13 Kasım 2014 Perşembe

EGE TARHANASI YAPILIŞI


Malzemeler
1,250 kg Beyaz Un
1,250 kg Tam Buğday Unu
500 gr Domates (3 Adet)
500 gr Soğan (3 Adet)
500 gr Kırmızı (Kapya) Biber (4 Adet)
250 gr Kırmızı Acı (İsot) Biber (12 Adet)
250 gr Nohut
500 gr Kese Yoğurdu
1 adet Havuç (İsteğe Bağlı)
1,5 Yemek Kaşığı Tuz
1 Demet Tarhana Otu
1 Demet Dereotu Kökü
Yapılışı
Geceden nohutlar ayıklanıp yıkanır.Sabaha kadar bol su içinde kabartılır.Sabah suyu dökülüp tencereye alınır.Üzerini yaklaşık iki parmak geçecek kadar su koyup kaynatılır.Kaynayınca üzerinde oluşan köpükler kevgir ya da kaşıkla alıp atılır.Nohutlar iyice yumuşayana dek kaynatılır.
Tüm sebzeler yıkanır,ayıklanır.Büyük bir tencereye sırasıyla domates,soğan,biberler gelişi güzel doğranır.En üste dereotu kökü ve tarhana otu konur.Üzeriene bir çay bardağı su döküp ocağa alınır.Kaynadıktan sonra ocak en kısık ayara alınıp yaklaşık bir saat kaynatılır.Sebzeler iyice yumuşayınca ocaktan alınır.
Nohutlar ve sebzeler soğuyana kadar beklenir.
Unlar tüm malzemeyi alacak büyüklükteki bir kaba elenir.
Sebzeler soğuyunca üzerindeki dereotu kökü ve tarhana otu alıp atılır.Nohutlar süzülür.
Robota bıçak takılarak önce nohutlar püre yapılır.Haşladığımız tencereye geri koyulur.
Sonra sebzeler robota konur püre haline getirilir.Yarısı tencereye(içinde çöp kalmasın diye iyice çalkalanır) geri konur.Sebze püresinin yarısı ile püre halindeki nohutun yarısı ve kese yoğurdunun yarısı tuzun yarısı robotta çekilir.Sebze tenceresine önceden aldığımız sebze püresi tencereye aldığımız nohut püresinin üzerine alınır.Robottaki karışım sebze tenceresine alınır.Nohut tenceresindeki karışım ve kese yoğurdunun kalanı ve tuzun kalan yarısı robota alınıp çekilir.Sebze tenceresine alınır.
Büyük bir kaba elediğimiz unun ortası çukurlaştırılır.(Bir kase unu ayırın hamurun kıvamına göre en son ilave edersiniz.)Ortaya hazırladığımız sebze,nohut ve yoğurt karışımı dökülür.Çok sert olmayacak şekilde hamur haline getirilir.Üzeri örtülerek bir kenara kaldırılır.Dokuz gün sabah ve akşam yoğrulur.Gerekirse arada yine yoğrulur.
Onuncu gün hamurdan parçalar alınıp sofra bezinin üzerine konur.Gün içinde en az iki kere alt üst edilerek kuruması sağlanır.İki üç günün sonunda hamur parçaları bölünüp ufalanabiliyor mu diye kontrol edilir.Rahat ufalanabiliyorsa artık öğütmek gerekir.

Eskiden bu işlem kuruyan tarhanadan bir miktar iki avuç arasında ovularak yapılırdı.Artık robotlar sayesinde bu işlemi çok çabuk ve zahmetsiz yapabiliyoruz.Robota yarıya kadar tarhana konup ufalanır.Ufaladığımız tarhana bir kevgirle elenir.Üstte kalan iri tarhanalar başka bir kapta toplanır.Kuruyan tarhanalar bitene kadar bu işlem sürdürülür.En son iri kalan tarhanalar tekrar robota koyup öğütülür.Yine kevgirle elenerek işlem tamamlanır.
Bereketli Olsun ...

0 yorum:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails