18 Nisan 2014 Cuma

YUMURTALI KURU DOMATES-PATATES

Bu yemeği annem yaptığında kardeşimle ben severek yerdik. O zamanlarda zeytinyağı ile kızartıldığından sebzeler daha lezzetli oluyordu ama çok duman çıktığı için şimdilerde kullanamıyoruz.İmkanınız varsa tavsiye ederim.

Malzemeler
10-14 Adet Kuru Domates (Resimdeki Gibi)
2-3 Adet Patates
3-4 Adet Yumurta
Kızartmak İçin Sıvıyağ
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
Tuz


 Yapılışı
Yemeği yapmadan birkaç saat önce domateslerin tuzunu gidermek ve yumuşatmak çin soğuk suya konur.Zamanı kısaltmak için sıcak su da kullanılabilir.Tuzu giden ve yumuşayan domateslerin 2-3 tanesini birarada avuç içinde sıkıp süzgüye konur.Gerekirse kağıt havlu ile kurulanır.
Patatesler soyulup yıkandıktan sonra resimdeki gibi dilimlenir.
Önce patatesler sonra domatesler kızartılır. Kızartılan malzemeler bir kaba alınır.Patateslerin üzerine tuz ekilir,domateslere ekilmez.
Tavadaki yağ dökülüp temizlendikten sonra yumurtaları pişirmeye yetecek kadar zeytinyağ konur.Kızartma işlemi bittikten sonra kızartılan tüm malzeme yeniden tavaya düzgünce konur.Üzerine yumurtalar kırılıp gelişigüzel karıştırılıp patates ve domatesle bütünleşmesi sağlanır.Üzerine kapak kapatılıp yumurtaların pişmesi sağlanır.
Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun...

13 Nisan 2014 Pazar

İÇ BAKLALI MARUL SALATASI


Malzemeler
5-6 Yaprak Marul
3-4 Adet Taze Soğan
1 Tutam Dereotu
1 Su Bardağı İri İçli Taze Bakla
Tuz
Nar Ekşisi
Limon Suyu
Zeytinyağ
Yapılışı
Marul,soğan,dereotu doğranarak servis kabına alınır.Kabuklarından çıkarılan iç baklaların ince kabukları da ayıklanır.Salatanın üzerine serpilir.Salatanın tuzu kararınca konup ezmeden karıştırılır.Küçük bir kavanozda nar ekşisi,limon suyu ve zeytinyağ iyice çalkanır.Arzu edilirse bu sosa 1 tatlı kaşığı kadar mayonez ilave edilebilir.Kıvamını bulan sos salatanın üzerine gezdirilir.Suyunu kullandığımız limonun kabuğunun bir kısmı salatanın üzerine minik minik doğranıp servis edilir.
Afiyet Olsun...

23 Şubat 2014 Pazar

YUMURTA RULOSU (계란 말이)


Bu tarifi koreyemek sayfasından öğrenerek yaptım.Verdiğim linkte resimlerle daha detaylı anlatımı bulabilirsiniz.Lale arkadaşımdan daha birçok kore yemeği öğrenip yapıyorum.Kendisine burdan çok teşekkür ederim :))

Malzemeler
5 Adet Yumurta
2 Adet Taze Soğan
1 Tatlı Kaşığı Susam
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Tuz

Yapılışı
Taze Soğan dörde bölerek,yeşil yaprakları da ikiye ya da üçe bölerek ince ince doğranır.Susam küçük tavada rengi hafif sararana dek kavrulur.Derin bir kaseye yumurtalar kırılır,doğranan soğanlar,susam,pul biber ve tuz ilave edilerek çırpılır.Çok çırpmaya gerek yok,yumurtanın beyazı ile sarısı biraz karışsın yeterli olur.Yaklaşık 20 cmlik bir tavaya azıcık sıvıyağ konup ısıtılır.Karışımın yaklaşık dörtte biri kadarı tavaya dökülür.Yumurtanın altı pişip üst kısmı hafif suluyken bir spatül yardımı ile rulo yapmaya başlanır.Rulo tavanın kenarına çekilir.Yumurta karışımından yine dörtte bir kadarı tavaya dökülür.Yine alt kısmı pişince yandaki rulonun üzerine sarılır.Her defasında giderek büyüyen yumurta rulomuzu tavanın kenarında yavaş yavaş içinin de pişmesi sağlanır.Tüm karışım bitince yumurta rulomuz tavanın ortasına çekilerek her yanı pembeleşene dek pişirilir.Soğuması için kesme tahtasının üzerine alınır.Bir süre soğuttuktan sonra ince ince dilimleyerek servis tabağına alınır.
Afiyet Olsun ...

17 Aralık 2013 Salı

BUMBAR DOLMASI


Özene bezene yaptığımız bumbarın resmini çekeceğimiz sırada elektrikler kesildi.Küçük tüpte olan lambanın ışığında ilk resmi çektim.Bir süre sonra elektrikler geldi ama bu defa yemeğin sıcakken olan görüntüsü yoktu.Elimde olan resimlerle tarifimi veriyorum.Güzel bir resim elde edemediğim için üzgünüm :((

Malzemeler
1 Adet Koyun ya da Keçinin Kalın Bağırsağı
2 Su Bardağı Pirinç
250 gr Karaciğer
2 Adet Kurusoğan
1 Adet Domates
1 Demet Maydanoz
2 Su Bardağı Su
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
Tuz
Karabiber-Pulbiber-Reyhan(Kuru)
Kimyon(Çay kaşığının ucuyla)


Yapılışı

Bağırsak iç dış edilerek birkaç kez yıkanır.Arada iç kısmı yağ bıçağı gibi keskin olmayan bir bıçakla kazınır.Tekrar iç yüz ederek yıkanır.Dezenfeksiyon sağlamak için sirkeli,tuzlu suda 15-20 dk kadar bekletilir.Sonrasında bağırsağın bir ucu ip ile bağlanır.Diğer ucundan üfleyerek şişirilir.Diğer ucu da bağlanır.Bu şekilde birkaç gün kurutulur.Nedenini bilmiyorum annanem hep böyle yapardı.Sanırım bir çeşit saklama yöntemi.Kurban bayramında önce et yemekleri yapıldığı malum.Sıra bumbara gelene kadar bozulmasın diyedir diye düşünüyorum.Çünkü o zamanlar buzdolabı falan yoktu tabi kiiiii.Bizim bumbarımızı teyzem temizleyip,şişirip,kuruttu.
Dolma harcı için soğan yemeklik doğranır,ciğer tavla zarı gibi küçük küçük doğranır,maydanozlar ince ince doğranır,domates rendelenir.Büyükçe bir kaba alınır.Tüm malzeme su koyularak karıştırılır.Arzu edilirse 1 tatlı kaşığı biber salçası konabilir ya da zevke göre daha fazla da olabilir.Ama biz koymadık.
Bağırsağı doldururken zapt etmesi kolay olsun diye 3 parçaya ayırdık.İple birer ucundna bağladıktan sonra açık olan uçtan dolma harcı doldurulur.Kalın olanlar huni takarak doldurulur.Ama daha ince olan bağırsak doldurulurken huni sığmıyor onuda dolma oyacağı olan bıçağı uca sokup dolma harcı ordan itilir.İç harcın suyu da bağırsağın içine pay edilir.Pişince şişen pirinçler bağırsağı patlatmasın diye bağırsaklar çok tıka basa doldurulmaz.Tezgaha serdiğimizde bağırsakların yarısı içle dolmuş olmalı.Kalan boşluk da su ile doldurulur..Bu kısmı daha iyi nasıl tarif edebilirim bilmiyorum.Doldurulmuş bağırsağı ellediğinizde içindeki su hareket etmeli.


Doldurduğumuz bağırsaklar kol böreği gibi tepsiye dizilir.Üzerine su dökülür.Bağırsaklar birçok yerinden yorgan iğnesi ile delinir.Böylece yarım saate yakın haşlanır.
Arzu edilirse böylece yenebilir.Ya da üzerine 1 yemek kaşığı kızdırılmış tereyağ dökülerek fırında kızartılır.Yaklaşık 10 santimlik dilimlere ayırarak servis edilir.Biz annanem usulü yapıp sıvıyağda kızarttık.Bunun için önce yine yaklaşık 10 santimlik dilimlere bölüp sıvıyağda (arzu edilirse tereyağda) nar gibi kızartılır.Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails