8 Mart 2016 Salı

KREMALI BALKABAĞI ÇORBASI

Malzemeler
500 gr Balkabağı
1 Adet Kurusoğan
3-4 Diş Sarımsak
1 Adet Patates
1 Adet Havuç
100 ml Krema
1 Yemek Kaşığı Un
2 Su Bardağı Etsuyu veya Tavuksuyu
6 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
1 cm Taze Zencefil
1 Çay Kaşığı Muskat
1 Çay Kaşığı (Tepeleme) Zerdeçal
1 Çay Kaşığı Kİmyon
1 Çay Kaşığı Acı Toz Kırmızıbiber
Tuz-Beyazbiber
Üzeri İçin:
Yarım Su Bardağı Kabak Çekirdeği İçi (Kavrulmamış olanından)
 Yapılışı
  • Bir fırın kabına soyulmuş,yıkanmış küp küp doğranmış kabak ve patates konur.Üzerine soğan piyazlık yarım ay şeklinde doğranır.Sarımsaklar ayıklanıp aralara serpiştirilir.2 yemek kaşığı kadar zeytinyağ sebzelerin üzerine gezdirilip 180 derece ısıtılan fırına konur.Üzerleri hafif renk alınca bir kez karıştırılıp tekrar sebzelerin üzeri renklenince fırından alınır.
  • Bu arada havuç soyulup rendelenir.2 yemek kaşığı zeytinyağı ile sotelenir.Etsuyu veya tavuksuyu ilave edilerek yumuşayana dek pişirilir.Çünkü fırındaki sebzeler pişmiş olduğundan aynı ayarda pişmiş olmaları gerekiyor.
  • Fırındaki sebzeler ve zencefil rendesi tencereye konup karıştırılır.Ardından muskat rendesi ilave edip bir taşım kaynatılır.Tuzu eklenen çorba,elektrikli çırpıcıyla ezilip pürüzsüz hale getirilir.
  • Bu arada küçük bir tavada kalan 2 yemek kaşığı zeytinyağında un kavrulur.Un sararınca ocaktan alıp üzerine zerdeçal,kimyon,acı toz biber ve beyazbiber  konur.Tekrar ateşe koyup 10 saniye kadar baharatların kokusunun çıkması sağlanır.Üzerine 1 su bardağı kadar soğuk su ilave edip unun açılması sağlanır.
  • Çorbaya önce hazırladığımız unlu baharatlı karışım ilave edilir,ardından krema ilave edilip güzelce karıştırılır.
  • Başka bir tavada kabak çekirdği içleri karıştırarak hafifçe kavrulur.
  • Servis tabağına alınan çorbanın üzerine şık görünmesi için biraz krema ve kavrulmuş kabak çekirdeği içi konularak sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun ...


12 Şubat 2016 Cuma

BOZA

Malzemeler
1 Su Bardağı İnce Bulgur
1 Su Bardağı Mısır İrmiği
3,5 litre Su
2 Su Bardağı Şeker
Yarım Çay Kaşığı Bira Mayası
1 Adet Elma
1 Dilim Tam Buğday Ekmeği
Bir Tutam Tuz
Yapılışı
  • Bulgur ve irmik yıkanıp tencereye alınır.Üzerine 1 litre sıcak su konur.Yaklaşık 12 saat kabartılır.
  • Suda şişen malzememizin üzerine 2,5 litre kaynar su ve tuz konur.(Ben önce 1 litre diğerlerini yarımşar litre kaynatarak ekledim)
  • Kısık ateşte 45-50 dakika kaynatılır.
  • Ocaktan alıp yaklaşık 5 dakika çırpıcı ile ezilir.
  • Daha büyük bir tencereye süzerek alınır.Süzgüde kalan iki kaşık kadar posa atılır.
  • Şekeri konur,karıştırarak eritilir.
  • Bira mayası yarım çay bardağı ılık suda eritilerek birkaç dakika bekletilir.Köpürünce tencereye eklenir, karıştırılır.
  • Dilimlenmiş elma ve 1 dilim ekmeğimiz bozamızın üzerine konup karıştırılır.
  • Artık tenceremizin ağzı kapatılıp sofra bezine sarılarak 2 gün dinlenme vakti.
  • İki gün süresinde bir kaç kez açılıp kontrol edilir.Mayanın ılık suda oluşturduğu gibi minik baloncuklar olunca bozamız olmuş demektir.Bu baloncukları takip edeceğiz.
  • Sevdiğiniz ekşiliğe gelince cam şişelere alıp buzdolabına kaldırıyoruz.Bir kaç gün içerisinde tüketiyoruz :))
  • Oda ısısına getirdiğimiz bozayı bardağa alıp üzerine tarçın ve leblebi koyup yanında fındık,badem,ceviz gibi çerezlerle servis ediyoruz.

Afiyet Olsun ...

1 Şubat 2016 Pazartesi

CEVİZ KURABİYE

Bu kurabiyeyi gerek şekliyle gerek tadıyla çok seviyorum.Tesadüfen bu çok sevdiğim tarifin resmini de sevgili arkadaşım Figen çekti.Profesyonel bakış hemen kendini hissettiriyor değil mi ? Darısı başıma :))
Figencim çoooooooook teşekkür ederim :))
Bu kurabiyeyi görünce epey bir süre kalıbı alabilmek için çabaladım.Sonunda  Nigar arkadaşımın yardımıyla alabildim.Nigarcım çoooooooook
teşekkür ederim canım :))
Malzemeler
250 gr Tereyağı
2 Adet Yumurta
1 Çay Bardağı Şeker
1 Paket Kabartma Tozu
1 Tatlı Kaşığı Limon
4-4,5 Su Bardağı Un
Bir Çimdik Tuz
İç Malzemesi
Süt Reçeli
Yapılışı
  • Oda ısısındaki tereyağı ile yumurtalar çırpılır.
  • Şeker ilave edilip çırpmaya devam edilir.
  • Unun 4 bardağı kaba alınıp ortası çukurlaştırılır.Çukur kısıma kabartma tozu ve limon suyu konur.
  • Bir çimdik tuz da eklenerek hamurumuz 10 dakika kadar yoğrulur.
  • Hamurumuz en az 10 dakika buzdolabında bekletilir.
  • Kalıbımızı ocağa alıp iki tarafını da orta ateşte ısıtıyoruz.
  • Hamurumuzdan iri mandalin büyüklüğünde parçalar koparıp tezgah üzerinde ince rulo haline getiriyoruz.
  • Ruloyu bıçakla fındık iriliğinde kesiyoruz.Herbir parçayı oval olarak yuvarlıyoruz.
  • Isınan kalıbımızı tereyağı ile yağlıyoruz.Aman bu konuya dikkat ben resim çekeyim derken yağlamayı unutup yapmış bulundum. hamurların yarısı bir tarafta yarısı diğer tarafta yapışıp kaldı.Sağolsun kızım evdeydi de o temizleyiverdi sil baştan başladık.Yağlamak önemli :))



  • Hamurlarımızı kalıba mümkün olduğu kadar hızlı koyup kapağını hemen kapatıyoruz.
  • Her iki yüzünü ara ara kontrol ederek pişiriyoruz.
  • Ceviz rengi olunca tepsiye çıkarıyoruz.Çıkmak istemeyenleri Çöp şiş yardımıyla çıkarıyoruz.
  • Tekrar aynı işlemi yapıyoruz. Yiyeceğimiz miktarı pişirip kalan hamuru buzdolabında bekleterek başka gün yine değerlendirebiliriz.
  • Benim kalıbım tam ceviz büyüklüğünde bu ölçüyle yanılmıyorsam 60 adet çıktı.
  • Soğuyan kurabiyelerimizin ortasındaki boşluğa pasta kreması,puding,elmalı kurabiye içi,kakaolu fındık ezmesi,kabak tatlısı püresi,ganaj,süt reçeli koyup ikişer tanesini birleştiriyoruz.Kenardan taşmalar olursa temizliyoruz böylece ilk bakışta kurabiye olduğu anlaşılmasın :)) 
  • Bu ölçüden gerçek ceviz büyüklüğünde 50-60 adet civarında kurabiye çıktı.
  • Ben damla sakızı aromalı süt reçelimden koyup yaptım bu defa.Eşim sakızlı olduğu için beğenmedi ama biz kızımla beğendik, umarım sizler de beğenirsiniz :))


Afiyet Olsun ...

SÜT REÇELİ - DULCE DE LECHE

Malzemeler
1 lt Süt
1 Su Bardağı Şeker
1 Silme Çay Kaşığı Karbonat veya Kabartma Tozu
1 Çay Kaşığı Kadar Sakız veya
1 Çay Kaşığı Sakızlı Vanilya
Yapılışı
  • Büyük bir tencereye sütümüzü ve şekeri koyup kaynatıyoruz.
  • Kaynamaya başlayınca kabartma tozu veya karbonatı ekliyoruz hemen hızlıca karıştırıyoruz.Çünkü kabartma tozu veya karbonatı koyunca şekerli sütümüz epey kabarıyor.Bu yüzden büyük tencerede yapıyoruz.
  • Ocağımızı ortadan az daha  kısık konuma getirip kaynatmaya devam ediyoruz.
  • Bundan sonrası sabır işi :)) Yaklaşık 1 saat kadar ara ara karıştırıyoruz.Süt miktarı giderek azalıp yoğunlaşıyor.
  • Süre geçtikçe sütümüzün rengi kreme dönüyor daha sonra karamel rengine dönüşüyor.
  • 1 saatten sonra reçelimizin başından ayrılmıyoruz,sık sık karıştırıyoruz.
  • 1 saat 15 dakikadan sonra sürekli karıştırıyoruz. Sevdiğimiz renge ve kıvama gelince ocaktan alıyoruz.Ben 1 buçuk saatte tamamladım.
  • Reçelimizi pişince küçük bir kavanoza boşaltıp soğuyana dek ağzı açık bekletiyoruz.Benim yaptığım reçel 400  mililitreden biraz az oldu.
  • Soğuyunca kapağını kapatıp buzdolabında bekletiyoruz.15-20 gün içinde tüketmekte fayda var.Zaten ev halkı tarafından hemen tüketilecektir :))

Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails