12 Mart 2017 Pazar

ISPANAKLI FELLAH KÖFTESİ - YOĞURTLU ISPANAK İLE FELLAH KÖFTESİ

Köfteler ıspanaklara göre biraz fazla gelebilir ama köftede ben bu ölçüye alıştığım için böyle yapıyorum.
Size yetecek kadarını yoğurtlu ıspanağın üzerine alıp biberli yağını dökün. Kalanı dolapta saklayıp ertesi gün ister domates sosla ister yoğurtlu sosla tüketebilirsiniz.

Malzemeler
Köfte Malzemeleri
2 Su Bardağı Köftelik Bulgur
1 Su Bardağı İrmik
Yarım Su Bardağı Un(3 Yemek Kaşığı)
150-200 gr Kıyma(Kullanmasanız da olur)
1 Adet Yumurta
1 Adet Kurusoğan (Küçük Boy)
2 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
1 Tatlı Kaşığı Kimyon
Tuz-Karabiber-Pulbiber
Ispanak Malzemeleri
Yarım Kg Ispanak
1 Adet Kuru soğan
3 Yemek Kaşığı Zeytin Yağı
Tuz-Karabiber-Rendelenmiş Muskat
Yoğurtlu Sos Malzemeleri
250 gr Kese Yoğurdu
2-3 Kaşık Normal Yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
Tuz
Üzeri İçin
1 Yemek Kaşığı Tere Yağı
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Pul biber

Yapılışı
  • Tercihen kapağı olan derince bir kaba bulgur ve irmik alınır.
  • Üzerine kuru soğan rendelenip tuzu atılıp  şöyle bir karıştırılır.Üzerine 1 su bardağı kaynar su eklenip kapağı örtülür.
  • 10-15 dakika sonra kaptaki bulgurlu malzeme karıştırarak havalandırılır.
  • Köfte malzemelerinin hepsi kaba alınır, hamur gibi yoğrulur. Yoğururken elimizin dayanabilceği sıcaklıkta su ilave edilir. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edilir.
  • Hamurdan uzun şeritler halinde rulo yapılıp minik minik koparılarak yuvarlanır. Yaptıklarımız bir tepside biriktirilir.
  • Aynı anda avucunuzda 2 hatta 3 parça hamuru şekillendirebilirsiniz. İşlem daha çabuk bitiyor.
  • Sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Çukur ve derin bir kapta sarımsaklar tuzla ezilir. Üzerine kese yoğurdu, normal yoğurt varsa yoğurdun suyu yoksa içme suyu konup kese yoğurdu inceltilir.
  • Soğan yemeklik doğranıp kısık ateşte şeffaflaşana dek kavrulur. Ardından ayıklanıp yıkanan ıspanaklar eklenir. Ispanaklar pişince tuz, karabiber ve muskat rendesi eklenip ocak kapatılır. Ilınması için bir kenara alınır.
  • Tüm hamura şekil verilince kaynar suya atılıp haşlanır. Evde hazırda et suyu varsa lezzete lezzet katacaktır.
  • Köftelerimiz 5-7 dakika civarında pişiyor. Bir tanesini alıp biraz soğutup tadına bakılır. Gerekirse birkaç dakika daha haşlamaya devam edilir. Pişince köfteler suyun üzerine çıkacaktır. Suyun yüzüne çıkanlar kevgir ile bir kaba alınır.
  • Küçük bir tavada tereyağı birazcık yanacak kadar eritilir. Biberin yanmaması için ısıyı düşürmek gerekir bunun için zeytinyağı ilave edilip hemen pul biber yağa konur. Pul biber rengini yağa verene kadar yağ tekrar ısıtılır.
  • Bu işlemler sırasında ıspanaklar artık ılınmış olur sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Ispanaklar çok sıcakken yoğurtlanırsa yoğurt kesilir.
  • Servis tabağına önce sarımsaklı yoğurt döşenir. Üzerine haşlanmış köfteler serilir. Köftelerin üzerine tereyağında yaktığımız pul biberlerimiz gezdirilerek servis edilir.

Afiyet Olsun …

0 yorum:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails