20 Mart 2018 Salı

KUMKUAT/KAMKAT REÇELİ

Malzemeler
500 gr Kumkuat/Kamkat
500 gr Şeker
1 Adet Aspirin
1 Su Bardağı Su
1 Çay Kaşığı Tereyağı
2-3 Adet Karanfil
1 Küçük Parça Çubuk Tarçın
Yapılışı
  • Kumkuat/kamkatları yıkıyoruz. Tencereye alıp üzerini gelecek kadar su ekleyip kaynatıyoruz. 7-8 dakika kadar kaynatıp süzüyoruz. Süzdüğümüz kumkuat/kamkatları arzu ederseniz soğuk su ile şokluyoruz. Bu işlemi toplamda 3 kez yapıyoruz. Amacımız kumkuat/kamkatlarımızın acısı gitmesi ve de çok pişip reçelin parçalanmasına engel olmak. Sizler tadına bakarak kaç kez haşlamanız gerektiğinize karar verin lütfen.
  • İstediğimiz kadar acılığı gittikten sonra son kez soğuk suyla şoklayıp el dayanacak sıcaklığa gelince süzüyoruz. Ardından kumkuat/kamkatların irice olanlarını uzunlamasına ikiye bölüyoruz ve içindeki çekirdekleri çok yıpratmadan ayıklıyoruz. Çok minik olanları bütün halde bırakıyoruz. Onlarda çekirdek pek olmuyor.
  • Haşladığımız ve çekirdeklerini ayıkladığımız kumkuat/kamkatlarımızı tencereye alıp üzerine şekeri ekliyoruz. En az 4-5 saat bu şekilde bekletiyoruz. Bir gece de olabilir bu süre.
  • Haşlarken içine çektiği suyu şekerle buluşunca biraz salıyor. Biz yine de 1 bardak su ilave edip şekerin erimesini sağlıyoruz. Reçelin içine 2-3 adet karanfil ve minik bir parça çubuk tarçın ekleyip reçelimizi bir taşım kaynatıyoruz.
  • Kaynamaya yakın içine tereyağını koyuyoruz ki reçelimiz köpüklenmesin.
  • En son ocağı söndüreceğimize yakın aspirini bir çay tabağında dövüp reçelin suyu ile karıştırıp eritiyoruz ve reçelimize ekliyoruz. Reçele aspirin ekleyince ne şekerlenir ne de bozulur. Ama ailenizde arkadaşlarınızda aspirin kullanamayan varsa reçelde aspirin olduğunun bilgisini mutlaka verin.
  • Ben reçellerimi tencerede soğutur. Ardından kavanozlara alırım.

Afiyet Olsun…



17 Mart 2018 Cumartesi

PANCARLI ŞEHRİYE SALATASI

Malzemeler
Yarım kg Pancar
Yarım Paket Tel Şehriye
1 Adet Küçük Boy Kuru Soğan
4 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
300-400 gr Süzme Yoğurt
1 Küçük Kavanoz Mayonez
2-3 Diş Sarımsak
Tuz
Yapılışı
  • Pancarlarımızı haşlayıp soyuyoruz. Rendeleyip bir kenara alıyoruz.
  • Yemeklik doğradığımız soğanı yağla kavuruyoruz. Soğanlar kavrulunca rendelemiş olduğumuz pancarları ve tuzu ekleyip birkaç dakika kadar hepsini birlikte kavuruyoruz.
  • Şehriyeleri 1 kaşık sıvıyağda kavuruyoruz. Pembeleşince üzerine 2 buçuk su bardağı su ve tuzu ilave edip pilav gibi pişiriyoruz.
  • Çukur bir kâsede sarımsakları tuzla eziyoruz. Üzerine süzme yoğurdu ekleyip az bir suyla açıyoruz. Ardından mayonezi ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Tüm malzemeyi alacak büyüklükte bir kaba önce şehriyeleri ve kavurduğumuz pancarı alıyoruz. Birbirine güzelce karıştırıyoruz ki şehriyeler birbirine yapışmasın. Bu karışımımız iyice soğuduktan sonra yoğurtlu karışımı ekleyip güzelce karıştırıp servis tabağımıza alıyoruz. Resimde kullanmamışım ama sonraki yaptıklarımda salatanın üzerine çerez ekliyorum. Hatta nerdeyse tüm salatalara çerez ekleme alışkanlığı edindim. Daha lezzetli oluyor.

Afiyet Olsun…

16 Mart 2018 Cuma

YOĞURTLU PANCAR SALATASI

Malzemeler
1 kg Pancar
1 Adet Kuru Soğan
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Kâse Yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Kabak Çekirdeği
Tuz
Yapılışı
  • Pancarların yapraklarını kesip güzelce yıkıyoruz. Bol suda hafif dişe gelinceye dek haşlıyoruz. El dayanacak sıcaklığa gelince kabuklarını ayıklayıp rendeliyoruz.
  • Yemeklik doğradığımız soğanları zeytinyağında kavuruyoruz. Ben soğanı her zaman orta kısık ateşte soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavuruyorum.
  • Soğanlar kavrulunca rendelediğimiz pancarları ve tuzu tavaya ekliyoruz. Birkaç dakika kavurup ocaktan alıyoruz. 
  • Servis tabağına aldığımız salatamızın üzerine sarımsaklı yoğurdu döküyoruz.
  • Yoğurdun üzerine herhangi bir çerezden ekliyoruz. Bu kez elime kabak Çekirdeği geldi onu kullandım. Çoğunlukla ceviz kullanırım aynı şekilde fındık ve badem de epeyce kullanırım. Ben salatalarda çerez kullanmayı seviyorum.

Afiyet Olsun…
Related Posts with Thumbnails