30 Nisan 2017 Pazar

ENGİNAR YAPRAĞI SALATASI

Mevsiminde portakal suyu, limon suyu, koruk suyunu buz poşetlerine koyup donduruyorum. Koruk suyu ve portakal suyunu salata veya yemeklere katıyorum. Limon suyunu neden saklayalım ki diye sorabilirsiniz. Onu da bazen almayı unutuyorum bazen bozulmuş oluyor. Böyle zamanlarda çok kullanışlı oluyor. Durum acilse ben mari imdadıma yetişiyor.
Malzemeler
1 Demet Enginar Yaprağı
2-3 Diş Sarımsak
Limon
Yağ
Tuz
Yapılışı
  • Yapraklar taze fasulye ayıklar gibi kılçıkları temizlenerek ayıklanır. Her yönünden çepeçevre kılçıkları ayıklamak çok önemli yoksa yerken pek de zevkli olmayacaktır. Hatta piştikten sonra bile kontrol edilmeli kalan kılçık varsa diye.
  • Ayıkladığımız dalları 2 veya 3’e bölüp haşlıyoruz. Aslında 5-6 santim uzunluklarda keserek de haşlayabiliriz. Ama haşladıktan sonra da kılçıkları kontrol edebilmek için böyle yapıyorum. Siz nasıl arzu ederseniz yapın arkadaşlar. 
  • Haşlanan dallarımızı kevgirle süzüp servis tabağına alıyoruz.
  • Küçük bir kasede tuzla sarımsakları eziyoruz. Üzerine limon suyu ve zeytinyağımızı da ekleyip çırpıyoruz. Ben portakalı sıkıp suyunu buz torbalarıyla donduruyorum. Salata sosuna 1 küp katıyorum. Tabi erimiş olması için buna önceden karar vermek gerekiyor ya da ben mari usulü eritiyoruz. Mikrodalga kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınıyorum.
  • Salatamızın üzerine sosunu gezdirip servis ediyoruz.
  • Yanında taze soğan ve zeytin çok yakışıyor.

Afiyet Olsun …

24 Nisan 2017 Pazartesi

YUMURTALI KISIR (ÇİĞ KÖFTE)

Malzemeler
2 Su Bardağı Kısırlık Bulgur
1 Adet Kuru Soğan
2-3 Diş Sarımsak (Arzu edilirse)
1 Demet Taze Soğan
Yarım Demet Maydanoz
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
Tuz-Karabiber-Pulbiber
6 Adet Yumurta
3-4 Yemek Kaşığı Tereyağ veya 1 Su Bardağı Zeytinyağı
Yapılışı
  • İnce bulgurumuz içine tuz ve yemeklik doğranmış kuru soğan eklenerek kaynar su ile ıslatılır. Elinizde varsa isotu ısladığınız suyla ıslatın çok daha lezzetli oluyor.
  • Taze soğan ve maydanoz doğranır.
  • Bulgurumuz şişince içine salçalar ve baharatlar katılıp güzelce karıştırılır.
  • Yumurtalar ister tereyağında ister zeytinyağında karıştırarak pişirilir. Yağımız tavanın dibinde en az yarım parmak yüksekliğinde olmalıdır.
  • Azıcık soğuması beklenir. Ardından bulgurun üzerine alınır ve yumurtalar parçalı olacak şekilde karıştırılır.
  • En son taze soğan ve maydanoz eklenir tekrar ezmeden karıştırılır.
  • Servis tabağına döküp şekillendirerek, iri iri top şekli vererek ya da çiğ köfte şekli vererek servis edilebilir. Tercih sizin.
  • Yanına turşu, marul. turp. nane, limon dilimleri pek yakışıyor.

Afiyet Olsun …

31 Mart 2017 Cuma

SİNİ ORUĞU


Hataylı arkadaşım, kardeşim Meralden öğrendiğim bu müthiş lezzet evimizin en sevilenlerinden oldu. Beni bu güzel tarifle tanıştırdığın için çok çok teşekkür ederim güzelcim. 
Malzemeler
Hamur Malzemesi
2,5 Su Bardağı Köftelik Bulgur 
2 Su Bardağına Yakın Su
Yarım Kuru Soğan
150 gr Kıyma
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
2 Yemek Kaşığı Un
1 Adet Haşlanmış Püre Edilmiş Patates
1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz -Karabiber
Kimyon
Pul Biber
İç Malzemesi
350 gr Kıyma
2,5 Adet Kuru Soğan
Yaklaşık 1 Su Bardağı Ceviz
Yarım Demet Maydanoz
Tuz-Karabiber
Pulbiber
Kimyon
1 Yemek Kaşığı Soya Sosu (Şart değil)
Üzeri İçin
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Yapılışı
  • Önce kıymayı kavuruyoruz. Kıyma suyunu salıp çekince soğanları ilave edip kısık ateşte soğanlar şeffaflaşana dek kavuruyoruz. Kızım et ürünlerini pek sevmediği için etli yapılan tüm yemeklerde soya sosu kullanıyorum. Sizler kullanmayabilirsiniz. Soğanlar pişince soya sosunu koyup tüm malzemeye karışması için karıştırıyoruz. Soya sosu tuzlu olduğunu dikkate alarak tuz ve baharatları ilave ediyoruz. Cevizi bıçakla doğrayarak kullanıyorum. Dövülünce acı bir tat oluyor. Bu sebepten bıçakla doğramayı tercih ediyorum. Cevizi katıp şöyle bir karıştırdıktan sonra ocağı kapatıp maydanozları ilave ediyoruz. Artık iç malzememizi soğuması için bir kenara bırakabiliriz.
  • Bulgurumuza doğranmış yarım soğanı ve tuzu ekleyip üzerine 2 bardaktan 1 parmak eksik kaynar suyu ekleyip kabın üzerini kapatıyoruz. 10-15 dakika kadar sonra bulgur suyunu çekip şişmiş oluyor. Kıymayı en son koyuyoruz. Kıyma haricindeki tüm malzemeyi kabımıza alıp güzelce yoğuruyoruz. Patatesleri ılıkken rendeleyip ya da püre halinde  hamura katarsak yoğurup tektüre(homojen) olmasını sağlamak daha kolay oluyor. Hamurumuza en son kıymayı ekleyip güzelce karışmasını sağlıyoruz. Hamurumuzun ortasından elimizle bir çizgi çekip iki parçaya bölüyoruz.
  • Yuvarlak borcamı bolca yağlıyoruz. Bulgur tüm yağı emecektir çekinmeyin. Hamurun yarısını tepsiye yayıyoruz. Elimizi suyla ıslatıp üzerini düzlüyoruz.
  • İç malzememizi hamurun her tarafını örtecek şekilde yayıyoruz.
  • Kalan hamurumuzu poğaça yapar gibi elimizde açıp parça parça iç harcımızın üzerine sıralıyoruz. Aralarda kalan boşlukları da kalan hamurla kapatıyoruz. En son elimizi suyla ıslatarak hamuru düzlüyoruz.
  • Bıçakla kare veya baklava şeklinde istediğimiz boyutta dilimliyoruz. Dilimlerin ortasına bıçakla kesikler yapıyoruz.
  • En son yaklaşık 1 çay bardağı kadar zeytinyağını döküyoruz. Tereyağı da küçük parçalar halinde oruğumuzun üzerine bırakıp önceden 200 derece ısıttığımız fırına veriyoruz. Korkmayın yağ çok gelmiyor.
  • Üzeri güzelce kızarınca fırından alıp ılınması için bekletiyoruz. Sıcakken tepsiden çıkarırken dağılıyor. Ilınınca bu sorun yaşanmıyor.
  • Yanına da mis gibi bir ayranla pek güzel oluyor.


Afiyet Olsun …
Related Posts with Thumbnails