16 Ağustos 2015 Pazar

SEMİZOTLU FELLAH KÖFTESİ

Malzemeler
Bulgur Köftesinin Malzemeleri
2Subardağı İnce Bulgur
1 Su Bardağı İrmik
Yarım Su Bardağı Un
150-200 gr Kıyma
1 Adet Yumurta
1 Adet Kurusoğan (Küçük Boy)
1 Yemek Kaşığı (Silme) Biber Salçası
2 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
1 Tatlı Kaşığı Kimyon
Tuz-Karabiber-Pulbiber
Sos Malzemesi
3 Yemek kaşığı Zeytinyağı
4-5 Diş Sarımsak
1 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
Tuz-Karabiber-Pulbiber
Kimyon_Reyhan
Yoğurtlu Semizotu Malzemeleri
1 Demet Semizotu
250 gr Kese Yoğurdu
2-3 Kaşık Yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
2-3 Yemek Kaşığı Mayonez
Tuz
Yapılışı
  • Semizotunun yaprakları dallarından ayıklanıp yıkanır.Süzgüye alınır.
  • Çukur ve derin bir kapta sarımsaklar tüm salataya yetecek kadar tuzla ezilir.
  • Üzerine kese yoğurdu,yoğurt varsa yoğurdun suyu yoksa içme suyu ile kese yoğurdu açılır.Kıvamını bulunca mayonez eklenir.Sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz.
  • Semizotu da yoğurt karışımına ekleyip güzelce karıştırılır,bir kenarda beklemeye alınır.
  • Tercihen kapağı olan derince bir kaba bulgur ve irmik alınır.
  • Üzerine kuru soğan rendelenip tuzu atılıp  şöyle bir karıştırılır.Üzerine 1 su bardağı kaynar su eklenip kapağı örtülür.
  • 10-15 dakika sonra kaptaki bulgurlu malzeme karıştırıp havalandırılır.
  • Köfte malzemelerinin hepsi kaba alınır,hamur gibi yoğrulur.Yoğururken elimizin dayanabilceği sıcaklıkta su ilave edilir.Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edilir.
  • Hamurdan kiraz tanesi kadar parçalar koparıp yuvarlanır.Top haline geldikten sonra küçük parmakla bir çukur oluşturulur.Aynı anda avucunuza 2 hatta 3 parça hamuru şekillendirebilirsiniz.Daha çabuk bitiyor.
  • Tüm hamur şekil verilince kaynar suya atılıp haşlanır.
  • 5-7 dakika civarında pişiyor.Bir tanesini alıp biraz soğutup tadına bakıyoruz.Gerekirse birkaç dakika daha haşlamaya devam edilir.İstediğimiz gibi pişince kevgir ile bir kaba alıyoruz.
  • Bir tavada sosu hazırlarız.Salça yağda kokusu güzelleşene kadar kavrulur.Üzerine rendelenmiş domates ve ince ince doğranan sarımsaklar eklenir.Bir kaç dakika pişirilir.Üzerine baharatlar eklenip ocaktan alınır.
  • Haşlanan köfteler ile sos güzelce harmanlanır.
  • Servis tabağına önce yoğurtlu semizotu salatası konur.Üzerine köftelerimiz konularak servis edilir.

Afiyet Olsun

13 Ağustos 2015 Perşembe

MANGAL KEYFİ

Şimdi size bir lezzet sırrı vereceğim.Şişlerimizi kendimiz hazırlayacağız.Börylece biberiyenin nefis kokusu etlerimize içine nüfus edecek.
Biberiye dallarını şiş olarak kullanacağız.Bunun için etleri geçirebileceğimiz kalınlıkta ve uzunlukta olan dallar toplanır.Sabahtan Küçük dallar koparılır en ucundaki kısımlar bırakılır.Dalların alt kısmı etleri kolayca dizebilmek için bıçakla sivriltilir.Akşam biberiye dalları yarım saat kadar suda bekletilir ki mangal yaparken biberiye dalları tutuşmasın.Biberiyenin etlere verdiği rahiya unutulmaz bişey.Herkes mutlaka hayatında bir kere denemeli.
Biz 5 kişi için bu malzemeleri kullandık.Aramızdan 2 kişi et yemediği için bu kez et yapmadık bile.Onun için resimlerde et yok.Belki başka zaman yapınca resim çekip eklerim :))
Mamalarımız ertesi güne de kaldı.Yani 6-7 kişiyi bu malzemelerle doyurabilirsiniz :))
Vereceğim tarifler bizim evin sevilenleri olacak.Ben köftemizi de etleri de bir gece önceden hazırlayıp ağızlarını sıkı sıkı kapatarak buzdolabında dinlendirmeya bırakırım.Izgara yapacağımız gün de salatalarımı hazırlarım. Patlıcanları közleyip yoğurtlu salatasını yaparım.Diğer favorimiz de salçalı soğandır(Salataların tariflerine üzerlerine tıklayarak bakabilirsiniz).Izgara domates,biber bir de kızımın sevdiği roka daha ne olsun :))
Mangalda Et
Ailemizde 2 kişi et yemediği için az yapıyoruz.Siz malzemeleri iki katı yapabilirsiniz.
500 gr Bonfile
Terbiye Malzemesi
1 Adet Küçük Kuru Soğan
3-4 Yemek Kaşığı Süt
3-4 Yemek Kaşığı Yoğurt
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Silme Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Silme Tatlı Kaşığı Acı Biber Salçası
2 İri Diş Sarımsak
2 Adet Defne Yaprağı
1 Dal Biberiye
Karabiber-Kimyon-Pulbiber
1 Çay Kaşığı Zerdeçal
  •  Eti kasaptan alırken mangalda pişereceğimiz söylenir ve dövmesi istenir.
  • Terbiye malzemeleri büyükçe bir kapta hazırlanır.
  • Sarımsaklar ezilir.
  • Soğanlar ince ince yarımay doğranır.
  • Diğer malzemeler,baharatlar ve dilimlenmiş dövülmüş etler kaba alınarak iyice harmanlanır.
  • Ağzı koku sızdırmayan kapaklı bir kaba konularak buzdolabında dinlnemeye bırakılır.

Mangalda Tavuk Şiş
2 Paket Tavuk Kalça Şiş
Terbiye Malzemesi 1
1 Adet Kuru Soğanın Suyu
1 Kahve Fincanı Süt
1 Kahve Fincanı Yoğurt
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Silme Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Silme Yemek Kaşığı Acı Biber Salçası
3-4 İri Diş Sarımsak
Karabiber-Kimyon-Pulbiber
Çay Kaşığının Ucu ile Köri
Terbiye Malzemesi 2
1 Adet Kuru Soğanın Suyu
1 Kahve Fincanı Soya Sosu
1 Kahve Fincanı Susam Yağı(Asya Reyonundakilerden)
3-4 İri Diş Sarımsak Karabiber-Kimyon-Pulbiber
Çay Kaşığının Ucu ile Köri
  • Tavuklar ceviz büyüklüğünde,küp şeklinde doğranır.Biz yağ yemediğimiz için yağları kesip atıyorum.Ama terbiye ettiğimiz için sert olmuyor.
  • Ayrıca terbiyemize tuz eklemiyoruz.Tuz eti sertleştireceğinden piştikten sonra üzerlerine tuzu serpiyoruz.
  • Büyükçe bir kabta sarımsakları dövüyoruz.Köfteye koyduğumuz soğanın suyunu ve baharatları doğradığımız tavuk etlerini ve tercih ettiğimiz terbiye malzemesinin kalanını ekleyip etlerin her yanına bulaşana dek karıştırıyoruz.Yine kapağı koku sızdırmayan kapaklı bir kaba alıp buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Mangal yapılacağı zaman hazırladığımız biberiye şişlerine tavuklarımızı dizip mangalın yanında sıraya koyuyoruz.

Mangalda Köfte
1 kg Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
1 Çorba Kasesi Ekmek Kırıntısı
1 Adet Yumurta
3 İri Diş Sarımsak
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber-Kimyon-Köfte Baharı 
  • Soğan rendelenir süzgüye konup suyu süzülür.Süzülen suyu tavukları terbiye için kullanacağız.
  • Büyükçe bir kabın içinde sarımsaklar ezilir.Kaba suyunu süzdüğümüz soğan ve diğer malzemeler konularak tüm malzeme tektürel (homojen)(bağdaşık) oluncaya dek yoğrulur.
  • Zeytinyağını biraz fazla kullanıyorum çünkü sağlık sebeplerinden dolayı biz yağsız kıyma kullanıyoruz,zeytinyağı ile bunu dengelemeye çalışıyorum.Sizler kullandığınız kıymanın yağ oranına göre azltıp 1 yemek kaşığı kullanabilir ya da hiç kullanmazsınız.Tercih sizin arkadaşlar :))
  • Hamur haline getirdiğimiz köfte harcımız dışarı koku vermeyen kapaklı bir kaba aktarılır.Buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Mangal yapılacağı zaman 7-8 cm uzunluğunda ve bir parmak kalınlığında şekil verilir.
  • Pişmek için sıraya girerler.
Mangalda Sucuk

1 Kangal Sucuk (Eski tip bağırsakta olanlardan)
Domates
Biber

  • Şişe geçireceğimiz için sucuklar kalın kalın doğranır.
  • Domates ve biberler de şişe geçirilecek kadar iri iri doğranır.
  • Şişlere bir sucuk bir domates bir sucuk bir biber tekrar bir dilim sucuk dizilerek şişler hazırlanır.
  • Izgaranın yanında sıraya girer.

 Hazırladıklarımızın Pişirilmesi
  • Mangalda kömürler yakılır.Alevler bitip kömürler köz haline gelene dek beklenir.
  • Köz ile ızgara arası en az 10 santim yükseklikte olmalıdır.
  • Izgaraya önce kuyruk yağı ya da bizim gibi ikiye kesilen soğan sürülür.
  • Sonra sırasıyla etler,tavuk şişler,köfte ve sucuklar pişirilir.
  • Arada kalan boşluklara ikiye böldüğümüz domates ve biberler de ızgara edilir.
  • En son ekmek dilimleri ızgarada çıtır çıtır kızartılarak yemeğe geçilir.

Mutlu son :))
Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails