5 Ocak 2024 Cuma

KADINBUDU KÖFTE

Malzemeler

500 gr Kıyma

1 Çay Bardağı Pirinç

1 Adet Kuru Soğan

2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

2 Yemek Kaşığı Tereyağı

3 Adet Yumurta

1 Su Bardağı Galeta Unu

Karabiber

Kimyon

Tuz

Kızartmak İçin

Tavanın dibinde 1 parmak yüksekliğinde olacak kadar sıvıyağ

Yapılışı

Pirinci küçük bir tencereye alıp üzerine 1 buçuk çay bardağı su ekliyoruz. Yapışmasın diye arzu ederseniz azıcık yağ ekleyebilirsiniz. Pilav gibi pişirip soğuması için kenara alıyoruz.

Kıymanın yarısına yakın kısmını sıvıyağ ve tereyağı karışımı ile kavuruyoruz. Kıymanın rengi dönünce yemeklik doğranmış soğanı ekliyoruz. Soğanlar şeffaflaşıncaya dek kavurup tuz ve baharatları ekleyip güzelce karıştırıp ocaktan alıyoruz. Soğuması için bir kenara ayırıyoruz.

Bu arada maydanozu doğrayıp çiğ olan kıymanın üzerine ekliyoruz. Soğuyunca kavurduğumuz kıymalı harcı ve pilavı yoğurma kabına alıyoruz. Baharatları, tuzu ve yumurtanın birini ekleyip güzelce yoğuruyoruz. Üzerini örtüp yarım saat kadar buzdolabına kaldırıyoruz. Kendini toparlamış oluyor bu arada. Dolaptan çıkarıp 10-12 santim uzunluğunda oval şekil verip düz bir tabağa sıralıyoruz. Üzerini örtüp tekrar buzdolabına kaldırıyoruz. Hemen pişireceksek yarım saat bekletiyoruz. Zamanımız varsa 4-5 saat kadar buzdolabında bekletebiliriz.

Yayvan iki tabağın birine galeta ununu koyuyoruz. Diğerine yumurtaları ekleyip çırpıyoruz.

Kızartma yapmak için tavaya en az bir parmak yükseklikte olacak kadar sıvıyağ ekliyoruz. Yağ kızıncaya kadar köftelerimizi hazırlıyoruz. Önce galeta ununa ardından yumurtaya bulayıp kızgın yağa atıyoruz. Ocağımız orta kısık ateşte olmalı çok harlı olursa içi pişmez. Kısık olursa da içine çok yağ çeker.

Kızarttığımız köfterleri altına bir tabak yerleştirdiğimiz süzgüye alıp fazla yağın süzülmesini sağlıyoruz. 

Bütün köfteler kızardıktan sonra sıcak ya da soğuk zevke göre servis ediyoruz. Benim tercihim her zaman sıcak sıcak ve yanında püreyle tüketmek olur.

Afiyet Olsun…

 


 


0 yorum:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails