27 Mayıs 2019 Pazartesi

EKMEK DOLMASI

Malzemeler
1 Adet Dolmalık Ekmek
250-300 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
2-3 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Paket Dolmalık Fıstık
Tuz-Karabiber
Pul Biber-Kimyon
Pişirmek İçin 
1Küçük Boy Patates
1 Çay Bardağı Et Suyu veya Kemik Suyu
1 Tatlı Kaşığı Tereyağı
Tuz (Tercihe Bağlı)
Yapılışı
  • Ramazan ayında fırınlarda dolma yapmak için özel ekmeklerden alıp 2-3 gün bekletip bayatlamasını sağlıyoruz.
  • Dolmalık ekmeğimizin altından ya da üstünden bir kapak kesiyoruz. Açtığımız bu yerden ekmeğin içini tamamen bir kâseye alıyoruz. Ekmeğimizim kabuğu ne kadar ince kalırsa o kadar iyi. Elinizden geldiğince içini boşaltın. Kaseye aldığımız içleri iki elimiz arasında ovuşturarak kırıntı haline getiriyoruz.
  • Kıymayı rengi dönüp suyunu çekinceye dek yağsız kavuruyoruz. Ardından tereyağını ve yemeklik doğranmış soğanları ekleyip ocağı kısıyoruz. 
  • Bu arada yağsız tavada fıstıklarımızı kavurup küçük bir kâseye alıyoruz ki fıstıklar tavanın sıcaklığıyla yanmasın.
  • Kıyma ve soğanın tüm suyu çekilip yağına kalınca kavurduğumuz fıstıkları, tuzunu ve baharatlarını ekleyip karıştırıyoruz. Ardından kırıntı haline getirdiğimiz ekmekleri ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Hazırladığımız bu harcı içini boşalttığımız ekmeğin içine dolduruyoruz. Kaşığın tersiyle kenarlara itip iç harcın ekmeğin her yanına eşit yerleştiriyoruz.
  • Tencerenin dibine tereyağı sürüyoruz. Patatesi soyup yıkıyoruz ince ince dilimleyip tencerenin dibine diziyoruz. Böylece ekmeğimiz yanmıyor. 
  • Hazırladığımız ekmek dolmamızı patateslerin üzerine yerleştirip orta-kısık ocağa alıyoruz. 
  • Et suyu ya da kemik suyu elimizde hangisi varsa 1 çay bardağı kadar koyup üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağı ve bir çimdik tuz koyup küçük ocakta kaynatıyoruz. 
  • Tenceredeki ekmeğimizin kenarlarından kaşık kaşık kaynattığımız et suyundan döküyoruz. Tencerenin kapağını kapatarak buharda pişiriyoruz. Birkaç dakikada bir kaşıkla et suyundan ekmeğin üzerine döküyoruz.
  • Ekmek suda haşlanmış gibi olunca elinizle dokunduğunuzda ekmek yumuşacık oluyor. Ocağı kapatıp 1-2 dakika sonra ekmeğin kenarlarını kaşıkla tencereye yapışmış mı diye kontrol ettikten sonra tencerenin kapağına ters çeviriyoruz. Hemen düz bir servis tabağına yine ters çevirerek alıyoruz. Pasta gibi dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

24 Mayıs 2019 Cuma

MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ

Malzemeler
7 Adet Güllaç Yaprağı
1 lt Süt
3/4 Su Bardağı Şeker
1 Kahve Fincanı Gülsuyu
Muhallebisi İçin
500 ml Süt
2 Yemek Kaşığı Un
1 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası
Yarım Su Bardağı Şeker
3 Yemek Kaşığı Gülsuyu
Yapılışı
  • Önce muhallebi pişirilir. Soğumaya bırakılır.
  • Süt ve şeker kaynama noktasına gelmeden ısıtılır. İçine gülsuyu eklenip karıştırılır. Şeker miktarını damak tadınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz.
  •  Güllaç yaprağı dörde kırılır. Bölünmüş güllaç yapraklarınıalacak büyüklükteki bir tepsiye sıcak sütten bir kepçe konur. Güllaç yaprağının yarısı tepsideki süte batırılıp yumuşaması sağlanır. 
  • Servis tepsisine güllaç yapraklarının dış kenarları ortaya gelecek şekilde konur. Sonraki güllaç yaprakları da böylece hazırlanıp servis tepsisine alınır. Yaprakların yarısını tepsiye döşeyince soğuyan muhallebi dökülüp üzeri düzlenir.
  • Kalan güllaç yaprakları da aynı şekilde muhallebinin üzerine döşenir.
  • Tatlımız soğuyunca, zerini streç film ile örtüp buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Servis zamanı üzeri vişne reçeli taneleri ve yeşil fıstık ile süslenir.

Afiyet Olsun...

15 Mayıs 2019 Çarşamba

LORLU PİRİNÇLİ BÖREK

Malzemeler
3 Adet Yufka
Pilav İçin
1 Çay Bardağı Pirinç
1,5 Çay Bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Sıvıyağ
İç Malzemesi
150-200 gr Sepet Loru (Tuzsuz)
100 ml Krema
Pilav
2 Adet Yumurta
1 Çay Kaşığı Tepeleme Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
1-2 Adet Karanfil (Dövülecek)
Sos Malzemesi
100 ml Krema
Yarım Su Bardağı Maden Suyu
Yarım Çay Bardağı Sıvıyağ
2 Çay Kaşığı Kabartama Tozu
Pişirirken
1 Su Bardağı Su
1 Çay Bardağı Zeytinyağı

Yapılışı
Bu böreği 5 kat yufkayı aralarına sos sürerek hazırladıktan sonra kenarlarına iç malzemesini koyup sigara böreği gibi sararak hazırlıyoruz. Tam yufkayla yapınca 24 parçaya bölüyoruz. Ben bu kez az yapmak istediğim için 5 kat yarım yufkayla yaptım. Kalan yarım yufkayı da dörde bölerek yapıp üçe böldüm. 4 ya da 5 kat çok da farlı bir lezzet olmadı. Toplamda 15 adet böreğimiz oldu. Yarım yufkadan hazırladığım 3 böreği tadına bakmak için üzerlerine azıcık zeytinyağı sürerek fırınladım. Doku testini bu böreklerle yaptım. Kalanları pişirme kâğıdı serili tepsiye dizerek dondurdum. Donunca buzdolabı poşetine aldım. Servis yapacağımız gün dondurucudan çıkardığımız börekleri ister su ve zeytinyağı karışımına batırıp çıkarırız ister su dolu bir kaba batırıp çıkarıp üzerine arzuya göre yumurta sarısı, zeytinyağı ya da eritilmiş tereyağı sürerek tepsiye diziyoruz. Son olarak üzerlerine susam ve çörekotu serperek 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
  • Gelelim tarife önce pilavımızı pişirip soğumaya bırakıyoruz. 
  • Sos malzemelerini bir kâsede çırpıp kenara alıyoruz.
  • İç malzemelerini derin bir kâsede karıştırıyoruz. Lora krema koydum ama bu şart değil koymasanız da olur. Loru çatalla eziyoruz diğer malzemeleri de ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Yufkaların arasına sos malzemesinden bol bol sürüp 5 kat yufkayı üst üste koyup tam yufkaysa 24 parçaya kesiyoruz. Ben yarımşar yufkadan yaptığım için 12 parçaya böldüm. 
  • Yufkaların kenarlarına birer kaşık iç malzememizden koyup sigara böreği gibi sarıyoruz. 
  • Dediğim gibi hemen pişireceksek üzerine zeytinyağı ya da eritilmiş tereyağı sürerek pişirebiliriz.
  • Daha sonra pişirmek istersek dondurabiliriz.
  • Böreklerimiz piştikten sonra çıtırlığını birkaç saat boyunca koruyor.
  • Dondurursak buzluktan çıkarınca suya batırıp tepsiye dizip üzerine yağ ya da yumurta sarısı sürüp pişirebiliriz.

Afiyet Olsun…

11 Mayıs 2019 Cumartesi

ÇİKOLATALI BİSKÜVİ

Malzemeler
125 gr Tereyağı
1 Adet Yumurta
Yarım Su Bardağı Pudra Şekeri
Yarım Su Bardağı Nişasta
Yarım Paket Kabartma Tozu
Yarım Paket Vanilya
1 Çimdik Tuz
1 Su Bardağı+3 Yemek Kaşığı Un
Üzeri İçin
75-80 gr Bitter Çikolata
2-3 Yemek Kaşığı Yeşil Fıstık
2-3 Yemek Kaşığı Kürdan Badem (Dilimlenmiş)
1 kâse Pikola Fındık 
3-4 Dilim Satsumania Kurutulmuş Mandalina
Yapılışı
  • Tüm malzeme derin bir kaba alınır, Unun birazını ayırıp yoğurmaya başlıyoruz. Gerektikçe un ekliyoruz. Hamurumuzun üzerini örtüp buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Hamuru 2-3 milim kalınlığında açıyoruz. İstediğimiz bir kalıpla şekiller kesip pişirme kâğıdı serili tepsiye diziyoruz. 
  • 150-160 drece ısıtılmış fırında 10-15 dakika arası pişiriyoruz. Soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra bu haliyle kapaklı bir kapta 15-20 gün saklayabilirsiniz.
  • Ben hamurun bir kısmını kullandım kalanını buzluğa kaldırdım. 75-80 gramlık paketlerdeki çikolatalardan 1 paket kullanarak 15 adet kurabiyeyi hazırladım. Sizler de gerekli sayıda kurabiye için çikolata miktarını arttırabilirsiniz.
  • Servisten bir gün önce çikolata ve çerezleri üzerine ekleyebilirsiniz. Bunun için önce çerezleri kavuruyoruz. Dikkat edilmesi gerekenler şunlar, 

*yağsız olarak tavada,
*sürekli karıştırarak,
*orta kısık ateşte,
*çerezler çok renk almadan kavuruyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  • Çikolatamızı 1 çay kaşığı tereyağıyla birlikte benmari usulü eritiyoruz. Tatlı kaşığı ile eriyen çikolatayı kurabiyemize koyup yayıyoruz. Üzerine önceden kavurup soğuttuğumuz çerezleri istediğimiz şekilde yerleştirip soğumaya bırakıyoruz. Ben çerezlerin yanına küçük bir parça kurutulmuş mandalina da koydum. Elimde olsaydı gojiberry de kullanırdım. 
  • Çikolatalar donduktan sonra servis edebilirsiniz. 

Afiyet Olsun…

7 Mayıs 2019 Salı

TAVUKLU MARUL SALATASI

Malzemeler
Yarım Paket Makarna 
250-300 gr Tavuk
Yarım Adet Göbek Marul
1 Su Bardağı Mısır
1 Kâse Turşu
500 gr Kese Yoğurdu
180 gr Labne Peyniri
2-3 Diş Sarımsak
Tuz-Karabiber
Süslemek İçin
1 Kâse Ceviz
1 Kâse Kırıklanmış Patates Cipsi
Yapılışı
  • Tavuk ve makarna ayrı ayrı haşlanır. 
  • Mısırı ister buzu çözülene kadar haşlayın ister azıcık tereyağı ile tavada soteleyin. Konserve kullanacaksanız da suyunu süzün. Makarnalar haşlanıp süzülünce içine mısırları ekleyip karıştıralım ki makarnalar birbirine yapışmasın. 
  • Turşuyu tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp ılınan makarnalara ekleyelim.
  • Haşlanan tavukları didikleyip makarnalara ilave edin.  Tuzunu karabiberini ekleyip karıştıralım. Hazırladığımız bu malzemeler tamamen soğuyana kadar ağzı kapalı şekilde bekleyelim.
  • Marulumuzun büyüklüğüne göre yarımını ya da bütününü kullanıyoruz. Marulu dörde bölünmüş şekilde ince ince doğruyoruz ki çatala gelen bi uzunlukta olsun. 
  • Derin bir kapta sarımsakları dövüp üzerine kese yoğurdu ve labne peynirini ekliyoruz. Güzelce çırpıyoruz. Kese yoğurdunun kıvamını açmak için 2-3 kaşık su ekleyebiliriz. 
  • Hazırladığımız yoğurt sosuna ince ince doğradığımız marulları ve makarnalı karışımı ekleyip karıştırıyoruz. Arzu ederseniz dereotu veya taze nane de ekleyebilirsiniz.
  • Üzerini süslemek için haşlanmış nohutları tereyağıyla soteleyip sevdiğiniz baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Arzu ederseniz ceviz ve patates cipsini kırıklayarak süslemede kullanabilirsiniz. 

Afiyet Olsun...

19 Nisan 2019 Cuma

SALÇALI ZAHTER TURŞUSU

Nette tesadüfen bu şahane lezzete denk gelip denedim. Artık her yıl yaptığım bu lezzet için serin mavi arkadaşımıza teşekkür ediyorum :))
Malzemeler
3 Demet Taze Zahter-Dağ Kekiği
2 Su Bardağı Zeytinyağı
1 Kaşık Biber Salçası ( Acı olup olmaması size kalmış)
10 Diş Dövülmüş Sarımsak
3 Adet Limonun Suyu
Tuz
 Yapılışı
  • Kekiklerin taze sürgünlerini ayıklayıp yıkıyoruz. Süzgüye alıp suları iyice süzülene dek bekletiyoruz.
  • Tüm malzemeyi alacak genişlikteki bir kapta sosu hazırlıyoruz. Güzelce karıştırıyoruz. Ben kızıma acı dokunduğu için tatlı biber salçası kullandım ama biraz pul biber koyarak minik bir acılık olsun istedim.
  • İyice suları süzülmüş zahterlerimizi sosun içine alıp iyice karıştırıyoruz.
  • Kavanoza alıp buzdolabına kaldırıyoruz.

Afiyet Olsun …

12 Nisan 2019 Cuma

BAKLA KIZARTMASI

Malzemeler
500 gr İçlenmemiş Taze Bakla
2 Adet Patates
1Kase Yoğurt
1-2 Diş Sarımsak
Kızartmak İçin 
Zeytinyağı
Yapılış
  • Baklaların iki baş kısmını kesip yıkıyoruz. Süzgüye bırakıp suyunun iyice süzülmesini sağlıyoruz. Patatesleri de kızartmalık hazırlıyoruz. Sebzelerde su kalmamasına özen gösterelim yoksa kızartırken çok yağsıçrar.
  • Kızartmayı zeytinyağıyla kızartınca çok lezzetli oluyor ama camları açmayı ihmal etmeyin çok duman oluyor.
  • Önce patatesleri sonra baklaları biber kızartır gibi kızartıyoruz. Servis tabağına alıyoruz.
  • Sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayıp kızartmamızın üzerine gezdirip servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

9 Nisan 2019 Salı

BASMA KADAYIF

Malzemeler
500 gr Çiğ Kadayıf
150 gr Tereyağı
1 Su Bardağı Ceviz veya Toz-Pirinç Yeşil Fıstık Karışımı
Şerbet Malzemeleri
3 Su Bardağı Şeker
2,5 Su Bardağı Su
1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
Tepsiyi Yağlamak İçin
50 gr Eritilmiş Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Pekmez veya 2 Yemek Kaşığı Şerbet
Yapılışı
  • 200 gr tereyağını eritiyoruz. Kadayıfları avuç içi kadar parçalara ayırıyoruz. Eğer kadayıfımız kuruysa (market kadayıfıysa) 1 kahve fincanı yeterli değilse 1 çay bardağı süt ile nemlendirmemiz gerekir. Yalnız sütü birden dökmüyoruz avucumuza alıp serpiştirerek azar azar ekliyoruz. Kadayıflar taze ise bu işleme gerek yok. Tereyağının 3/4 kadarını kadayıfların üzerine döküp güzelce harmanlıyoruz. 
  • Erittiğimiz tereyağının 1/4 kısmına 1 yemek kaşığı pekmez veya 2 yemek kaşığı tatlı için hazırladığımız şerbetten koyup çırpıyoruz. Tepsinin dibine yayıyoruz. Cevizli yapıyorsak yarım cevizlerden fıstıklı yapıyorsak tuzsuz yeşil fıstıklardan tepsiye sıralıyoruz. Şerbet kullanmak istiyorsak şerbeti önceden hazırlamamız gerekiyor.
  • Yağladığımız kadayıfların yarısını yağladığımız tepsiye parça parça döşüyoruz. Daha küçük bir tepsiyle kadayıflara baskı uyguluyoruz. İri doğranmış ceviz veya pirinç yeşil fıstıkları kadayıfların üzerine serpiyoruz. Kalan kadayıfları da parça parça çerezlerin üzerine döşüyoruz. Yine baskı uyguluyoruz. Zaman varsa baskı için kullandığımız tepsinin üzerine su dolu bir tencere bırakıp kadayıfların 2-3 saat iyice basılmasını sağlayıp adının hakkını veriyoruz. 
  • 180 derece fırında 40-45 dakika civarında pişiriyoruz. Başka bir tepsinin altını üste çevirerek fırından aldığımız kadayıfı ters çevirerek alıyoruz. Güzelce kızarmışsa kaydırarak tepsiye geri yerleştiriyoruz. Kızarmamışsa aynı yüzünü tepsiye geri koyarak bir süre daha nar gibi kızarmasını bekliyoruz. Ters yüz ettiğimiz kadayıfın üzerine pişirme kâğıdı yerleştirerek kısa bir süre daha pişiriyoruz. Güzelce pişirdiğimiz kadayıfı fırından alıp üzerine ılık şerbetin çoğunu kepçeyle tatlımızın üzerine döküyoruz. Şerbetin 1 bardak kadarını kenara alıyoruz. Tatlı ilk döktüğümüz şerbeti çekince keserek porsiyonluyoruz. Kenara aldığımız şerbeti de tatlımızın üzerine gezdiriyoruz. Bir gece dinlendirip servis ediyoruz. 

Afiyet Olsun…



19 Mart 2019 Salı

İRMİK HELVASI

Malzemeler
1 Tepeleme Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
1 Çay Bardağı Tereyağı
2 Çay Bardağı İrmik
3 Çay Bardağı Şeker
4 Çay Bardağı Su (Yarısı Süt Olabilir)
Yapılışı
  • Tereyağı ve fıstıklar tencereye alınır. Tereyağı eriyince 1 dakika kadar kavrulur. İrmik tencereye eklenip kavurmaya başlanır. Başta irmikle fıstıkları renk olarak ayırt etmek zordur ama kavurdukça fıstıklar irmikten ayırt edilmeye başlar. Fıstıkları ayırt edebiliyorsak kavurma işlemi tatmamdır.
  • Tencereye şekeri ve suyu hızlı bir şekilde ekleyip karıştırıyoruz. Suyu ben soğuk ekliyorum az miktarda yapınce irmiğin kızgınlığı ile çok çabuk kaynıyor. Çok miktarda yapılacaksa kaynar su eklemekte fayda var.
  • Suyu ekleyince çorba gibi bir görüntü oluyor merak etmeyin irmiğimiz suyun hepsini çekecektir. Suyunu çektikçe helvamız sıçrama yapabilir tencerenin kapağını kapatın, aman elinizi yakmayın.
  • Suyunu tamamen çekince helvayı son kez karıştırıp altını ocağı kapatın. Eskiler demlenme esnasında helvanın üzerine azıcık şeker serpmenin helvayı parlak yapacağını söylerlerdi. Arzu ederseniz şekerin yarım çay bardağı kadarını ayırıp helva piştikten sonra üzerine serpip demlenmeye bırakabilirsiniz. Ben aklıma gelirse yapıyorum arada.
  • Birkaç dakika demlendirdiğiniz helvayı üzerine tarçın serperek sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun…

12 Mart 2019 Salı

YUMURTALI ARAPSAÇI

Malzemeler
Yarım kg Arapsaçı
2-3 Adet Pırasa
3 Adet Yumurta
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı
  • Otumuzun toprağa değen kısmı incecik kesip atılır. Sonra geniş olan kısmını derin bir kaba doğranır. Bundan sonrası otun körpe olup olmadığına göre ayıklama şekli değişir. Otların ince sap kısımları yaklaşık dört parmak uzunluğundaysa otumuz körpedir yok ince dal kısımları bir karıştan uzunsa bu kısımlar kart olur ve kolay kolay pişmez bu sebeple uzun olan ince dal kısımlarını kesip atıyoruz. Yapraklı kısımları ikişer parmak kalınlığında doğrayıp kabımıza alıyoruz. Toprağı gidene kadar yıkıyoruz.
  • Pırasaları ayıklayıp yıkıyoruz. İnce halkalar şeklinde doğruyoruz. Tavaya zeytinyağını döküp pırasalarımızı orta kısık ateşte hafifçe kavuruyoruz.
  • Suyunu süzdüğümüz arapsaçlarını pırasanın üzerine ekleyip ara sıra karıştırarak kavuruyoruz. Oldu ki otunuz kart çıktı pişmiyorsa ara ara azıcık kaynar su ekleyip pişirebilirsiniz. 
  • Arapsaçları pişince tuzunu ve yumurtaları ekleyip şöyle bir karıştırıp tavanın kapağını kapıyoruz. Yumurtalar sevdiğiniz kıvamda pişince ocaktan alıyoruz. 
  • Yemeğimizi sıcakken yanında yoğurt ve sarımsakla servis ediyoruz. Hele taze sarımsak mevsimiyse değmeyin keyfimize.

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails