12 Ağustos 2016 Cuma

SİYEZ UNUYLA EKŞİ MAYALI EKMEK

Kurabiye tadındaki ekmeğimizi bu kez baton kek kalıbında pişirdim :))
Malzemeler
500 gr Siyez unu
400 gr Ilık İçme Suyu
125 gr Ekşi Maya
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
8 gr Tuz
1 Kase Ceviz
1 Yumurta Sarısı
Susam
Çörekotu
Yapılışı
  • Ceviz hariç tüm malzeme kaba alınıp yoğrulur. Ele yapışan bi hamur oluyor bunun için eldivenle yoğurmayı tercih ediyorum.
  •  Üzerini örtüp mayalanmasını bekliyorum.
  • Cevizi ekleyip şöyle bir karıştırıp yağladığım baton kek kalıbına alıyorum.
  • Elimi ıslatarak ekmeğin üzerini düzlüyorum. Üzerini streç film ile kaplayıp tekrar mayalanmasını bekliyorum.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüyorum son olarak susam ve çörekotu serpip pisirmeye hazır etmis oluyorum.
  • Fırının tabanına su koyduğum tavayı koyup fırını alt üst fan 180 derecede üzeri kızarana dek pişiriyorum.
  • Sonrasında fırını alt fan olarak ayarlayıp 10 dk daha pişırıyorum.
  • Ekmeği tel ızgarada ve orta rafta pişiriyorum.
  • Ekmeğim pişince hemen kalıptan çıkarıp ters çeviriyorum ızgaranın üzerinde soğumaya bırakıyorum.
  • Ilınınca sofra bezine sarıp bekletiyorum.

Afiyet olsun...

2 Temmuz 2016 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI-KÜLLÜ KALBURABASTI-KALBURABASMA

Malzemeler
Hamuru İçin:
2 Su Bardağı Zeytinyağı
(Ben 1 Bardağını Çiçekyağı Koydum)
1 Su Bardağı Küllü Su
1 Çay Bardağı Şeker
1 Çay Bardağı İrmik
Aldığı Kadar Un (Yaklaşık6 Su Bardağı Kadar)
1 Paket Kabartma Tozu
Yarım Çay Kaşığı Karbonat
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu veya Sirke
Bir Çimdik Tuz
İçi İçin:
1 Kase Ceviz
Şerbeti İçin:
3 Su Bardağı Şeker
2,5 Su Bardağı Su
1/2 Limonun Suyu
Yapılışı
Köyde fırınlarda yanan odunların külünden bir kase kadarı üzerini bir iki parmak geçecek kadar su ile ıslatılır.Bir gece bekletilir.Sonra hamur yoğrulacağı zaman kap fazla çalkalanmadan üzerindeki duru sudan bir bardak alınarak hamura katılır.
Tatlı yapılacağı gün önce şerbet pişirilir.Soğumaya bırakılır.
Hamur malzemeleri çukur bir kapta yoğrulur.Yarım saat kadar serin bir yerde bekletilir.Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır.Eski demir kalburlarda ya da rende üzerinde bastırarak poğaça gibi inceltilir.Rendeden kaldırmadan içine ceviz konur.Hamur resimdeki şekil verilerek yağlanmış tepsiye dizilir.200 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif pembeleşinceye dek pişirilir.
Fırından çıkarınca sıcakken üzerine soğumuş olan şerbet dökülür.Bir süre sonra tatlılar alt üst edilerek şerbeti iyice çekmesi sağlanır.Soğuduktan sonra servis edilir.

Afiyet Olsun...

1 Temmuz 2016 Cuma

KORE PİRİNÇ MAKARNASI YAPIMI - DDEOKBOKKİ - SPICY RICE CAKE

Bize göre verdiğim ölçüler en fazla 6-7 kişilik :)))) Çok seviyoruz ve tencerenin dibinde sadece birkaç parça sebze kalıyoooooo
Ayrıca tarifim biz Türklere göre biraz uyarlanmıştır. Koreliler çoooooook acı ve bu tariftekinden daha tatlı yapıyor.Ben 1 kaşık bal kullandım onların ölçüsüne göre 1 kaşık bal ve 1 kaşık şeker olacak şekilde kullanıyorlar.Daha acı daha tatlı :))) Acıyı azalttığım için tatlıyı da daha az kullandım.
Sebze olarak da havuç yerine mantar kullanabilir hiç kullanmayabilir ya da ikisini birlikte kullanabilirsiniz.  Tercih tamamen sizin.
Elinizde koçujang yoksa aynı tadı vermese de acı biber salçası kullanabilirsiniz.Böyle yaparsanız balı birazcık arttırın.
Aklıma gelen öneriler bunlar sorularınız olursa bildiğim kadarıyla seve seve yanıtlarım.

Malzemeler
Bir Ölçü Ddeokbokki Ddeok
1 Adet Havuç
1 Adet Kurusoğan
35-6 Dal Taze soğan
5-6 Adet Haşlanmış Yumurta(Kişi sayısına göre ayarlanır)
1 Paket Ramen
Balık ve Yosun Suyu veya Etsuyu veya Tavuk Suyu veya Sebze Suyu
Sos Malzemeleri
1 Yemek Kaşığı Tepeleme Koçujang/Kochujang (고추장)
2 Yemek Kaşığı Soya Sosu
1Yemek Kaşığı Tatlı Toz Biber
4-5 Diş Sarımsak (Ezilmiş)
1 Yemek Kaşığı Bal veya Şeker
1 Tatlı Kaşığı Hafifçe Kavrulmuş Susam
Üzerini Süslemek İçin
Birkaç Dal Taze Soğanın Yeşil Kısmı
1 Yemek Kaşığı Susam

Yapılışı
  • 1,5 yemek kaşığı kadar susamı hafifçe kavurup soğumaya bırakıyoruz.
  • Sos malzemelerini bir kaba koyarak üzerine biraz su koyup bulamaç haline getiriyoruz. Bir kenarda bekletiyoruz.
  • Havucu uzunlamasına ikiye bölüp ince ince dilimliyoruz. İstersek kalın jülyen olarak da dilimleyebiliriz. Kurusoğanı yarımay şeklinde doğuruyoruz. Taze soğanları da 6-7 cm uzunluğunda doğruyoruz bir kaç dal yeşil kısmından üzerini süslemek için ayırıp bunları çapraz  olarak ince kesiyoruz.
  • Büyükçe bir tencereye balık ve yosun (daşima) suyu veya etsuyu veya tavuk suyu veya sebze suyu hiç biri yoksa son çare 1 adet bulyon koyduğunuz suyu koyup kaynatıyoruz. Balık ve yosun ile su yumuzu hazırlıyorsak 15 dakika kaynatıp suyun içinden balıkları ve yosunu alarak kalan suyu kullanıyoruz.
  • 1 litre kadar suyumuz kaynayınca içine sebzelerimizi ve sosumuzu katıp sebzeler yarı pişinceye dek kaynatıyoruz. Ardından ddeoklarımızı koyup 2 dakika kadar kaynatıyoruz. Ddeoklar azıcık yumuşayınca rameni atıp suyunu kontrol ediyoruz gerekirse kaynar su ilave ediyoruz. en son haşlanmış yumurtalarımızı koyup ramen pişince ocaktan alıp serviz kabına boşaltıyoruz. Üzerini taze soğan ve kavrulmuş susamla süsleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun ...

22 Mayıs 2016 Pazar

KORE PİRİNÇ MAKARNASI - DDEOKBOKKI DDEOK (떡볶이 떡)

Ölçüleri siz kendinize göre de ayarlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey pirinç unu, un halinden hamur haline geldiği ilk noktada su eklemeyi bırakmanız. Mümkün olduğunca az su ile hamur haline getirmemiz gerekiyor. Ben Kore'den Berfu arkadaşımın getirdiği yapışkan pirinç unu ile yaptım. Daha önce ülkemizdeki pirinç unlarıyla da yapmıştım. Aldıkları su oranı benziyor. Ama Kore'den gelen pirinç unuyla yaptığım daha lastik gibi oldular ki biz bunu çok seviyoruz.  
Yine de tadını merak edenler için ülkemizdeki pirinç unları da iş görüyor.
Malzemeler
2 Cup Pirinç Unu ( 240 mililitrelik Bardakla 2 Bardak)
300 ml Kaynar Su
1 Çay Kaşığı Tuz
Susam Yağı (Asya Reyonlarında Satılıyor)
Yapılışı
  • Çukur bir cam kasede pirinç unu, tuz ve su kaşıkla karıştırılır. Kasenin üzeri streç film ile kapatılır. Buhar çıkışı için bir kenarı açık bırakılır.
  • Mikro dalgada en yüksek ayarda 2 dakika tutulur. Çıkarıp karıştırılır. Tekrar en yüksek ayarda 2 dakika tutulur.
  • Tezgah susam yağı ile yağlanır. Mikrodalgadan çıkarılan hamur tezgaha alıp bir süre dövülür. Dövme işlemini kavanoz ya da şişe dibi ile yapabiliriz.
  • Güzelce dövdükten sonra hamuru kalınca bir rulo haline getiriyoruz. Ortadan ikiye bölüyoruz. ruloları tekrar yuvarlayarak biraz inceltiyoruz. Her bir ruloyu tekrar ikiye bölüyoruz. Bu işlemi rulolar parmak kalınlığında oluncaya dek sürdürüyoruz.
  • Ruloları yan yana dizip üzerlerini azıcık susam yağı sürüp 7-8 santim uzunluğunda kesiyoruz. Her parçayı elimizde bastırmadan yuvarlıyoruz ki üzerine sürdüğümüz susam yağı her taraflarına sürülmüş olsun.
  • Hazırladığımız ruloları buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa koyuyoruz.
  • Hazırladığımız bu miktardaki pirinç makarnası 4-6 kişilik oluyor. 3 poşete ayırırsanız 2 kişilik porsiyonlara bölmüş olursunuz. Lazım oldukça buzluktan çıkarıp kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun ...


Related Posts with Thumbnails