14 Ekim 2017 Cumartesi

TAVUKLU NOHUTLU BULGUR PİLAVI

Malzemeler
2 Su Bardağı İri Pilavlık Bulgur
2-3 Adet Domates
1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
Yarım Paket Kalça Şiş Tavuk
1 Adet Kuru Soğan
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
Tuz
Yapılışı
  • Tavuk haşlanır, el dayanacak sıcaklığa gelince suyun içinden alınıp didiklenir.
  • Ben genellikle haşlayıp buzluğa atıyorum gerektikçe çıkarıp doğrudan kaynayan yemeğe veya çorbaya ekliyorum. Hazırda yoksa bir gün önceden ıslatıp haşlayarak ön hazırlık yapmak gerekir ya da kullanmayıp tavuklu bulgur pilavı şeklinde de yapmak mümkün.
  • Sıra geldi pilavımızı yapmaya önce soğanları ardından domatesleri zeytinyağında kavuruyoruz. Bulguru, hemen ardından tuzunu ve tavuk suyunu ekleyip kaynatıyoruz. Kaynayınca ocağı kısığa alıp yaklaşık 10 dakika kadar sürede pilavımızı pişiriyoruz.
  • Pilavın suyunun tamamını tavuk suyu olarak ya da yarısını tavuk suyu yarısını içme suyu olarak kullanabilirsiniz. Ben bulgur pilavı için 2 bardak bulgura 2 buçuk bardak su ekleyerek pişirmeyi seviyorum. Hatta domatesler çok suluysa 1’e 1 bardak kullandığım da oluyor.
  • Pilavımız suyunu çekip pişince ocağı kapatıp tencerenin ortasına tereyağını gömüyoruz ve pilavımızı dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Resimdeki gibi servis etmek istersek bir komposto kasesinin dibine tavuk parçalarını koyup üzerine pilavımızdan koyup kaşığın tersiyle pilavı düzlüyoruz. Servis tabağına ters çevirip alt üst ediyoruz. Yanından yoğurtla sevdiklerimize ikram ediyoruz.

Afiyet Olsun…

13 Ekim 2017 Cuma

KIYMALI ÇALI FASULYE YEMEĞİ

Malzemeler
500 gr Çalı Fasulye
150 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
3 Adet Domates
2-3 Adet Biber
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı
  • Fasulyelerimizi yıkayıp süzgüye alıyoruz. Fasulyelerin iki kenarındaki kılçıklı kısımlar kesilir, fasulyenin her iki baş kısmı da kesilir. Sonrasında fasulyeler boydan boya ikiye kesilip inceltilir. Son olarak uzunluğuna göre 3-4 parçaya bölünür. Tüm fasulyeler böylece hazır edilir.
  • Kıymamızı zeytinyağında kavuruyoruz. Rengi dönünce soğanımızı ekleyip ocağı orta kısık dereceye getiriyoruz. Soğanlar şeffaflaşıncaya dek kavuruyoruz. Domatesleri hemen ardından fasulyelerimizi koyup bir kez karıştırıp kavrulmaya bırakıyoruz.
  • Biberleri ekleyip kısa bir süre daha kavuruyoruz.
  • Tuzunu ve suyunu ekleyip yemeğimizi pişmeye bırakıyoruz.
  • İlk sıcaklığı geçtikten sonra sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

10 Ekim 2017 Salı

YOĞURTLU PATLICAN SALATASI


Malzemeler
3-4 Adet Bostan Patlıcan
3 Adet Dolmalık Biber
3 Adet Kapya Biber
250 gr Kese Yoğurdu
3-4 Yemek Kaşığı Yoğurt
4-5 Diş Sarımsak
1 Çay Bardağı Ceviz
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Pul Biber
Yapılışı
  • Patlıcanların sapının çevresindeki yaprak kısımlarını kesip atıyoruz. Bıçakla birkaç yerinden deliyoruz. Böylelikle içinin güzelce pişmesini sağlıyoruz.
  • Fırın tepsisine pişirme kağıdı serip patlıcanları yerleştiriyoruz. Fırını 200-220 derece civarında ayarlayıp tepsimizi fırına veriyoruz.
  • Yaklaşık 20-25 dakika sonra biberlerimizi tepsiye ekleyip üzerine zeytinyağı sürerek tekrar fırına veriyoruz. Böyle yapınca kızartma gibi oluyor. 15 dakika sonrasında biberleri ve patlıcanları alt üst ediyoruz. Yaklaşık bi 15 dakika daha fırında pişirmeye devam ediyoruz.
  • Bıçak batırarak patlıcanların pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Pişince tüm malzemeyi pişirme kağıdına sararak bir poşete alıp ılınıncaya dek bir kenarda bekletiyoruz.
  • Ilınınca patlıcanları ortadan bıçakla kesiyoruz. Kaşık yardımıyla içlerini alıp kabuklarını atıyoruz. Biberlerimizin de kabuklarını ve çekirdeklerini
  • ayıklıyoruz.
  • Hepsini geniş bir tabağa alıp önce bıçakla kabaca doğrayıp ardından çatalla eziyoruz.
  • Çukur bir kapta sarımsakları tuzla dövüyoruz. Üzerine kese yoğurdunu koyup biraz suyla açıyoruz. Sofralık yoğurdu ekleyip iyice çırpıyoruz.
  • Ezdiğimiz biber ve patlıcanların üzerine hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu ve zeytinyağının 1 kaşığını ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Salatamızı servis tabağına alıp üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağını, kırıkladığımız cevizi ve pul biberi koyup servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…
Related Posts with Thumbnails