7 Ekim 2015 Çarşamba

ACILI DOMATES REÇELİ

Açık söylemeliyim ki bu reçeli kendi başıma asla yapmaz,tadına bile bakmazdım.Ama Petekcim yapıp arkadaşlara ikram edince bayıla bayıla yediklerini söylediler.Ben de yapıp tadına baktım.
En sevdiğim reçellerden biri oldu çıktı :))
Malzemeler
2 kg Armut Domates
6 Adet Acı Biber
5cm Taze Zencefil
3 Adet Limon
1 Diş Sarımsak
1 kg Şeker
Yapılışı
  • Domateslerin alt kısmından artı biçiminde kesik atıp kaynar suya bırakıyoruz.Kesik yerlerde açılma olunca kevgirle kaynar sudan alıp soğuk suyun içine atıyoruz.
  • Domatesi sıcak soğuk şokladığımız için kabuklarını elimizle bile kolayca soyabiliriz.
  • İnce delikli tel süzgüyü bir kabın üzerine koyuyoruz.Sap kısmı yukarda kalacak şekilde tutup domateslerimizi enlemesinie ikiye bölüyoruz.Domatesim çekirdeklerini çıkarmak için hafifçe sıkıyoruz.Gerekirse bıçak yada çay kaşığıyla da elimizden geldiğince çekirdeklerden kurtuluyoruz.Süzgüdeki çekirdekleri de elimizle güzelce sıkıp sdomates suyunu kaba geçiriyoruz.Bunu da yemek ya da çorbada kullanıyoruz.
  • Domatesler ister dilimlenir ister küçük küçük doğranır.Tencereye konur.
  • Biberler acılık durumuna göre daha az ya da çok kullanılabilir.Kaynayınca bir kez tadına bakmakta fayda var.Piştikten bir süre sonra reçeldeki acılık giderek azalıyor bunu göz önünde bulundurmakta fayda var.
  • Sarımsak ezilir ya da ince ince kıyılır.
  • Limonların kabukları rendelenir ve suyu sıkılır.Yine bunu da kabukları rendeledikten sonra 2 limonun suyu sıkılıp tadına baktıktan sonra 3. limonun suyunu eklemekte fayda var.
  • Zencefil rendenin ince tarafıyla rendelenir.
  • Tüm malzemeyi tencerenin içinde hazırladığımız için üzerine şekerini koyup hemen ocağa alıyoruz.
  • Önce harlı ateşte kaynatıyoruz.15 dakika sonra orta ateşe alıp arada karıştırarak kaynatıyoruz.
  • Domates suyunu çekince ocaktan alıyoruz.Ben çekirdek ve suyunu sıktığım için yarım saat civarında pişti.
  • Soğuyunca kavanoza alıp ağız kısmını kağıt havlu ile güzelce silip kapağını kapatıp serin bir köşede saklıyoruz.

Afiyet Olsun ...

LUTENİTSA - GÖÇMEN SOSU

Malzemeler
2 kg Kapya Biber
1,5 kg Domates
1 kg Patlıcan
2 Adet Havuç
2 Adet Kurusoğan
7-8 Diş Sarımsak
2-3 Yemek Kaşığı Sirke
1,5 Tatlı Kaşığı Şeker
1 Yemek Kaşığı Salamura Tuzu
1 Yemek Kaşığı Pulbiber
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Kuru Mercanköşk
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı


Yapılışı
  • Patlıcan ve biberler közlenir,kabukları soyulur.
  • Dilimleyip elektrikli doğrayıcıdan geçirilir.
  • Kurusoğanlar yemeklik doğranır.2 yemek kaşığı zeytinyağı,şeker,bir çimdik tuz ile kısık ateşte kavrulur.
  • Havuçlar rendelenir,1 yemek kaşığı zeytinyağ,bir çimdik tuz ile kavrulur.
  • Domateslerin kabuğunu kolay soymak için domateslerin alt kısmı artı biçiminde derin olmayan çizik atılır.Kaynar suya atılıp çizikler açılana dek (1-1,5 dakika kadar) bekletilir.Kevgirle alıp soğuk su dolu çukur kaba alınır.Domatesin kabuklarını artık elinizle soyabilirsiniz.
  • Soyduğumuz domaesleri iri iri doğrayıp tüm malzemeyi alacak bir tencereye koyup kaynatıyoruz.İçine dövülen sarımsakları ekliyoruz.
  • Domateslerin suyu azalınca önceden kavurduğumuz soğan ve havuçları ekliyoruz.Birkaç dakika sonra elektrikli eziciyle tenceredeki tüm malzeme tektürel(homojen) olana dek eziyoruz.
  • Kavanoz kapaklarını süt cezvesinde kaynatıyoruz.Kaynar suyun içinden maşayla alıp kağıt havluyla seri şekilde silip tek hamlede sıkıca kapatıyoruz.
  • Önceden hazırladığımız patlıcan ve biberleri de katıp karıştırarak tekrar kaynatıyoruz.
  • Tuzunu,baharatını,sirkenin 2 kaşığını koyup karıştırıyoruz.Tadına bakıp gerekliyse sirke ilave ediyoruz.Mutlaka tedıp sizin damak tadınıza uygun tuz ve baharat ayarını yapıp kaynar haldeyken temiz kavanozlara koyup kaynar kapaklarla kapatıp ters Çeviriyoruz.Beyaz bez örttüğümüz tepsiye koyup 24 saat bekletiyoruz.
  • 24 saat sonra kavanozları tek tek düz çevirip kapağının çöküp çökmediğini kontrol ediyoruz.
  • Çökmediyse ya da akıp bezde leke yapan kavanoz varsa hemen tüketmek gerekir.Yoksa bozulur :((
Bereketli Olsun ...


5 Ekim 2015 Pazartesi

MENEMEN KONSERVESİ

Verdiğim ölçülerden 5 adet yarım kiloluk kavanoz ile menemen oldu.
Normal domatesle de yapabiliriz ama armut domates diğer domatese göre daha etli ve suyu daha az oluyor.Bu yüzden armut domates kullanmayı tercih ediyorum :))
Malzemeler
3 kg Armut Domates
500 gr Biber
1 Kahve Fincanı Zeytinyağı
Kaba Tuz (Salamura Tuzu)
Yapılışı
  • Domateslerin alt kısmından artı biçiminde kesik atıp kaynar suya bırakıyoruz.Kesik yerlerde açılma olunca kevgirle kaynar sudan alıp soğuk suyun içine atıyoruz.
  • Domatesin kabukları soyulur.Sıcak soğuk şokladığımız için elimizle bile soyabiliriz.
  • Biberleri çekirdeklerini ayıklayarak doğruyoruz.
  • Büyükçe bir tencerede yağ ile biberleri kısık ateşte kavuruyoruz.
  • Biberler kavrulurken domatesleri robotta yemeklik şeklinde doğruyoruz.
  • Biberler sararınca domatesleri ve tuzu da ekleyip yarı pişmiş hale gelene dek kavuruyoruz.
  • Küçük bir tencerede kavanoz kapakları kaynatılır.
  • Cezveyle kavanozlara koyarız.Menemenimizi kavanoza bir parmak boşluk kalacak şekilde
  • dolduruyoruz.Kağıt havlu ıle kavanozun ağzını siliyoruz.Kavanozun ağız kısmının içi ve dışı güzelce silinmeli.Burada kalacak yemek parçaları kapağın hava almasına sebep olabilir.
  • Hemen kaynar suda bekleyen kapaklardan maşayla alıp kavanozun üzerine koyup bir hamlede sıkıca kapatıyoruz.Sıcak olduğundan bezle tutmanızda fayda var ya da bir tabağa kavanozu koyup dolduruyoruz.
  • Bir tepsiye varsa beyaz bir örtü ya da birkaç kat kağıt havlu seriyoruz.Hazırladığımız kavanozları ters çevirerek örtünün üzerine diziyoruz.Kavanozları bir bezle tutmakta fayda var.Malum çok sıcak.
  • Arada kavanozların altındaki beyaz bezimizde taşma dolayısıyla leke olup olmadığı kontrol edilir.Leke yoksa konservede sorun yok demektir.
  • 24 saat sonra kavanozlar düz çevrilir.Hepsinin tek tek kapakları kontrol edilir.Hafifçe içe çökmüşse bu da konservemizin sorunsuz olduğunu gösterir.
  • Artık güneş almayan bir köşede kışa kadar beklemeye alırız.

Bereketli Olsun ...

DOMATES KONSERVESİ -_- ŞİŞE DOMATI

Biz İzmir'de domates yerine domat deriz.Dolayısıyla kışlık hazırladığımız domat için de şişe domatı deriz.Bir çoğunuza değişik gelecektir bu isim ama bildiğiniz domates konservesi :)))
Malzemeler
2 kg Armut Domates
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Kaba Tuz (Salamura Tuzu)
Yapılışı
  • Domateslerin alt kısmından artı biçiminde kesik atıp kaynar suya bırakıyoruz.Kesik yerlerde açılma olunca kevgirle kaynar sudan alıp soğuk suyun içine atıyoruz.
  • Domatesin kabukları soyulur.Sıcak soğuk şokladığımız için elimizle bile soyabiliriz.
  • İnce delikli tel süzgüyü bir kabın üzerine koyuyoruz.Sap kısmı yukarda kalacak şekilde tutup domateslerimizi enlemesinie ikiye bölüyoruz.Domatesin çekirdeklerini çıkarmak için hafifçe sıkıyoruz.Gerekirse bıçak yada çay kaşığıyla da elimizden geldiğince çekirdeklerden kurtuluyoruz.Süzgüdeki çekirdekleri de elimizle güzelce sıkıp sdomates suyunu kaba geçiriyoruz.Bunu da yemek ya da çorbada kullanıyoruz.
  • Domatesleri mutfak robotuyla yemeklik şeklinde doğruyoruz.
  • Domatesleri tencereye alıp üzerine yağı ve tuzu koyup yarı pişmiş hale gelene dek kaynatıyoruz.
  • Domatesler kaynarken kavanoz kapakları da küçük bir kapta kaynatılır.
  • Önceden yıkayıp kuruttuğumuz kavanozlara bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde dolduryoruz.
  • Domatesi kaynar halde koyduğumuz için elimiz yanmasın diye kavanozlar bir bezle tutulmalı ya da bir tabağa oturtularak doldurma işlemi yapılmalı.Kavanozun ağız kısmı iç ve dış kısmı kağıt havlu ile güzelce silinir.Kalacak yiyecek parçaları vakumlamayı engelleyecektir.
  • Her kavanoz dolduğunda kapaklar kaynar suyun içinden maşayla alınıp hızlıca kurulanıp kavanoza bir kerede sıkıca kapatmalı.
  • Önceden tepsinin içine beyaz bir mutfak bezi ya da 2-3 kat kağıt havlu seriyoruz.
  • Hazırladığımız konserveleri tepsiye ters çevirerek sıralıyoruz.Bir kenara bırakıyoruz.Arada taşma yapan konservemiz var mı diye kontrol ediyoruz.
  • 24 saat sonra kavanozlarımızı düz çevirip kapaklarda hafifçe çökme varmı diye bakıyoruz.
  • Taşma ya da bombe yapmış kapağı olanları hemen kullanıyoruz.Kapakları hafifçe çökmüş olanlar güzelce olmuş demektir.Güneş almayan bir köşede saklıyoruz.

Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails