14 Kasım 2014 Cuma

ACUR TURŞUSU


Malzemeler
1  Litrelik Kavanoza sığacak Kadar Acur
400 ml Su
1 Kahve Fincanı Sirke
1 Yemek Kaşığı Kaba Tuz
1 Çay Kaşığı Hardal Tohumu
1 Çay Kaşığı Kişniş Tohumu
1 Diş Sarımsak
4-5 Tane Nohut
1 Çay Kaşığı Şeker
1 Adet Defne Yaprağı
1 Tatlı Kaşığı Acı Toz Kırmızıbiber

Yapılışı
Acurlar yıkanıp süzülür.Her iki ucu kesilir.İriyse ikiye bölünebilir ama benim aldıklarım öyle küçücüklerdi ki zaten onları görünce turşu yapmaya karar verdim.Biraz iriyse yani yumurta büyüklüğündeyse iğne ile birkaç yerinden delinir ki salamurayı içine güzelce çeksin.
1 litrelik kavanozun dibine nohut,kişniş tohumu,hardal tohumu ve sarımsak konur,
Acurlar kavanoza mümkün olduğunca sıkı sıkı sıralanır.
Çukur bir kapta su,sirke,tuz,şeker ve acı toz kırmızıbiber (isteğe bağlı) karıştırılır.Şeker ve tuz eriyinceye dek karıştırılan salamura acurların üzerine dökülür.Kapağı güzelce kapatılır.
Yaklaşık on gün sonra turşumuz hazır olur.

Afiyet Olsun ...

13 Kasım 2014 Perşembe

EGE TARHANASI YAPILIŞI


Malzemeler
1,250 kg Beyaz Un
1,250 kg Tam Buğday Unu
500 gr Domates (3 Adet)
500 gr Soğan (3 Adet)
500 gr Kırmızı (Kapya) Biber (4 Adet)
250 gr Kırmızı Acı (İsot) Biber (12 Adet)
250 gr Nohut
500 gr Kese Yoğurdu
1 adet Havuç (İsteğe Bağlı)
1,5 Yemek Kaşığı Tuz
1 Demet Tarhana Otu
1 Demet Dereotu Kökü
Yapılışı
Geceden nohutlar ayıklanıp yıkanır.Sabaha kadar bol su içinde kabartılır.Sabah suyu dökülüp tencereye alınır.Üzerini yaklaşık iki parmak geçecek kadar su koyup kaynatılır.Kaynayınca üzerinde oluşan köpükler kevgir ya da kaşıkla alıp atılır.Nohutlar iyice yumuşayana dek kaynatılır.
Tüm sebzeler yıkanır,ayıklanır.Büyük bir tencereye sırasıyla domates,soğan,biberler gelişi güzel doğranır.En üste dereotu kökü ve tarhana otu konur.Üzeriene bir çay bardağı su döküp ocağa alınır.Kaynadıktan sonra ocak en kısık ayara alınıp yaklaşık bir saat kaynatılır.Sebzeler iyice yumuşayınca ocaktan alınır.
Nohutlar ve sebzeler soğuyana kadar beklenir.
Unlar tüm malzemeyi alacak büyüklükteki bir kaba elenir.
Sebzeler soğuyunca üzerindeki dereotu kökü ve tarhana otu alıp atılır.Nohutlar süzülür.
Robota bıçak takılarak önce nohutlar püre yapılır.Haşladığımız tencereye geri koyulur.
Sonra sebzeler robota konur püre haline getirilir.Yarısı tencereye(içinde çöp kalmasın diye iyice çalkalanır) geri konur.Sebze püresinin yarısı ile püre halindeki nohutun yarısı ve kese yoğurdunun yarısı tuzun yarısı robotta çekilir.Sebze tenceresine önceden aldığımız sebze püresi tencereye aldığımız nohut püresinin üzerine alınır.Robottaki karışım sebze tenceresine alınır.Nohut tenceresindeki karışım ve kese yoğurdunun kalanı ve tuzun kalan yarısı robota alınıp çekilir.Sebze tenceresine alınır.
Büyük bir kaba elediğimiz unun ortası çukurlaştırılır.(Bir kase unu ayırın hamurun kıvamına göre en son ilave edersiniz.)Ortaya hazırladığımız sebze,nohut ve yoğurt karışımı dökülür.Çok sert olmayacak şekilde hamur haline getirilir.Üzeri örtülerek bir kenara kaldırılır.Dokuz gün sabah ve akşam yoğrulur.Gerekirse arada yine yoğrulur.
Onuncu gün hamurdan parçalar alınıp sofra bezinin üzerine konur.Gün içinde en az iki kere alt üst edilerek kuruması sağlanır.İki üç günün sonunda hamur parçaları bölünüp ufalanabiliyor mu diye kontrol edilir.Rahat ufalanabiliyorsa artık öğütmek gerekir.

Eskiden bu işlem kuruyan tarhanadan bir miktar iki avuç arasında ovularak yapılırdı.Artık robotlar sayesinde bu işlemi çok çabuk ve zahmetsiz yapabiliyoruz.Robota yarıya kadar tarhana konup ufalanır.Ufaladığımız tarhana bir kevgirle elenir.Üstte kalan iri tarhanalar başka bir kapta toplanır.Kuruyan tarhanalar bitene kadar bu işlem sürdürülür.En son iri kalan tarhanalar tekrar robota koyup öğütülür.Yine kevgirle elenerek işlem tamamlanır.
Bereketli Olsun ...

24 Eylül 2014 Çarşamba

YAĞLI KIRMIZIBİBER TURŞUSU

Malzemeler
2 kg Kırmızı Biber (Kapya Biber)
1 Demet Maydanoz
8-10 Diş Sarımsak
1 Çay Bardağı Zeytinyağ
1 Çay Bardağı Sirke+Limon
Kaba Tuz
1Çay Kaşığı Şeker

Yapılışı
Biberler Yağlı kağıt serili tepsiye dizilip fırında közlenir.Kağıdıyla birlikte sarılıp bir poşetin içine alınır ki buharıyla kabuklarndan ayırması kolay olsun.
Maydanozlar yıkanıp temiz bir bez üzerinde kurumaya bırakılır.
Sarımsaklar ayıklanıp dilimlenir.
Soğuyunca biberler tüm kabuklarından ve çekirdeklerinden temizlenir.3-4 parçaya bölünür.Yarım kiloluk kavanozun en altına bir iki sıra biber (dış kısımları üste gelecek şekilde) konur.Üzerine bir iki diş kadr sarımsak serpilir.Sarımsakların üzerine bir sıra maydanoz konur.Biber,sarımsak,maydanoz sıra sıra konup kovanoz doldurulur.
Çukur bir kasede yağ,sirke,tuz ve şeker karıştırılır.Tuz ve şekeri eriyen sos biberlerin üzerine yavaş yavaş dökülür.Hatta bir çatal yardımıyla kavanozun kenarından sosun dibe kadar inmesi sağlanır.Sos kavanozu tamamen doldurmazsa kalan boşluk zeytinyağ ilave edilerek tamamlanır.Kapağı kapatılarak buzdolabına kaldırılır.Çünkü bu turşu sıcakta köpürüp taşma yapıyor.Birkaç gün sonra tüketilmeli ya da buzdolabında saklanmalı.

Afiyet OLsun ...

