artı şeklinde bastırıp hamuru azıcık kesiyoruz.
  • Üzerlerine yumurta akı sürüp fındık kırığı serpiyoruz.
  • 160 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz. Fırından alıp ilk sıcaklığı geçince pekmez döküyoruz.Üzüm pekmezi kullanacaksanız olduğu gibi kullanabilirsiniz. Harnup (keçiboynuzu) pekmezi kullanacaksanız çok kıvamlı olduğundan süt ile inceltmek gerekiyor.


Afiyet Olsun …

Related Posts with Thumbnails