Malzemeler
8 Adet Patlıcan (15-17 cm civarı)
Sıvıyağ
250 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
3 Adet Orta Boy Domates
Yarım Demet Maydanoz
8-10 Diş Sarımsak
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
Azıcık Şeker
Yapılışı
Patlıcanların saplarını yaprak kısımlarını sıyırıyoruz ve sapını 2 cm bırakarak fazla kısımlarını kesiyoruz. Patlıcanın sapın içinde kalan kısmı fırında için için pişerken çok lezzetli oluyor. Bu sebeple bu şekilde hazırlıyorum. Dilerseniz siz sapı olduğu gibi kesersiniz.
Patlıcan ve kıymalı harcı ayrı ayrı ön pişirme yapıyoruz. Patlıcanları dilerseniz yağda kızartabilir ya da arkalı önlü yağlayarak fırında pişirebilirsiniz. Ben bu kez yağda pişirmeyi tercih ettim.
Kıymalı harcı pişirmek için tavaya zeytinyağını alıp kızmasını bekliyoruz. Önce kıymayı ezerek kavuruyoruz. Ardından yemeklik doğranmış soğanları ekleyip ocağı orta kısık olacak şekilde kısıyoruz ki soğanlar için için pişsin ama kızarmasın. Kızaran soğanın kokusunu sevmiyorum. Yine siz sevdiğiniz gibi yapmayı seçin lütfen. Soğanlar şeffaflaşınca biber salçasını ekleyip ezerek kısa bir süre kavuralım ve ardından yemeklik doğranmış domatesleri tavaya alıp hafif suyunu çekene kadar kavuralım. Domatesler pişince tuzunu, karabiberini ekleyip ocağı kapatalım. Sonrasında ince doğranmış maydanozları ekleyip şöyle bir karıştırıp kenara alalım.
Patlıcanları fırın kabına dizip uzunlamasına karnını yaralım. Sonrasında kestiğimiz alanı kaşığın tersiyle baskı uygulayarak genişletelim. Tuz, karabiber ve şeker ekelim ve parmağımızla masaj yaparak patlıcanlara yedirelim. Hazırladığımız kıymalı harçtan önce patlıcanın hizasında pay edelim ardından tepeli olacak şekilde kıymalı harcı yerleştirelim. Sarımsakları ayıklayıp her bir patlıcanın içine birer ikişer gömelim. Bazı sarımsaklar çok iri oluyor onları uzunlamasına ikiye bölüp kullanalım.
Kıymalı sos hazırladığımız tavadaki tüm lezzeti kullanmak için yemeğe ekleyeceğimiz kaynar suyu tavaya alıp şöyle bir karıştıralım. Sonra patlıcanların üzerine gelmemesine özen göstererek aralarından yemeğin üzerine gezdirelim. Ağız tadınıza göre ihtiyaç olduğunu düşünüyorsanız yine patlıcanlara denk getirmeden aralardan tuz ekleyebilirsiniz. Suyun seviyesi patlıcanların yarısını biraz geçecek kadar olması yeterli olacaktır.
200 derece ısıtılmış fırında yemeğin suyu iyice azalıp yağına kalıncaya dek pişirilir. Fırından aldığımız yemeğin ilk sıcaklığı geçinceye dek biraz bekletip sıcak olrak yanında salata veya cacıkla servis edebiliriz.
Afiyet Olsun…
0 yorum:
Yorum Gönder
Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))