22 Eylül 2014 Pazartesi

KAHVELİ MİLKSHAKE

Malzemeler
1 Çay Bardağı Süt
1 Tatlı Kaşığı Gold İnstant Kahve
1 Tatlı Kaşığı Şeker
3-4 Top Vanilyalı Dondurma
1 Yemek Kaşığı Baileys (Tercihe bağlı)
3-4 Küp Buz
Krem Şanti
Şekerleme

Yapılışı
Önce süt,şeker kahve pişirilip oda sıcaklığında sonra da buzdolabında soğutulur.Bu adımı geçmek isterseniz yarım kutu soğuk kahvelerden kullanabilirsiniz.
Çırpıcıya önce hazırladığımız kahve konup biraz köpürmesi sağlanır.Bu arada buzlar buzdolabı poşetine koyup dövülür.Çünkü buz öğütecek çırpıcım yok eğer elinizde buz kıracak çırpıcı varsa buzu hiç bir işlem yapmadan kahveye ekleyebilirsiniz.İnceltilmiş buzlu kahvenin içine 2-3 top dondurma(bardağın büyüklüğüne göre ayarlanır) ilave edip homojen hale gelene dek çırpılır.
Hazırladığımız milkshake bardağa boşaltılır.Üzerine baileys (arzu edilirse ) ve 1 top dondurma eklenir,kaşıkla şöyle bir karıştırılır.
Bardağın üzerine krem şanti sıkılıp pirinç patlaklı şekerlerle süslenir.
Afiyet Olsun ...

10 Eylül 2014 Çarşamba

NACHOS

Nachos yaparken herkes zevkine göre takılıyor aslında,genel bir tarif yok.Temel olan tortilla ekmeğinden yapılmış cipslerin üzerine peynir koyup fırınlamak.Kıymalı,tavuklu,balıklı karışık etlere fasulye de eklenebilir,o gün canınız nasıl çekiyorsa öyle hazırlıyorsunuz.Bundan dolayı eğlenceli bir tarif.Sosları ve üzerine konulacak salata malzemeleri de bir o kadar çeşitli.Ben kendi yaptığımın tarifini vereyim.

Malzemeler
2 Paket Mısır Cipsi (Mümkünse İthal Olanlardan)
150-200 gr Kıyma
1 adet Kurusoğan
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
Kimyon,Tuz,Karabiber,Pulbiber
1 Çay Bardağı Rendelenmiş Kaşar
3-4 dilim Cheddar (Kibrit Çöpü Dilimlenmiş)
1 adet Domates
2-3 adet Taze Soğan
1 adet Biber ( Acı olabilir)
Ekşi Krema(Taze Krema+Kese Yoğurdu)

Yapılışı
Mısır cipsini evde hazırlayabiliriz ya da satın alabiliriz.Dikkat etmemiz gereken mısır unu kullanılmış olsun ki üzerine konulan malzemelerle hemen yumuşamasın.
Kıyma tereyağ ile kavrulur.Rengi dönünce yemeklik doğranmış soğan ilave edilerek kavrulur.Ocaktan almadan tuz,karabiber,kimyon ve pulbiber ilave edilip karıştırılır.Arzu edilirse haşlanmış kırmızı fasulye ilave edilebilir.
Kıyma ılınırken taze soğanlar ince ince kıyılır.Domates çekirdekleri çıkarılıp atılarak minik minik doğranır.Çekirdekler su salacağından cipsleri yumuşatır.Arzu edilirse maydanoz da doğranır.
Peynir ölçüsü verdim ama herkes zevkine göre kullanmalı.Kimi az kimi de tabağı peynire boğcak kadar sevebilir.
Büyükçe bir servis tabağına mısır cipsleri dökülür.Üzerine peynirlerin yarısı serpilir.Peynirlerin üzerine kıyma sosu dökülür.Kalan peynirler kıymanın üzerien serpilir.Böylece 180 derece ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar tutulur.
Bu arada ekşi krema hazırlanır.Türkiyede satılmadığı için yakın bir lezzet elde etmek için taze krema ve kese yoğurdu yarı yarıya karıştırılır.Yani yarım kutu kremaya 2-3 yemek kaşığı kese yoğurdu konularak iyice karıştırılır.
Fırından çıkardığımız cipslerin üzerine hazırlamış olduğumuz taze soğan,domates,maydanoz,biber(biber turşu olarak da kullanılabilir) serpilir.En üste ekşi krema konur.Yanında guacamole sos da hiç fena olmaz.Acı seviyorsanız üzerine serpiştirebilirsiniz.
Hemen sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails