29 Kasım 2014 Cumartesi

7. İZMİR YEMEK BLOĞU YAZARLARI ETKİNLİĞİMİZ

Toplantımızın yapılacağı salona girdiğimde beni,
Şeniz AKGÜNDÜZ ( cocuklarlamutfakta )
Oya GENÇ  (İzmirdenlezzetler)
Selda ÇETİNTAŞ (Selda'nınmutfak defteri)
Gözde DEMİRCİ (gözdetarifler)
Fatma DAMYAN (Fatoşçatadlar)
Müjgan DAŞKIN(Sofrakeyfim)

arkadaşlarım karşıladı.Bu güzel gün için onlara teşekkürlerimi iletiyorum.Çekiliş için maviş kolonyalardan seçtim.


İpek arkadaşımızın yaptığı,üzerine logomuzu uyguladığı çikolatalardan alıp yerime geçtim.

Masalardaki çantayı açtığımda içinden sabunlar çıktı.

Ayrıca Logomuzun olduğu buzdolabı süsü de vardı,şu an yerini aldı.


Ben sabunlarıma bakarken ve gelen arkadaşlarla birkaç resim çekilirken tüm arkadaşlar toplandık ve kahvaltı başladı.
 Kahvaltının yıldızı İzmir'in meşhuuuuur boyozuydu.Dostlar fırın artık dondurulmuş boyoz da yapıyormuş.Memleket hasreti çekenlere müjdeler olsun :))

Eh ağzımız tatlansaydı dedik.Bakın neler geldi :))

İstanbuldan misafirlerimiz vardı. Redmond Türkiyenin temsilcisi

Filiz Çatalkaya Orhan ve
bireysel olarak tarihi yemeklerimizin izini takip eden Yunus Emre şef kısa konuşmasıyla toplantımıza katıldılar.
Toplantımıza katkılarından dolayı misafirlerimize teşekkür ederiz.

 

Toplantımız boyunca güzel servis elemanımızın ellerinden sınırsız dondurmalarımızı da afiyetle yedik.
Çekilişimizde bana çıkan hediye Keramikadan renkli kupalardı.
Diğer arkadaşlara çıkan hediyeleri gruplarsak şöyleydi.
Keramika:Pasta takımı, 6li Gül Kurusu Çerezlik, Melisa Çay Takımı, Çay Takımı,6lı Servis Tabağı, 6lı Pasta Tabağı, 6lı Mavi Pasta Tabağı, Pembe Puantiyeli Pasta Tabağı
Ar Yıldız: Sahan Seti,Cezve Takımı ve Çaydanlık

Dr.Oetker:Kelepçeli Kalıp, Yuvarlak Kek Kalıbı,Kare Kelepçeli Kalıp
Martı ve Arkadya Yayınları:Kitaplar için Handan'a çok teşekkürler.
Chado Çay:Değişik aromalarda çay
İmse:Melike Bahçeci Hanımdan iki kişiye Kurs
Taze Masa'ya teşekkürler.
Tiyatro bileti de iki arkadaşımıza çıktı.İyi oyunlar ve seyirler.
Avon:Değişik ürünleri arkadaşlarımız güle güle kullansınlar.

Tarhana Baba:Acılı ve acısız tarhanalar
Evim Saray: 3'lü Tencere seti,
Atlantis Tablo: Güzel bir tablo

Zaman su gibi akıp geçti,bir toplantının daha sonuna gelmiştik.Komitedeki arkadaşlarımız hazırlamış oldukları paketlerle bizleri yolcu ettiler.Paketlerde neler mi vardı ? 

Lav 
Kuntlar İçecek 
aaaaaa söylemeyi unuttum gelecek toplantıyı yapacak olan arkadaşlarımızı da seçtiler.
Sibel Duran  : lezzetdansı.blogspot.com
Gökçe Kazanç: gunlugumgokce.com
Arkadaşlarımız gelecek toplantı için buluşmaya başlamışlar bile :)) Hanımlar kolay gelsin.

Yazımda Figen,Fatma,Gökçe,Oya arkadaşlarımızın resimlerini kullandım,arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.
















14 Kasım 2014 Cuma

ACUR TURŞUSU


Malzemeler
1  Litrelik Kavanoza sığacak Kadar Acur
400 ml Su
1 Kahve Fincanı Sirke
1 Yemek Kaşığı Kaba Tuz
1 Çay Kaşığı Hardal Tohumu
1 Çay Kaşığı Kişniş Tohumu
1 Diş Sarımsak
4-5 Tane Nohut
1 Çay Kaşığı Şeker
1 Adet Defne Yaprağı
1 Tatlı Kaşığı Acı Toz Kırmızıbiber

Yapılışı
Acurlar yıkanıp süzülür.Her iki ucu kesilir.İriyse ikiye bölünebilir ama benim aldıklarım öyle küçücüklerdi ki zaten onları görünce turşu yapmaya karar verdim.Biraz iriyse yani yumurta büyüklüğündeyse iğne ile birkaç yerinden delinir ki salamurayı içine güzelce çeksin.
1 litrelik kavanozun dibine nohut,kişniş tohumu,hardal tohumu ve sarımsak konur,
Acurlar kavanoza mümkün olduğunca sıkı sıkı sıralanır.
Çukur bir kapta su,sirke,tuz,şeker ve acı toz kırmızıbiber (isteğe bağlı) karıştırılır.Şeker ve tuz eriyinceye dek karıştırılan salamura acurların üzerine dökülür.Kapağı güzelce kapatılır.
Yaklaşık on gün sonra turşumuz hazır olur.

Afiyet Olsun ...

13 Kasım 2014 Perşembe

EGE TARHANASI YAPILIŞI


Malzemeler
1,250 kg Beyaz Un
1,250 kg Tam Buğday Unu
500 gr Domates (3 Adet)
500 gr Soğan (3 Adet)
500 gr Kırmızı (Kapya) Biber (4 Adet)
250 gr Kırmızı Acı (İsot) Biber (12 Adet)
250 gr Nohut
500 gr Kese Yoğurdu
1 adet Havuç (İsteğe Bağlı)
1,5 Yemek Kaşığı Tuz
1 Demet Tarhana Otu
1 Demet Dereotu Kökü
Yapılışı
Geceden nohutlar ayıklanıp yıkanır.Sabaha kadar bol su içinde kabartılır.Sabah suyu dökülüp tencereye alınır.Üzerini yaklaşık iki parmak geçecek kadar su koyup kaynatılır.Kaynayınca üzerinde oluşan köpükler kevgir ya da kaşıkla alıp atılır.Nohutlar iyice yumuşayana dek kaynatılır.
Tüm sebzeler yıkanır,ayıklanır.Büyük bir tencereye sırasıyla domates,soğan,biberler gelişi güzel doğranır.En üste dereotu kökü ve tarhana otu konur.Üzeriene bir çay bardağı su döküp ocağa alınır.Kaynadıktan sonra ocak en kısık ayara alınıp yaklaşık bir saat kaynatılır.Sebzeler iyice yumuşayınca ocaktan alınır.
Nohutlar ve sebzeler soğuyana kadar beklenir.
Unlar tüm malzemeyi alacak büyüklükteki bir kaba elenir.
Sebzeler soğuyunca üzerindeki dereotu kökü ve tarhana otu alıp atılır.Nohutlar süzülür.
Robota bıçak takılarak önce nohutlar püre yapılır.Haşladığımız tencereye geri koyulur.
Sonra sebzeler robota konur püre haline getirilir.Yarısı tencereye(içinde çöp kalmasın diye iyice çalkalanır) geri konur.Sebze püresinin yarısı ile püre halindeki nohutun yarısı ve kese yoğurdunun yarısı tuzun yarısı robotta çekilir.Sebze tenceresine önceden aldığımız sebze püresi tencereye aldığımız nohut püresinin üzerine alınır.Robottaki karışım sebze tenceresine alınır.Nohut tenceresindeki karışım ve kese yoğurdunun kalanı ve tuzun kalan yarısı robota alınıp çekilir.Sebze tenceresine alınır.
Büyük bir kaba elediğimiz unun ortası çukurlaştırılır.(Bir kase unu ayırın hamurun kıvamına göre en son ilave edersiniz.)Ortaya hazırladığımız sebze,nohut ve yoğurt karışımı dökülür.Çok sert olmayacak şekilde hamur haline getirilir.Üzeri örtülerek bir kenara kaldırılır.Dokuz gün sabah ve akşam yoğrulur.Gerekirse arada yine yoğrulur.
Onuncu gün hamurdan parçalar alınıp sofra bezinin üzerine konur.Gün içinde en az iki kere alt üst edilerek kuruması sağlanır.İki üç günün sonunda hamur parçaları bölünüp ufalanabiliyor mu diye kontrol edilir.Rahat ufalanabiliyorsa artık öğütmek gerekir.

Eskiden bu işlem kuruyan tarhanadan bir miktar iki avuç arasında ovularak yapılırdı.Artık robotlar sayesinde bu işlemi çok çabuk ve zahmetsiz yapabiliyoruz.Robota yarıya kadar tarhana konup ufalanır.Ufaladığımız tarhana bir kevgirle elenir.Üstte kalan iri tarhanalar başka bir kapta toplanır.Kuruyan tarhanalar bitene kadar bu işlem sürdürülür.En son iri kalan tarhanalar tekrar robota koyup öğütülür.Yine kevgirle elenerek işlem tamamlanır.
Bereketli Olsun ...

Related Posts with Thumbnails