11 Eylül 2012 Salı

YOĞURTLU KABAK-SEMİZOTU-PATATES SALATASI


Verdiğim ölçüler 15 kişiden fazla olan misafir grubu için yapılmıştı. Sizler kendinize göre miktarı ayarlayın lütfen :))
Malzemeler
3-4 Adet Patates
1 Demet Semizotu
3-4 Adet Kabak
250 gr Süzme Yoğurt
2-3 Yemek Kaşığı Mayonez
2-3 Diş Sarımsak
1 Çay Fincanı Ekmek Kırıntısı
1 Çay Bardağı Ceviz (Bıçak ile doğranmış)
Birkaç Damla Limon Suyu
1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
Tuz-Karabiber-Pul Biber
Yapılışı
Patatesler haşlanır, ılınınca soyulur. Küp şeklinde doğranır, tuz-karabiber ve birkaç damla limon suyu ile tatlandırılır.
Patatesler haşlanırken semizotunun yaprakları saplarından ayıklanır. Bir kaba alıp bekletilir.

Kabakların dış kabukları kazındıktan sonra uzunlamasına dilimlenir. Tost makinesinde çapraz şekilde izler olacak biçimde ızgara edilir.

Tuz-karabiber ile lezzetlendirilir. Piştikten sonra 3-4 cm uzunluğunda kesilir.
Yoğurt biraz tuz ve su ile açılır.(Arzu edilirse içine birkaç kaşık normal yoğurt katılabilir.)Sarımsaklar dövülerek yoğurda ilave edilir. Mayonez ilavesiyle sos tamamlanır.
Ekmek kırıntıları cevizle birlikte, tereyağında çıtır çıtır olana dek kavrulur. En son pul biber ilave edip bir iki kez karıştırıp ocaktan alınır.
Tüm bu hazırlıklardan sonra sebzeler çukur bir servis kabına alınır. Semizotlarına yetecek kadar tuz ve zeytin yağ eklenerek gelişi güzel karıştırılır. Salatanın üzerine sarımsaklı yoğurt-mayonez karışımı dökülür. En üste cevizli ekmek kırıntıları serpilerek salata tamamlanır.
Afiyet Olsun...

11 Ağustos 2012 Cumartesi

PATATESLİ MÜCVER



Bu kez mücver yaparken kalp şeklinde aldığım kalıbı kullanmak istedim. İzmirli yemek bloğu yazarları toplantısında Yonca gıdanın bize hediye ettiği paketin içindeki çiçek yağı ile bu mücveri pişirdim. Böyle olunca resim çekerken mücverleri yonca şekline getirdim. Bu küçük detay benim çok hoşuma gitti. Sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler

1 kg Kabak
1 Adet Patates
2 Adet Yumurta
1 Adet Kuru Soğan
5–6 Adet Taze Soğan
1 Demet Maydanoz
1 Demet Dereotu
1/2 Demet Nane
Un
Tuz-Karabiber-Pul Biber
Sıvıyağ



Yapılışı

Kuru soğan çok ince doğranır ya da rendelenir. Yeşilliklerin demeti küçükse hepsi kullanılır ama bazen çok büyük demet oluyor o zaman bir kısmını kullanabilirsiniz. Yeşillik miktarını zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Taze soğanlar ince ince doğranır. Üzerine kabaklar ve patates rendelenir. Yumurta, tuz ve baharatlar ilave edilir. Undan 8–10 yemek kaşığı kadar konup tüm malzemeler karıştırılır. Daha sonra kabaklar su saldıkça kaşık kaşık un ilave edilir. Sıvıyağ kızınca kaşık kaşık dökülerek iki yüzü nar gibi kızartılıp havlu kâğıdın üzerine çıkarılır. Ya da resimdeki gibi kalıbın içine kaşıkla malzemeden döküp üzeri düzleştirilerek alt yüzeyi biraz kızarana kadar tutulur. Sonra kalıp çıkarılıp tavanın başka tarafına koyup ikinci üçüncü şekilli mücverler oluşturulur. İki yüzü de nar gibi kızarınca kâğıt havlu üzerine çıkarılır. Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun…

5 Ağustos 2012 Pazar

PEYNİRLİ KABAK ÇİÇEĞİ DALANGISI


Malzemeler

25 Adet Kabak Çiçeği
50–60 gr civarında Tulum Peyniri
2 Su Bardağı Un
Tuz
Kızartmak için Sıvıyağ

Yapılışı

Kabak çiçekleri su dolu kabın içinde hırpalamadan yıkanır. Çiçeklerin dışındaki minik yapraklar koparıp temizlenir. Çiçeklerin içindeki bize göre dili, google amcaya göre dişi organı kabağın cinsine göre bazen acı olabiliyor. Bu yüzden o kısmı çiçeği yırtmadan koparmak gerekiyor. Ama acı olmadığını bildiğiniz çiçeğiniz varsa bu işlemi yapmanıza gerek yok. Yıkanan çiçekler bir süre süzgüde bekletilir. Bu arada peynirler yarım parmak boyutlarında çiçek sayısına göre kesilir. Peyniri sevdiğiniz çeşit seçebilirsiniz. Lor peyniri ya da çökelek bile olur. Ben en çok tulum peynirle yapılanı sevdiğim için genelde böyle yapıyorum.
Çukur bir kapta un, tuz ve su ile krep hamuru kıvamında hamur çırpılıp hazırlanır.
Yağ ısınınca çiçekler hamura bulanarak kızartılır. Tulum peyniri kullanınca kızartırken yağa akıp biraz sorun çıkarıyor ama benim için lezzeti buna değer. Kızartılanlar kâğıt havlu üzerine alınıp yağın birazının emilmesi sağlanır. Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun…

10 Temmuz 2012 Salı

SİYAH PİRİNÇ SALATASI



Ben bu salatayı kışın Koreli öğretmenim ve sınıf arkadaşlarım gelince yapmıştım. Siyah pirinç onlarda çok kıymetliymiş.Değişiklik olsun deyip salata yapmıştım.Kış olduğundan domates kullanmadım.Ama şimdi yaz domatesin bu salataya çok yakışacağını düşünüyorum.Ayrıca turşu yerine taze salatalık da kullanılabilir.En iyisi siz neyin yakışacağını düşünüyorsanız o sebzelerle bu salatayı hazırlayın.Siyah pirinç çok lezzetli,karışık lezzetlerden hoşlanmam diyorsanız sade pilav da yapabilirsiniz.Harika oluyor.

Malzemeler

2 Su Bardağı Siyah Pirinç
5-6 Adet Taze Soğan
2 Adet Kırmızı Biber
5-6 Adet Salatalık Turşusu
1 Su Bardağına Yakın Haşlanmış Bezelye
1 Su Bardağına Yakın Haşlanmış Mısır
Tuz

Üzerini Süslemek İçin

Havuç
Dereotu

Sosu İçin

Zeytinyağı
Limon Suyu
1 Adet Avokado (Olgun Olmalı)
Karabiber


Yapılışı


Pirinçler paketin üzerinde yazdığı şekilde haşlanır. Haşlama suyu dökülmeyecek pişirme suyu olarak kullanılacak. Hepsi paketin üzerinde yazıyor. Şimdi tatildeyim önümüzdeki ay eve dönünce okuyup detaylıca yazarım yine :))
Fırında közlenmiş ya da haşlanmış kırmızı biberler soyulup kibrit çöpü gibi doğranır. Pirinçler pişerken bezelye ve mısır haşlanır. Turşu ve taze soğan minik minik doğranır. Pirinç pişince yapışmasını önlemek için soğan hariç (pişmesini istemeyiz,pirinç soğuyunca ilave ederiz) salata malzemeleri ilave edilip yavaşça karıştırılır. Salatanın kendini çekmesini beklerken havucun bütün haldeyken 4 kenarından uzunlamasına  yol (yiv) yaparız.Sonra ince ince dilimleyince resimdeki gibi çiçekler elde ederiz.Salatanın sosu için avokadoyu ezip püre haline getiririz üzerine zeytinyağını,limon suyunu ve karabiberi ilave edip homojen hale gelene dek karıştırırız.
Salatayı servis kabına alıp üzerine sosunu gezdiririz.Havuç çiçeklerimizi salatanın üzerine dizeriz.Aralarına süsleme için ayırdığımız mısırlardan koyarız.Bir kaç dal dereotunu da aralara serpiştirip servis ederiz.
Afiyet Olsun…

26 Haziran 2012 Salı

MİNİK TAZE PATATES KIZARTMASI


Malzemeler

500 gr Taze Patates (Erik boyunda olanlardan)
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Yarım Su Bardağı suya yeterince tuz ilave edip suda eritelim.
Bir tutam Safran( Tuzlu suya ilave edilecek)

Yapılışı

Patatesler yıkanıp içi su dolu derin bir kaba konur. Bıçağın kesmeyen tarafıyla patateslerin kabukları kazınıp kararmaması için su dolu kaba alınır. Arzu ederseniz sert bir bezle ovarak da kabukları temizleyebilirsiniz. Biraz iri olanlar ikiye bölünür. Temizleme işlemi bitince patatesler bir tencereye alınır. Mümkünse tencere teflon ve dibi geniş olmalı. Patateslerin üzerine zeytinyağlı yemek yapar gibi yağ gezdirilir. Orta hararete ayarlanan ocağa alınır. Patateslerden cızırdama sesi gelince hazırladığımız tuzlu sudan avucumuzla patateslerin üzerine serperiz. Tencerenin kapağı kapalı olarak kavurmaya devam ederiz. Ara ara kontrol edip su serpmeye devam ederek patatesler pembeleşene dek bu işleme devam ederiz. Yemeklerin yanına harika bir garnitür oluyor. Yalnız bu patatesleri bulması her yıl biraz daha zor olmaya başladı. Böyle küçükken, üreticiler uğraşmak istemiyor sanırım. Bunu yaparken evde olmadığından kullanamadım. Ama severseniz suya tuzla beraber bir tutam safran koyarsanız çok daha güzel oluyor.
Afiyet Olsun…



21 Şubat 2012 Salı

UNSUZ FINDIK KURABİYE

Bu kurabiyeyi Cemile arkadaşımın ablası Aysu yapmıştı.Kurabiyeyi tatmak onun elinden nasip oldu.Öyle güzel ki anlatamam.Ben de yapıp sizlerle paylaşmak istedim.İşte tarifi.
Son olarak tarife Hershey's Kisses Bademli Çikolata eklendi.Böyle pek bi süslü oldu :))
Malzemeler

400 gr Fındık Kırığı
2 Yumurtanın Akı
1,5 Su Bardağı Şeker
25-30 Adet Hershey's Kisses Bademli Çikolata
Yapılışı
Şeker ile yumurta akı,rakı beyazı olana dek çırpılır.Fındık kırıkları ilave edip güzelce karıştırılır.Ceviz büyüklüğünde parçalar (yaklaşık 25 adet çıkıyor) koparıp yuvarlanır.Ortalarına çikolata bastırılarak yerleştirilir.Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.    185 derece fırında hafif sararıncaya kadar pişirilir.Soğuyunca servis edilir.Bu kadar az malzemeyle böyle güzel bir lezzet hiç görmemiştim.
Afiyet Olsun...

5 Şubat 2012 Pazar

SICAK BİR GELİŞME


















Üzerinde SICAK BİR GELİŞME yazan bir paket geldi.Açtım.... İçinde çok güzel bir fırın :)) Fırını da açtım.İçinde pişmeye hazır paketlerde helva.İsterseniz hiç tabak kirletmeye falan gerek yok.Hemen kapağı açıp 150 derece ısıtılmış fırına koyup 10 dk pişiriyorsunuz tamam.Fakat bu bilgi de öyle hoş verilmiş ki.Öyle yazılı bir metin falan yok.Kartondan fırının üzerinde ısı göstergesinde yazıyor.Ordan anlıyorsunuz.
Ben biraz tembel çıktım.Tüm arkadaşlar hemen yapıp yapıp yayınladıkça öyle canım çekti fakat bir türlü denk gelmedi, yapamadım.Sonunda ben de yaptım eeee tabi blogculuk ruhu var.Çikolata ile azıcık süsledim püsledim eşimle başına geçtik mmmmmm....
Koska bu sevilen tarifi bu kadar pratik hale getirip evlerimize getirdiğin için teşekkürler.Zaten evimizde her zaman tüketiyoruz.Benim favorim yeşil fıstıklı olanı :)) Yani kalitesi herkes tarafından kabul edilmiş bir marka zaten.Bunun yanında bu reklam kampayasını yapanı,seçeni yani tüm emeği geçenleri ayrıca tebrik etmeden geçemeyeceğim.Çok şık bir sunumdu.Hepinize iyi çalışmalar :))

3 Şubat 2012 Cuma

3. MERHABAM (Umarım Son Olur)


Bu üçüncü bloğum umarım son olur.Ben yerini değiştirmekten hiç hoşlanmayan biriyim ama şartlar beni buna mecbur etti hep.İlk bloğum yemek24 sitesinin açtığı bloglardandı.Benim için bu site tarafından açılıp hediye edilmişti.O zamanki mutluluğumu anlatamam.Sonra öyle sık sunucu değişikliği oldu ki kendim bile bloğumu bulmakta zorluk çekiyordum.Benim bu hallerime tanık olan Burcu (Chaplin Cafe) arkadaşım 2007 yılında bana süpriz yapıp blogcudaki sayfamı açtı ve tarifleri taşımama yardım etti.5 yıl gibi uzun bir süredir öyle ya da böyle blogcuda yuvarlanıp gidiyordum.Ama bu yıl yapılan değişiklikler beni çok gerdi.Öncelikle tüm blogculara aynı şablon dayatıldı.Blogcuda kimin sayfasına girersen gir aynı model.Kulanıcının seçme şansı yok ve ben mecbur olmaktan nefret ederim.Böyle bile olsa yine de yerimde kalabilirdim.200'e yakın tarif taşımak gözümü korkutuyor ne de olsa :)) Ama yorumların faceden olması bende ipleri kopardı.Çünkü benim face adım başka blog adım başka.Yorum için özel face hesabı açmak zorunda kaldım.Ama bloğuma yorum yazabilemek için facede kullanıcı değiştir.Bloğa gel yorum yaz sonra git face hesabını değiştir.Kafam allak bullak oldu.Bunun için yine bana yol göründü.Arkadaşlarımın çoğu blogspotu tavsiye etti.Ben de buraya geldim.Umarım hakkımda hayırlı olur.Herkese yeniden MERHABA ^_^

18 Nisan 2011 Pazartesi

YOĞURTLU BULGUR SALATASI

Malzemeler
2 Su Bardağı İnce Bulgur
2 Su Bardağı Yoğurt
2-3 Yemek Kaşığı Mayonez
1 Demet Taze Soğan
1 Demet Dereotu
3 Diş Sarımsak
2-3 Adet Salatalık Turşusu
1 Su Bardağı Kıyılmış Ceviz
1 Adet (İri Olanlarından) Havuç
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz-Zeytinyağ
Bebek Mısır Turşusu (Süsleme İçin)
Üzeri İçin
1,5 Yemek Kaşığı Tereyağ
1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
2 Çay Kaşığı Pul Biber
Yapılışı
Ayıklanan bulgur,suyla yumuşatılan yoğurt ile kapalı bir kapta buzdolabına konur.Sabaha kadar buzdolabında yoğurt ile kabarmış olan bulgur çok katı ise biraz daha yoğurt ve mayonez ilave ederek kıvamı ayarlanır.Havuçlar rendelenir.Sıvıyağ ile sotelenir.
Turşu minik minik doğranır.
Cevizler bıçak yardımı ile doğranır(Dövülen cevizler acı oluyor).Cevizlerin bir avuç kadarı üzerini süslemek için ayrılır.
Sarımsaklar dövülür.
Taze soğan,dereotu ve maydanoz ince ince doğranır.
Hepsi bir kapta harmanlanır.Tuz ve zeytinyağ ilave ederek servis tabağına alınır.
Tereyağ bir tavada kokusu güzelleşinceye dek ısıtılır. Pul biber, kızgın yağda çok yanıp rengi koyu olmasın diye sıvıyağ ekleyerek tereyağı hafif soğutulur.Pulbiber ilave edilip rengi yağa geçene dek ısıtmaya devam edilir.Hazırlanan pulbiberli yağ salatanın üzerine dökülür.Yoğurtlu salata olduğundan donması da böylece engellenmiş olur.
Süslemek için ayırdığımız cevizler eklenir.Ben son yaptığımda pikan(pecan) cevizi ile süsledim.Sanırım bu ceviz salataya daha uyumlu oldu.
Arzu edilirse üzeri bebek mısır turşusu ile süslenerek servis edilir.
Afiyet Olsun...
Related Posts with Thumbnails