2 Temmuz 2016 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI-KÜLLÜ KALBURABASTI-KALBURABASMA

Malzemeler
Hamuru İçin:
2 Su Bardağı Zeytinyağı
(Ben 1 Bardağını Çiçekyağı Koydum)
1 Su Bardağı Küllü Su
1 Çay Bardağı Şeker
1 Çay Bardağı İrmik
Aldığı Kadar Un (Yaklaşık6 Su Bardağı Kadar)
1 Paket Kabartma Tozu
Yarım Çay Kaşığı Karbonat
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu veya Sirke
Bir Çimdik Tuz
İçi İçin:
1 Kase Ceviz
Şerbeti İçin:
3 Su Bardağı Şeker
2,5 Su Bardağı Su
1/2 Limonun Suyu
Yapılışı
Köyde fırınlarda yanan odunların külünden bir kase kadarı üzerini bir iki parmak geçecek kadar su ile ıslatılır.Bir gece bekletilir.Sonra hamur yoğrulacağı zaman kap fazla çalkalanmadan üzerindeki duru sudan bir bardak alınarak hamura katılır.
Tatlı yapılacağı gün önce şerbet pişirilir.Soğumaya bırakılır.
Hamur malzemeleri çukur bir kapta yoğrulur.Yarım saat kadar serin bir yerde bekletilir.Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır.Eski demir kalburlarda ya da rende üzerinde bastırarak poğaça gibi inceltilir.Rendeden kaldırmadan içine ceviz konur.Hamur resimdeki şekil verilerek yağlanmış tepsiye dizilir.200 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif pembeleşinceye dek pişirilir.
Fırından çıkarınca sıcakken üzerine soğumuş olan şerbet dökülür.Bir süre sonra tatlılar alt üst edilerek şerbeti iyice çekmesi sağlanır.Soğuduktan sonra servis edilir.

Afiyet Olsun...

0 yorum:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails