Malzemeler
2 Adet Kemer Patlıcan
Tuz
Bulamak İçin
1 Adet Yumurta
1 Hafif Tepeli Nişasta
1 Çimdik Tuz
Unlu Karışım İçin
3 Yemek Kaşığı Mısır Unu
1 Yemek Kaşığı Un
Yoğurt Sos
1 Kâse Yoğurt
1-2 Diş Sarımsak
1 Çimdik Tuz
Patlıcanları yıkayıp tüm kabuklarını soyuyoruz. Baş kısmındaki yaprakları sıyırıp sapın 2 santim kadarını bırakıp kalanını kesiyoruz. Bıraktığımız sap yumurta ve una bularken tutmamız için kolaylık oluyor. Soyduğumuz patlıcanları uzunlamasına ikiye bölüyoruz tabi sapını da bölüyoruz. Yarım patlıcanı kesme tahtasına yatırıp önce ikiye ardından o parçaları sap kısmının bütün kalmasına özen göstererek uzunlamasına ikiye bölüyoruz. Her yarım patlıcanı uzun uzun dörder parçaya bölmüş oluyoruz. Patlıcanların aralarını da açıp her yanını tuzluyoruz ve bir kâseye alıyoruz. Bu şeklide içindeki acı suyunu atıp yumuşayıncaya kadar bekletiyoruz. Ardından üzerine bol su ekleyerek yıkıyoruz. Böylece fazla tuzunu ve acı suyunu arındırmış oluyoruz. Suyunu süzüp her bir yarım patlıcanı elimizle parçalamamaya özen göstererek sıkıp suyundan arındırıyoruz. Ardından kâğıt havlu ile tam kurulamaya özen gösteriyoruz.
Patlıcanların uzunluğundaki kayık tabağa yumurtayı, nişastayı ve minicik çimdik tuzu ekleyip çırpıyoruz. Yine aynı büyüklükte kayık tabağa unları alıp karıştırıyoruz.
Patlıcanları önce yumurtalı karışıma buluyoruz. Ama kestiğimiz araları da bol bol arkalı önlü yumurtalı karışıma buluyoruz. Fazlasının süzülmesini sağladıktan sonra un karışımına alıp birkaç tur unun içinde çevirip elimizle her araya unun yapışmasını sağlıyoruz. Son olarak bir kez silkip fazla unun dökülmesini sağlayıp bir tabağa alıyoruz. Tüm patlıcanlar hazırlanınca kızartma işlemine başlıyoruz.
Patlıcanların uzunluğuna uygun büyüklükte bir tavaya yağ ekleyip kızmaya bırakıyoruz. Patlıcanın birinin ucunu yağa değdirince kabarcıklar ve ses çıkıyorsa kızartmaya başlayabiliriz.
Patlıcanları kızgın yağa eklerken kesik parçaların birbirine karışmasına engel olmalıyız. Hepsi yan yana ve hafif aralık olacak şekilde yağa yatırmalıyız. Nar gibi kızaran patlıcanlarımızı servis tabağına alıyoruz.
Patlıcanlar kızarırken sarımsaklı yoğurt hazırlıyoruz. Patlıcanları koparıp yoğurda batırarak yiyoruz.
Afiyet Olsun…
0 yorum:
Yorum Gönder
Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))