19 Nisan 2019 Cuma

SALÇALI ZAHTER TURŞUSU

Nette tesadüfen bu şahane lezzete denk gelip denedim. Artık her yıl yaptığım bu lezzet için serin mavi arkadaşımıza teşekkür ediyorum :))
Malzemeler
3 Demet Taze Zahter-Dağ Kekiği
2 Su Bardağı Zeytinyağı
1 Kaşık Biber Salçası ( Acı olup olmaması size kalmış)
10 Diş Dövülmüş Sarımsak
3 Adet Limonun Suyu
Tuz
 Yapılışı
  • Kekiklerin taze sürgünlerini ayıklayıp yıkıyoruz. Süzgüye alıp suları iyice süzülene dek bekletiyoruz.
  • Tüm malzemeyi alacak genişlikteki bir kapta sosu hazırlıyoruz. Güzelce karıştırıyoruz. Ben kızıma acı dokunduğu için tatlı biber salçası kullandım ama biraz pul biber koyarak minik bir acılık olsun istedim.
  • İyice suları süzülmüş zahterlerimizi sosun içine alıp iyice karıştırıyoruz.
  • Kavanoza alıp buzdolabına kaldırıyoruz.

Afiyet Olsun …

12 Nisan 2019 Cuma

BAKLA KIZARTMASI

Malzemeler
500 gr İçlenmemiş Taze Bakla
2 Adet Patates
1Kase Yoğurt
1-2 Diş Sarımsak
Kızartmak İçin 
Zeytinyağı
Yapılış
  • Baklaların iki baş kısmını kesip yıkıyoruz. Süzgüye bırakıp suyunun iyice süzülmesini sağlıyoruz. Patatesleri de kızartmalık hazırlıyoruz. Sebzelerde su kalmamasına özen gösterelim yoksa kızartırken çok yağsıçrar.
  • Kızartmayı zeytinyağıyla kızartınca çok lezzetli oluyor ama camları açmayı ihmal etmeyin çok duman oluyor.
  • Önce patatesleri sonra baklaları biber kızartır gibi kızartıyoruz. Servis tabağına alıyoruz.
  • Sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayıp kızartmamızın üzerine gezdirip servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

9 Nisan 2019 Salı

BASMA KADAYIF

Malzemeler
500 gr Çiğ Kadayıf
150 gr Tereyağı
1 Su Bardağı Ceviz veya Toz-Pirinç Yeşil Fıstık Karışımı
Şerbet Malzemeleri
3 Su Bardağı Şeker
2,5 Su Bardağı Su
1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
Tepsiyi Yağlamak İçin
50 gr Eritilmiş Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Pekmez veya 2 Yemek Kaşığı Şerbet
Yapılışı
  • 200 gr tereyağını eritiyoruz. Kadayıfları avuç içi kadar parçalara ayırıyoruz. Eğer kadayıfımız kuruysa (market kadayıfıysa) 1 kahve fincanı yeterli değilse 1 çay bardağı süt ile nemlendirmemiz gerekir. Yalnız sütü birden dökmüyoruz avucumuza alıp serpiştirerek azar azar ekliyoruz. Kadayıflar taze ise bu işleme gerek yok. Tereyağının 3/4 kadarını kadayıfların üzerine döküp güzelce harmanlıyoruz. 
  • Erittiğimiz tereyağının 1/4 kısmına 1 yemek kaşığı pekmez veya 2 yemek kaşığı tatlı için hazırladığımız şerbetten koyup çırpıyoruz. Tepsinin dibine yayıyoruz. Cevizli yapıyorsak yarım cevizlerden fıstıklı yapıyorsak tuzsuz yeşil fıstıklardan tepsiye sıralıyoruz. Şerbet kullanmak istiyorsak şerbeti önceden hazırlamamız gerekiyor.
  • Yağladığımız kadayıfların yarısını yağladığımız tepsiye parça parça döşüyoruz. Daha küçük bir tepsiyle kadayıflara baskı uyguluyoruz. İri doğranmış ceviz veya pirinç yeşil fıstıkları kadayıfların üzerine serpiyoruz. Kalan kadayıfları da parça parça çerezlerin üzerine döşüyoruz. Yine baskı uyguluyoruz. Zaman varsa baskı için kullandığımız tepsinin üzerine su dolu bir tencere bırakıp kadayıfların 2-3 saat iyice basılmasını sağlayıp adının hakkını veriyoruz. 
  • 180 derece fırında 40-45 dakika civarında pişiriyoruz. Başka bir tepsinin altını üste çevirerek fırından aldığımız kadayıfı ters çevirerek alıyoruz. Güzelce kızarmışsa kaydırarak tepsiye geri yerleştiriyoruz. Kızarmamışsa aynı yüzünü tepsiye geri koyarak bir süre daha nar gibi kızarmasını bekliyoruz. Ters yüz ettiğimiz kadayıfın üzerine pişirme kâğıdı yerleştirerek kısa bir süre daha pişiriyoruz. Güzelce pişirdiğimiz kadayıfı fırından alıp üzerine ılık şerbetin çoğunu kepçeyle tatlımızın üzerine döküyoruz. Şerbetin 1 bardak kadarını kenara alıyoruz. Tatlı ilk döktüğümüz şerbeti çekince keserek porsiyonluyoruz. Kenara aldığımız şerbeti de tatlımızın üzerine gezdiriyoruz. Bir gece dinlendirip servis ediyoruz. 

Afiyet Olsun…



19 Mart 2019 Salı

İRMİK HELVASI

Malzemeler
1 Tepeleme Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
1 Çay Bardağı Tereyağı
2 Çay Bardağı İrmik
3 Çay Bardağı Şeker
4 Çay Bardağı Su (Yarısı Süt Olabilir)
Yapılışı
  • Tereyağı ve fıstıklar tencereye alınır. Tereyağı eriyince 1 dakika kadar kavrulur. İrmik tencereye eklenip kavurmaya başlanır. Başta irmikle fıstıkları renk olarak ayırt etmek zordur ama kavurdukça fıstıklar irmikten ayırt edilmeye başlar. Fıstıkları ayırt edebiliyorsak kavurma işlemi tatmamdır.
  • Tencereye şekeri ve suyu hızlı bir şekilde ekleyip karıştırıyoruz. Suyu ben soğuk ekliyorum az miktarda yapınce irmiğin kızgınlığı ile çok çabuk kaynıyor. Çok miktarda yapılacaksa kaynar su eklemekte fayda var.
  • Suyu ekleyince çorba gibi bir görüntü oluyor merak etmeyin irmiğimiz suyun hepsini çekecektir. Suyunu çektikçe helvamız sıçrama yapabilir tencerenin kapağını kapatın, aman elinizi yakmayın.
  • Suyunu tamamen çekince helvayı son kez karıştırıp altını ocağı kapatın. Eskiler demlenme esnasında helvanın üzerine azıcık şeker serpmenin helvayı parlak yapacağını söylerlerdi. Arzu ederseniz şekerin yarım çay bardağı kadarını ayırıp helva piştikten sonra üzerine serpip demlenmeye bırakabilirsiniz. Ben aklıma gelirse yapıyorum arada.
  • Birkaç dakika demlendirdiğiniz helvayı üzerine tarçın serperek sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun…

12 Mart 2019 Salı

YUMURTALI ARAPSAÇI

Malzemeler
Yarım kg Arapsaçı
2-3 Adet Pırasa
3 Adet Yumurta
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı
  • Otumuzun toprağa değen kısmı incecik kesip atılır. Sonra geniş olan kısmını derin bir kaba doğranır. Bundan sonrası otun körpe olup olmadığına göre ayıklama şekli değişir. Otların ince sap kısımları yaklaşık dört parmak uzunluğundaysa otumuz körpedir yok ince dal kısımları bir karıştan uzunsa bu kısımlar kart olur ve kolay kolay pişmez bu sebeple uzun olan ince dal kısımlarını kesip atıyoruz. Yapraklı kısımları ikişer parmak kalınlığında doğrayıp kabımıza alıyoruz. Toprağı gidene kadar yıkıyoruz.
  • Pırasaları ayıklayıp yıkıyoruz. İnce halkalar şeklinde doğruyoruz. Tavaya zeytinyağını döküp pırasalarımızı orta kısık ateşte hafifçe kavuruyoruz.
  • Suyunu süzdüğümüz arapsaçlarını pırasanın üzerine ekleyip ara sıra karıştırarak kavuruyoruz. Oldu ki otunuz kart çıktı pişmiyorsa ara ara azıcık kaynar su ekleyip pişirebilirsiniz. 
  • Arapsaçları pişince tuzunu ve yumurtaları ekleyip şöyle bir karıştırıp tavanın kapağını kapıyoruz. Yumurtalar sevdiğiniz kıvamda pişince ocaktan alıyoruz. 
  • Yemeğimizi sıcakken yanında yoğurt ve sarımsakla servis ediyoruz. Hele taze sarımsak mevsimiyse değmeyin keyfimize.

Afiyet Olsun…

10 Mart 2019 Pazar

ÇITIR ÇİKOLATALI İRMİK PUDİNG

Malzemeler
1 kg Süt
1Su Bardağından Bir Parmak Eksik İrmik 
1 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Mandalına veya Portakal Suyu
1 Adet Portakalın Kabuğu
1 Silme Yemek Kaşığı Nişasta 
Çıtır Çikolata Malzemeleri
200 gr Portakallı Çikolata 
250 gr Çiğ Kadayıf
Üzerinin Süslemesi İçin
Satsumania Kurutulmuş Mandalina
Minik Şekerlemeler
Yapılışı
  • Öncelikle Çiğ kadayıflarımızı tepsiye yayıp 150 derece fırında kızarmadan kurumasını sağlıyoruz. Kıtır hale gelen kadayıfları avucumuzun arasında sıkarak şehriye büyüklüğüne getiriyoruz. Soğuması için bir kenara bırakıyoruz. 
  • Çikolatamızı küçük parçalara bölüp benmari usulü eritmek için hazırlıyoruz ama ocağı henüz yakmıyoruz. Pudingle eşzamanlı eritmemiz gerekiyor.
  • Bir portakalın kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeliyoruz bir kenara bırakıyoruz.
  • Mandalina veya portakal suyunu sıkıyoruz. Karışık da sıkabiliriz. Küçük bir kâseye alıp içine nişastayı ekleyip karıştırıyoruz pudingimizi pişirince son aşamada kullanacağız. 
  • Sütü, irmiğimizi ve portakal kabuğunu tencereye alıp kaynayana dek karıştırıyoruz. 
  • Pudingimiz kaynamaya başlayınca benmari hazırlığı yaptığımız çikolatamızın altını yakıyoruz.
  • Kaynamaya başladığında şekerimizi ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra meyve suyunda ısladığımız nişastayı tekrar karıştırıp pudingimize ekliyoruz. Hızlı hızlı karıştırıp bir taşım kaynatıyoruz.
  • Çikolatamız bu arada erimiş oluyor. Önceden pişirip hazırladığımız kadayıfları çikolatamızın üzerine ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Silikon kalıplarımızı hazırlıyoruz. Pudingimizi kalıpların üzerinde yarım parmak kadar boşluk bırakacak şekilde kalıplara pay ediyoruz. 
  • Pudinglerin üzeri kabuk bağlamadan önce çıtır çikolataları da pay ediyoruz. Oda ısısına gelince buzdolabına kaldırıp birkaç saat bekletiyoruz. Bir buçuk iki gün kadar çıtırlığını koruyor. Daha sonra çıtır çikolata çıtırlığını kaybediyor.
  • Benim silikon kalıplarım 12 adet olduğundan bu tatlıdan 12 adet hazırladım. İrmikli pudingten 2 komposto kasesi daha çıktı. Çıtır çikolatadan da 2 dondurma kaşığı kadar arttı. 
  • Servis edeceğimiz zaman tatlılarımızı kalıplardan çıkarıp ters çevirerek servis tabağına alıyoruz. Üzerini satsumania kurutulmuş mandalina ve minik şekerlemelerle süsleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

3 Mart 2019 Pazar

FIRINDA BAL KABAĞI KÖFTESİ

Malzemeler
1 kg Bal Kabağı
1 Adet Kuru Soğan
1-2 Diş Sarımsak
8 Yemek Kaşığı Un
1,5 Çay Bardağı Su
5-6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kuru Nane
Tuz
Yapılışı
  • Bal kabağının kabuklarını soyup çekirdek yatağının tüm yumuşak kısmını ayıklıyoruz. Yıkayıp rendeliyoruz.
  • Soğan ve sarımsağı elektrikli doğrayıcıda incecik çekiyoruz. Un, su, yağın 2-3 kaşık kadarını, tuz ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Kek hamuru kıvamında olmalı.
  • Fırın tepsisine pişirme kâğıdı serip azıcık yağlıyoruz. Hazırladığımız kabaklı hamurumuzu hazırladığımız tepsiye incecik yayıyoruz. 
  • Üzerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirip 180 derece fırında güzelce kızarana dek pişiriyoruz. 
  • Fırından aldığımız köftemizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

16 Şubat 2019 Cumartesi

KİRPİ ÇİKOLATA - ÇITIR ÇİKOLATA

Malzemeler
250 gr Çiğ Kadayıf
250 gr Frambuazlı Çikolata
Yapılışı
  • Kadayıfları pişirme kâğıdı serili fırın tepsisine yayıyoruz. 140-150 derecede kadayıfları çıtır çıtır olana dek pişiriyoruz. Fırın yüksek ayarda olursa bazı yerleri yanıyor. Ilınınca avucumuzda sıkarak tel şehriye gibi olmasını sağlıyoruz.
  • Çikolatamızı büyükçe bir kaba doğrayıp benmari usulüyle eritiyoruz. Kadayıfları çikolataya ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Bu aşamada bekletmeden şekillendirip pişirme kağıdının üzerine dizip donmaya bırakıyoruz. Şekillendirmek için şurup kaşığı, dondurma kaşığı, haşlanmış yumurta kabı veya silikon kalıp kullanabilirsiniz. 
  • Donmadan önce üzerlerine renkli, şekilli şekerlerden serpecektim ama dalmışım donuverdi o arada yapamadım. Siz dalmayın şekerleme kullanın harika olacaktır.
  • Donduktan sonra günlerce bozulmadan saklayabilirsiniz. Çıtır çıtır lezzetini bir kez yediniz mi aklınızdan çıkaramayacaksınız.

Afiyet Olsun…

10 Şubat 2019 Pazar

MANTAR SALATASI

Malzemeler
1 Paket Mantar
1 Su Bardağı Mısır (Dondurulmuş)
1 Adet Kapya Biber
3-4 Adet Taze Soğan
8-10 Dal Maydanoz
Çay Kaşığının Ucuyla Muskat Rendesi
Tuz-Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
Çeyrek Limonun Suyu
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Yapılışı
  • Mantarları yıkayıp suyunun iyice süzülmesi için süzgüde bekletiyoruz. Ardından ister dilimleyerek ister büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölerek doğruyoruz. 
  • Yağın yarısıyla mantarları suyunu salıp çekene dek soteliyoruz. Ocağı kapatıp muskat rendesini ekleyip karıştırıyoruz.
  • Farklı kaplarda kapya biberi kabuğu soyulabilecek kadar, mısırları da bir taşım kaynatıyoruz. Biberin kabuğunu soyup küçük küçük doğruyoruz, mısırları süzüp mantarlara ekliyoruz. Soğuması için kenara alıyoruz.
  • Taze soğan ve maydanozları ayıklayıp yıkayıp ince ince doğruyoruz. Soğuyan salatamıza ekliyoruz. 
  • Son olarak salatanın tuzunu, karabiberini ve pul biberini ekleyip harmanlıyoruz. Kalan yağı ve limon suyunu çırpıp salatanın üzerine gezdiriyoruz.

Afiyet Olsun…


8 Şubat 2019 Cuma

ÇİKOLATA KAPLAMALI BEZE

Bu güzelliği gördüğümde bayılmıştım. Nihayet kızımın gelin mevlidinde yapmak nasip oldu. Tatlılarımı pembe ve çikolata birlikteliğiyle yaptım. Umarım kızıcığım eşiyle beraber pembe düşler ülkesinde ve de çikolata tadında bir hayat sürerler :)))
Malzemeler
3 Adet Yumurta Akı 
3 Çay Bardağı Pudra Şekeri
Çay Kaşığının Ucuyla Krem Tartar
1 Paket Vanilya Parçacıklı Vanilya
Renklendirmek İçin
Toz Gıda Boyası
Kaplamak İçin
80 gr Bitter Çikolata
80 gr Sütlü Çikolata
Fazladan Lezzet Katmak İsterseniz
100-120 gr Fındık Kırığı
Yapılışı
  • Beze yaparken çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bahsetmeden geçmeyim. Yumurta akına bir damla dahi sarısından karışmamalı yoksa kıvamı tutmaz. Bir de beze soğuk fırına konur ve soğumuş fırından alınır bu süre içinde fırının kapağı asla açılmaz. Zaten bezeyi pişirmiyoruz. Düşük ısıda uzun süre kurutuyoruz. Aynı meyve kurutur gibi. Ben 80 derecede 3 saat civarında yapıyorum bu kurutma işlemini.
  • Şimdi yapımına geçelim. Pudra şekerinin içine krem tartarı, gıda boyasını, vanilyayı koyup karıştırıyoruz. Yumurta aklarını bir çimdik tuzla rakı beyazı olana dek çırpıyoruz. Ardından şekerini ekleyip mikserimizin en yüksek devrinde çırpıyoruz. Çırptığımız kâseyi ters çevirip de dökülmeyecek kıvama gelene dek çırpmaya devam ediyoruz. 
  • Sıkma torbasına seçtiğimiz duyu takıp malzemeyi içine alıyoruz. Pişirme kâğıdı serdiğimiz tepsiye birbirine değmeyecek şekilde sıkıyoruz. Soğuk fırına koyup 80 derecede 3 saat kadar kurutuyoruz. Fırını kapatıp soğuyana kadar fırını asla açmıyoruz.
  • Çikolataları ben mari usulü eritiyoruz. Fındık kırıklarını da çukur bir tabağa alıyoruz. Aslında pirinç doğranmış yeşil fıstık kullanmak istemiştim ama fıstık fiyatlarını görünce vazgeçtim gitti. Oysa hayalim pembe beze, beyaz çikolata ve yeşil fıstıkla kaplamaydı ama her zamanki gibi hayaller-hayatlar oldu. 
  • Bezelerimizin alt kısımlarını çikolataya batırıp fındık kırığına buluyoruz. Ben bu işlemi yaparken yorgan iğnesi kullandım siz isterseniz bir çatal yardımıyla yapabilirsiniz. Hazırladığımız Çikolata kaplamalı bezelerimizi pişirme kağıdının üzerine dizip çikolataların donmasını bekletiyoruz. Tarifi günlerce önceden hazırlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails