Malzemeler
1 Paket Yassı Spagetti Makarna
1 Litre Kaynar Su
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz
1 Su Bardağı Oda Sıcaklığında Su
Domates Sosu Malzemeleri
4-5 Adet Domates
1 Adet Kuru Soğan
2-3 Diş Sarımsak
1 Silme Yemek Kaşığı Un
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tepeleme Biber Salçası
1 Yemek Kaşığı Pirinç veya Elma Sirkesi
1 Tatlı Kaşığı Şeker
1 Tatlı Kaşığı Kekik
Tuz-Karabiber
Üzerine Serpmek İçin
Taze Fesleğen
Yapılışı
Sos malzemelerini yıkayıp hazırlığa başlıyoruz. Domatesin2-3 tanesini, 2 diş kabuklu sarımsağı, ikiye böldüğümüz kabuklu kuru soğanı pişirme kâğıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirip 200 derece ısıtılmış fırında közlüyoruz. Domatesleri ve sarımsakları delmeyi ihmal etmeyelim. Fırında patlama yaşamak istemeyiz. Sarımsaklar daha küçük olduğundan çabucak közleniyorlar. Kontrol edip önceden fırından çıkarıyoruz. Kabuğunu soyuyoruz. Közlenince soğan ve domatesleri de fırından alıp el dayanacak sıcaklığa gelince soyup doğrayıcıda çekiyoruz. Önce soğan ve sarımsakları ardından közlenmiş domatesleri ekleyip çekmeye devam ediyoruz. Püre haline gelince bir kâseye alıp kenara bırakıyoruz. Kalan domateslerin kabuklarını soyup aynı doğrayıcıda rendelenmiş gibi olana dek çekiyoruz.
Ben makarnayı demleme usulü pişiriyorum. Sizler nasıl isterseniz öyle pişirebilirsiniz. Benim nasıl yaptığımı bilmek isterseniz. Öncelikle pişireceğimiz tencere dolma tenceresi olarak adlandırılan geniş ve derin olmayan bir tencere olmalı. Tencere harlı ateşte olan ocağa alınır. İçine 1 litre kaynar su, tuz ve yağ eklenir. Tekrar kaynayınca makarnalar tencereye alınır. Domates soslu makarna için bu kez ben yassı spagetti makarna cinsini kullandım. Uzun olduğundan yemesi zor olduğu için ikiye bölerek kullandım. Arzu ederseniz hiç kırmadan ya da daha küçük parçalara kırarak da kullanabilirsiniz. Makarnayı tencereye alınca bir kez karıştırıp kaynayıncaya kadar bekleyip ocağı en büyük ocağı en kısığa alıp tencerenin kapağını kapatıyoruz. 5 dakika sonra bir kez karıştırıyoruz. Tekrar kapağı kapatıp bir 5 dakika daha pişiriyoruz. Makarnalar tüm suyunu çekti mi diye kontrol ediyoruz. Çektiyse ki çekmiş olmalı. Ocağı kapatıp ardından oda sıcaklığında 1 su bardağı suyu tencereye ekliyoruz. Şöyle bir karıştırıp demlenmeye bırakıyoruz. Yine 5 dakika sonra makarnaların kırılmamasına dikkat ederek karıştırıyoruz. Demlemeye devam ediyoruz. Bu arada karıştırmamızın sebebi karıştırmadığımız zaman makarnalar birbirine yapışıp bir kütle haline geliyor. Birbirinden ayırmaya çalışırken de eziliyorlar. Bu sebeple karıştırıyoruz.
Makarna demlenirken önceden hazırlığını yaptığımız sosu pişiriyoruz. Bunun için tavaya zeytinyağını ve unu alıp unun kokusu güzelleşinceye kadar kavurmaya başlıyoruz. Ardından biber salçasını ekleyip biraz daha eze eze kavuruyoruz. Çiğden doğradığımız domatesleri ilave edip karıştırıyoruz. Domatesler pişince önceden közleyip doğradığımız domates, soğan ve sarımsağı ekliyoruz. Tavadaki malzemelerin hepsi bütünleşince tuz, karabiber, kekik, şekeri ve sirkeyi ekleyip bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Artık elimizde mis gibi kokan bir sosumuz var.
Pişirdiğimiz sosu demlenmekte olan makarnaya ilave edip ezmeden yavaş yavaş karıştırıyoruz.
Balkonumda yemeklerde kullanılan geniş yapraklı cins olan fesleğen ekiyorum. Bazı soslarda ve salatalarda kullanıyorum. Birimizin yemediğini sandığım için fesleğeni sosa eklemedim doğrayıp serviste kullandım. Siz isterseniz sosu ocaktan alınca doğranmış fesleğeni ekleyebilirsiniz. Yine seviyorsanız serviste makarnanın üzerine sevdiğiniz bir çeşit peynir rendesi de ekleyebilirsiniz.
Biz sıcak sıcak tabaklara alıp üzerine taze fesleğen ekleyerek servis edip afiyetle tükettik. Yapan ve yiyenlere
Afiyetler Olsun…
0 yorum:
Yorum Gönder
Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))