Brokoliler küçük dallarına ayrılıp buharda haşlanır. Taze
soğanlar ayıklanır 2-3 santim uzunlukta dilimlenir. Havuç resimdeki gibi yapmak
istenirse havucun kenarlarına uzunlamasına yiv yapılır. Sonrasında dilimleyerek
havuç çiçekler elde edilir. Böyle yapmak istemezseniz düz olarak
dilimleyebilirsiniz. Patates kızartmak için olan dalgalı kesen bıçakla da
dilimlemek bir alternatif olabilir.
Son olarak hazırladığımız tüm malzemeyi servis tabağına
alıyoruz.
Küçük bir kâsede sos malzemelerini çırpıp hazırlıyoruz. Salata
sosumuzda hardal var ve brokoliye çok yakışıyor bence ama hardalın hafif acımsı
tadını sevmiyorsanız azıcık mayonezle o acımsı tadı da azalmak sizin elinizde
elbette.
Servis tabağımızdaki salatamızın üzerine güzelce çırptığımız sos
malzemesini gezdirip içine iyice çekmesi için kısa bir süre bekleterek servis
ediyoruz.
2 Paket Ton Balığı (2*120 gr) Yağı
Süzülmüş Olandan
2-3 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Soya Sosu
1 Tatlı Kaşığı Susam Yağı
Sebze Hazırlığı İçin
2 Adet Salatalık
2 Adet Havuç
2 Adet Kapya Biber
3 Adet Yumurta
1 Tatlı Kaşığı Sıvıyağ
Sunum Hazırlığı İçin
Ballı Hardal
Susam Yağı
Kavrulmuş Susam
Önce
pilavı pişirip soğumaya bırakıyoruz. Pirinci ve soğuk suyu tencereye alıp kısık
ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Suyunu tamamen çekince ocağı kapatıp pilavımızı
soğumaya bırakıyoruz.
Bu
arada biz sebzelerimizi hazırlıyoruz. Önce salatalığı soyarak ya da kabuğuyla
ince uzun videodaki gibi dilimliyoruz. Salatalıkların çekirdekli kısımlarını
kullanmıyoruz. Üzerine çok az su serpip seneşmeye (pörsümeye) bırakıyoruz. Havuçları
da aynı şekilde ortadaki odunsu kısmını kullanmıyoruz ve yine ince uzun
dilimliyoruz. 1 çay kaşığı sıvıyağla soteliyoruz. Bu arada biberlerin
çekirdeklerini ayıklayıp ince uzun dilimliyoruz. Havuçların ardından biberleri
de soteliyoruz. Aslında sotelenen sebzelere tuz konmuyor ama ben çok minicik
tuz atıyorum. Sebzelerin ardından yumurtaları bir çimdik tuzla çırpıp çok az
yağla omlet şeklinde arkalı önlü pişiriyoruz. Pişen omleti kesme tahtasına alıp
ilk ılınınca yine ince uzun şeritler halinde dilimliyoruz.
En
son balıklı harcımızı hazırlıyoruz. Sarımsakları ister ezerek ister minik
rendeyle rendeleyerek 1 çay kaşığı kadar sıvıyağla kokusu güzelleşinceye dek
soteliyoruz. Ardından ton balıklarını ekleyip birkaç dakika kavuruyoruz. Soya sosunu
ekleyip karıştırıyoruz. Balıklar soya sosunu çekince ocağı kapatıp susam yağını
ekliyoruz. Soya sosu kullandığımız için tuz kullanmıyoruz.
Pilav
ılınınca tuz ve şekeri küçük bir kâseye alıp üzerine pirinç sirkesi ve susam
yağını koyup tuz ve şeker eriyene dek karıştırıyoruz. Sonrasında bu karışımı
pilavımıza ekleyip karıştırıyoruz. Pilavımızın yapış yapış olması çok önemli
yoksa kimbap rulo halinde kalmıyor açılıyor.
Gelelim
kimbabımızı sarmaya bunun için kimbap altlığı bir çeşit hasırımız var korece
adı kimbap bal videoda görüldüğü gibi bir çeşit hasırla tüm malzemeyi bir arada
rulo yapmamıza yardımcı oluyor. Dediğim gibi hasır şeklinde olduğu için
kullanırken aralara pilav taneleri kaçıyor ve sonrasında bunları temizlemek zor
oluyor. Bu sebeple ben bu altlığı streç filmle sarıyorum kullandıktan sonra
çıkarınca temizlik sorunu olmuyor. Elinizde bu altlıktan yoksa alüminyum
folyoyu birkaç kat yapıp aynı şekilde
kullanabilirsiniz. Son yıllarda bu aletin silikon olanları da var yani benzeri
bir objeyi aynı amaçla kullanabilirsiniz.
Kimbap
altlığımızın üstüne yosunun parlak yüzeyi alt kısma gelecek şekilde seriyoruz.
Pilavdan 1-2 yemek kaşığı yosunun üzerine koyup ince bir tabaka halinde
yerleştiriyoruz. Arada boşluklar olacak şekilde yayıyoruz. Çok koyarsanız
lezzetli olmuyor.
Pilavın
üzerine kendimize yakın kısma önce kavurduğumuz ton balığından koyuyoruz.
Üzerine ballı hardaldan sıkıyoruz. Omletten ve sebzelerden de 2şşer ya da 3er
tane koyup altlığın yardımıyla rulo haline getiriyoruz. Ruloyu altlığın üst
kısmına getirip güzelce sıkıştırıp tüm malzemenin birbirine yapışmasını
sağlıyoruz.
Tüm
ruloları hazırladıktan sonra kâseye azar azar susam yağı koyup yosunların tüm yüzeylerini
yağlıyoruz. Ardından ince ince dilimleyip servis tabağına diziyoruz. Son olarak
kavrulmuş susam serperek servis ediyoruz.