1 Mayıs 2017 Pazartesi

HAM İNCİR REÇELİ

Malzemeler
500 gr Ham İncir
500 gr Şeker
2 Su Bardağı Su
4-5 Adet Karanfil
1 -2 Tane Sakız veya 1 Çay Kaşığı Sakız aromalı Vanilya
1 Çay Kaşığı Tereyağı
Limon Suyu veya 1 Çay Kaşığı Limon Tuzu
Yapılışı
  • İncirler yıkanıp süzülmesi için süzgüye alınır. Biraz zahmetli bir iş ayıklamakla uğraşmak istemiyor veya aroması daha yoğun olsun istiyorsanız kabuklu da pişirebilirsiniz. O zaman kürdan ile birkaç delik açmakta fayda var hem haşlarken acısı çıksın hem de şerbete attığımızda tadı içine çeksin diye.
  • İncirler ve oda ısısındaki suyu tencereye alıp 5 dakika kaynatılır. Süzgüye aktarılan incirlerin üzerine soğuk su konur. Birkaç dakika sonra avuç içinde hafifçe sıkarak tekrar tencereye alınır. Sıktığımız zaman biraz buruşuk olacaktır ama tekrar suya girince suyu içine çekip dolgunlaşacaktır Yeter ki sıkarken yumuşayan incirleri parçalamayın. Ben bu işlemi 3 kez yaptım. Ama siz her kaynatmadan sonra tadına bakıp istediğiniz tadı yakaladığınızda kaynatma işlemine son verebilirsiniz.
  • Ben reçellerin şerbet kısmını pek sevmem onun için karanfil, 1 kuruş büyüklüğünde sakız, yarım kilo şeker ve 2 bardak suyla şerbetimi hazırladım. Şerbet kaynamaya başlayınca sakız erimeye başlıyor. Bu aşamada sakızı alıp attım. Çünkü iyice dövülse bile sakız illa dişe yapışıyor. Ben hafif kokusu kalsın istedim reçelimde onun için böyle yaptım.  
  • Bu şerbet incirlerle aynı hizada olacak kadar oldu. Sizler tereyağlı ekmeğinizin üzerine şerbet kısmını sürüp yemeyi tercih edenlerdenseniz 1 kilo şekere 4 bardak suyla şerbet hazırlayabilirsiniz veya 750 gram şekere 3 bardak suyla da şerbet hazırlayabilirsiniz. Bu arada 1 kilogram şeker 200 ml’lik bardakla 6 bardaktır. Hesabınızı buna göre yapabilirsiniz.
  • Şerbet kaynayınca incirleri yine hafif hafif sıkarak şerbetin içine alıyoruz. Tereyağını ekleyip 5 dakika kaynatıyoruz.
  • Limon suyu veya limon tuzu koyup bir taşım daha kaynatıp ocağı söndürüyoruz. Ben 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1 aspirini dövüp koydum. Tüm reçellerimi böyle hazırlıyorum. Aspirin reçelin hem şekerlenmesini hem de bozulmasını önlüyor. Tabi ailenizde aspirin kullanması sakıncalı bireyler varsa hiç tavsiye etmem.
  • Tencerede soğumaya bıraktığımız reçelimiz iyice soğuduktan sonra kavanoza alınıp ilk kahvaltı sofrasına gelene dek bekletilir.

Afiyet Olsun …

30 Nisan 2017 Pazar

ENGİNAR YAPRAĞI SALATASI

Mevsiminde portakal suyu, limon suyu, koruk suyunu buz poşetlerine koyup donduruyorum. Koruk suyu ve portakal suyunu salata veya yemeklere katıyorum. Limon suyunu neden saklayalım ki diye sorabilirsiniz. Onu da bazen almayı unutuyorum bazen bozulmuş oluyor. Böyle zamanlarda çok kullanışlı oluyor. Durum acilse ben mari imdadıma yetişiyor.
Malzemeler
1 Demet Enginar Yaprağı
2-3 Diş Sarımsak
Limon
Yağ
Tuz
Yapılışı
  • Yapraklar taze fasulye ayıklar gibi kılçıkları temizlenerek ayıklanır. Her yönünden çepeçevre kılçıkları ayıklamak çok önemli yoksa yerken pek de zevkli olmayacaktır. Hatta piştikten sonra bile kontrol edilmeli kalan kılçık varsa diye.
  • Ayıkladığımız dalları 2 veya 3’e bölüp haşlıyoruz. Aslında 5-6 santim uzunluklarda keserek de haşlayabiliriz. Ama haşladıktan sonra da kılçıkları kontrol edebilmek için böyle yapıyorum. Siz nasıl arzu ederseniz yapın arkadaşlar. 
  • Haşlanan dallarımızı kevgirle süzüp servis tabağına alıyoruz.
  • Küçük bir kasede tuzla sarımsakları eziyoruz. Üzerine limon suyu ve zeytinyağımızı da ekleyip çırpıyoruz. Ben portakalı sıkıp suyunu buz torbalarıyla donduruyorum. Salata sosuna 1 küp katıyorum. Tabi erimiş olması için buna önceden karar vermek gerekiyor ya da ben mari usulü eritiyoruz. Mikrodalga kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınıyorum.
  • Salatamızın üzerine sosunu gezdirip servis ediyoruz.
  • Yanında taze soğan ve zeytin çok yakışıyor.

Afiyet Olsun …

24 Nisan 2017 Pazartesi

YUMURTALI KISIR (ÇİĞ KÖFTE)

Malzemeler
2 Su Bardağı Kısırlık Bulgur
1 Adet Kuru Soğan
2-3 Diş Sarımsak (Arzu edilirse)
1 Demet Taze Soğan
Yarım Demet Maydanoz
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
Tuz-Karabiber-Pulbiber
6 Adet Yumurta
3-4 Yemek Kaşığı Tereyağ veya 1 Su Bardağı Zeytinyağı
Yapılışı
  • İnce bulgurumuz içine tuz ve yemeklik doğranmış kuru soğan eklenerek kaynar su ile ıslatılır. Elinizde varsa isotu ısladığınız suyla ıslatın çok daha lezzetli oluyor.
  • Taze soğan ve maydanoz doğranır.
  • Bulgurumuz şişince içine salçalar ve baharatlar katılıp güzelce karıştırılır.
  • Yumurtalar ister tereyağında ister zeytinyağında karıştırarak pişirilir. Yağımız tavanın dibinde en az yarım parmak yüksekliğinde olmalıdır.
  • Azıcık soğuması beklenir. Ardından bulgurun üzerine alınır ve yumurtalar parçalı olacak şekilde karıştırılır.
  • En son taze soğan ve maydanoz eklenir tekrar ezmeden karıştırılır.
  • Servis tabağına döküp şekillendirerek, iri iri top şekli vererek ya da çiğ köfte şekli vererek servis edilebilir. Tercih sizin.
  • Yanına turşu, marul. turp. nane, limon dilimleri pek yakışıyor.

Afiyet Olsun …
Related Posts with Thumbnails