İzmir'in meşhuuuur boyoz yapımını öğrenmek
için Tepekule Catering tarfından Baca Cafeye davet edildik.Yıllardır çok merak
ederdim yapımını.Tahminimce mayalı hamurdandı çünkü kısa sürede
tüketmezseniz.Bayatlar ve çıtırlığından eser kalmaz.Hatta kayış gibi olur
çekiştir çekiştirir koparamazsınız.Ama hiç de öyle değilmiş.Baklava yufkası
açabiliyorsanız boyozu yapmak hiç de zor bişey değil.Ama Baca Cafedeki ustanın
yufka açışını izlemenizi gerçekten isterdim.Karın doyurmak için değildi o yurka
açış başka bişeydi sanattı desem inanın abartmış olmam.Onlarca insanın içinde
havada tur attırıp yufkayı bir açışı vardı kiiii yufka havada adeta dans
etti.Sonra çeşit çeşit boyoz yapıldı.Ispanaklısı,patateslisi ve sadesini yapldıktan
sonra en son tahinli yapıldı diğerlerinden ayırdedilebilmesi için üzerine susam
serpildi.Hepsi çok leziz oldu.
Günün süprizi biz boyoz öğrenmeye
gitmiştik bir de dondurma yapımını öğrendik.Evde yapabilir miyiz bilmiyorum
çünkü bazı malzemeler parakende bulunmuyormuş.Ancak aramızda paylaşırsak
alabiliriz.Kısmet diyelim biz şimdilik.Sakızlı ve meyveli dondurma yapımını da
öğrenmiş olduk.Kısmetse malzeme bulup yaparız belki.
Atölyede tüm işler bitince salona geçip
bizim için hazırlanan masalara oturup bize servis edilen boyoz,kurupasta
üzerine de sakızlı dondurmamızı afiyetle yedik.Bu vesile ile arkadaşlarla
buluşup sohbet imkanı da bulmuş olduk.
BOYOZ
Malzemeler
1 kg Böreklik Un
520 ml Su
100 gr Sıvıyağ
25 gr Tuz
Yapılışı
Tüm malzeme ile hamur yoğrulur.15-20 dk
dinlendirilir.300 gr lık bezelere ayrılır.Üzerleri yağlanır.10 dk
dinlendirilir.Bezeler 30-35 cm çapında açılarak üzerine 80 gr asta yağ
sürülür.2. beze de aynı büyüklükte açılarak üzerine kapatılır.Etrafı elle
sıkıştırılarak Tepsiye alınıp 30 dk dinlendirilir.
Yufkanın açılacağı zemin
iyice yağlanır.2. bezenin üzerine 20 gr asta yağ sürülür.Bu şekilde baklavalık
yufka gibi ince açılır.Arada kalan hava kabarcığı varsa hafif delinerek hava
çıkarılır.
Yufka rulo haline getirilir.Rulo yaparken de yine hava kabarcığı varsa
delinerek hava çıkarılır.Rulonun üzerine zeytinyağ sürülür.20-30 dk
bekletilir.
Sonra 4-5 cm büyüklüğünde rulodan parçalar kopartılır.
Avuç içinde
diğer elimizin parmaklarını birleştirerek hamurun ortasına
bastırılır.Bastırılan taraf tepsiye değecek şekilde dizilir.
15 dk
bekletildikten sonra boyozların üzerine tekrar bastırılıp düzleştirilir.
180
derece ısıtılmış fırında 35-40 dk civarında pişirilerek çıtır çıtır servis
edilir.
Afiyet Olsun ...