5 Temmuz 2015 Pazar

ŞIHIL MAHŞİ


Malzemeler
5-6 Adet Dolmalık Kabak
250 gr Kıyma
1 Adet Kırmızı Biber
1 Adet Yeşil Biber
5-6 Adet Taze Soğanın Beyaz Kısmı
ya da 1 Adet Kurusoğan
5-6 Dal Maydanoz
1 Çay Bardağı Haşlanmış Kabuksuz Nohut
Tuz-Karabiber-Pul Biber
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
Sıvıyağ
3 Yemek Kaşığı Kese Yoğurdu
3 Yemek Kaşığı Yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
Yapılışı
  • Nohutlar akşamdan ıslatılır.Sabah haşlanır.
  • Kabaklar kabukları oyma bıçağının yanı ile tırtıklı şekilde kazınır.
  • İkiye bölerek içleri oyulur.
  • Yağda kızartıp kağıt havlu serili tabağa alınır.
  • İç harcı için önce kıyma kavrulur suyunu biraz çekince yemeklik doğranmış soğanlar 2 dakika sonra minik küplere doğranmış kırmızı biber 1 dakika sonra da yine minik doğranmış yeşil biber tavaya ekleyerek kavrulur.
  • Bir süre hepsi kavrulduktan sonra tuz ve baharatlar ardından nohutlar eklenip karıştırılır.
  • Ocağı söndürüp kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırılır.
  • Hazırladığımız iç harç kızarttığımız kabakların içine doldurulur.
  • Ben 5 kabaktan yapmıştım azıcık iç harcı arttı çünkü 3 tanesi biraz küçüktü onun için malzeme listesine 5 ya da 6 yazdım.
  • Doldurulan kabaklar ağızları birbirine gelecek şekilde yayvan bir tencereye dizilir.
  • Salçaları bir su bardağı suda açarak dolmaların üzerine döküp yaklaşık on dakika  ocakta pişirelim.
  • Sarımsakları ezip yoğurtları üzerine alıp biraz daha su ilave edip iyice çırpalım.Kaşıktan kolayca akar kıvama gelene dek su ilave edip çırpalım.
  • Servis tabağına dolmaların üzerine yoğurt dökerek sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun ...

4 Temmuz 2015 Cumartesi

DOMATESLİ BİBER KAVURMASI

Bu tarif annemin kahvaltıda olmazsa olmaz tariflerinden biridir.Tüm misafirler çok severdi.
Malzemeler
15-20 Adet Biber
2-3 Adet Domates
4-5 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz
Yapılışı
  • Biberler yıkanıp çekirdekleri ayıklanarak doğranır.
  • Bir tavada yağ ile orta ateşte kavrulur.
  • Biberler kavrulunca üzerine kabuğu ayıklanıp doğranmış domatesler ve tuz ilave edilir.
  • Domatesler suyunu biraz çekene dek pişirilir.
  • Sıcak olarak da soğuk olarak da yenebilir.
Afiyet Olsun ...


3 Temmuz 2015 Cuma

ÇİLEK REÇELİ

Çilek reçeli için arayıp minicik olanlarını bulup öyle yapıyorum.Doğranmış ya da iri çilekle yapılan reçeli yemeği sevmiyorum :)) Bir de yağmur yağdığı günlerde satılan çileklerin kokusu az oluyo sanki.Demem o ki yağmurlu günlerde ve ertesi bir iki gün reçel için çilek almayın :))
Malzemeler
1 kg Çilek (Minik olanlardan)
1 kg Şeker
2 Adet Aspirin veya 1/4 Adet Limon Suyu
Yapılışı
  • Çilekler ayıklanıp yıkanır.
  • Reçeli yapacağımız tencereye bir kat çilek bir kat şeker şeklinde konur.
  • Çileklerin suyunu salması için en az 5-6 saat bekletilir.
  • Çilekler suyunu salınca tencere ocağa alınıp yaklaşık.5-7 dakika kaynatılır.Uzun süre kaynayan meyveler kararır.Meyvenin rengini,kokusunu ve taze tadını kaymetmek istemiyoruz.
  • Reçellerimi her zaman aspirini ezip azıcık suyla ıslatıp reçele ekleyerek hazırlıyorum.Böylelikle asla şekerlenmiyor ve bozulmuyor.Size dokunuyor ya da tercih etmiyorsanız limon suyu kullanabilirsiniz.
  • 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.
  • Soğuyunca kavanozlara koyup saklıyoruz.

Afiyet Olsun ...

2 Temmuz 2015 Perşembe

KORUK ŞERBETİ

Çocukluğumdaki komşumuz Semahat teyzem anlatırdı hep koruk şerbeti yapıldığını.Bugüne kadar hiç yapmamıştım.
Ama artık eve hazır içecek sokmamak gibi bir hedefim var.Bunun için de mevsimine göre şerbet ya da taze meyve suyu hazırlıyorum.
Bu ara koruklar bollaştığından hemen denedim.Eşim sevmedi ama kızımla ben beğendik.
Ben çekirdeğin mavrumsu/kekremsi tadını sevmediğim için koruğun suyunu çıkarırken elektrikli alet kullanmadım.Siz nasıl arzu ediyorsanız öyle yaparsınız :))
Babanemin çok kullandığı bi atasözümüzü anmadan geçemicem.
SABIRLA KORUK HELVA OLUR.
İlk duyduğumda anlamamış,babanem şöyle açıklamıştı.Koruklar üzüm olacak,üzümden pekmez yapılacak da pekmezle de helva yapılacak.Hakikatten sabır işi değil mi :))

Malzemeler
1 kg Koruk
1.5 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Bal
1 Çay Kaşığı Limon Tuzu
Yapılışı
  • Koruklar salkımdan koparıp tanelenir.Yıkanır.
  • Geniş bir kapta şişe dibiyle ezilir.Tel süzgüyle süzülür.
  • Bu kez pirinçten yapılmış havan eliyle ezilerek kalan taneler ezilir.Yine tel süzgüyle süzülür.
  • Posalar avucumuzla sıkılarak kaba alınır,1 su bardağı kadar su posanın üzerine dökülüp yoğrulur.Bu işlem iki kez yapılır.Böylece posadaki tüm lezzet kullanılmış olur.
  • Süzülen koruk suyumuza şeker,bal ve limon tuzu ilave edilerek eriyene dek karıştırılır.İşte bu kadar.
  • Artık buzdolabında soğutup servis edebilirsiniz

Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails