14 Şubat 2024 Çarşamba

BULGURLU PANCAR SALATASI

Malzemeler

1 kg Pancar

1 Adet Kuru Soğan

1 Çay Bardağı İnce Bulgur

Tuz-Karabiber

Yoğurt Sosu

500 gr Kese Yoğurdu

4-5 Yemek Kaşığı Ev Yoğurdunun Sulu Kısmından

2 Diş Sarımsak

Tuz

Üzerine

2 Silme Yemek Kaşığı Tereyağı

1 Küçük Kâse Doğranmış Ceviz

1 Sime Çay Kaşığı Pul Biber


Yapılışı

Pancarları iyice yıkıyoruz. Hatta fırça veya pamuklu bir bezle ovuşturarak yıkıyoruz ki hiç toprak kalmasın çünkü haşlama suyunun bir kısmını kullanacağız. 

Güzelce yıkayıp hazırladığımız pancarların üzerini 2-3 parmak geçecek kadar soğuk su koyup ocağa alıyoruz. Bıçak rahat batıp rahatça çıkacak şekle gelene dek pişiriyoruz. Ocağı kapatıp soğumaya bırakıyoruz. 

Cam bir kâseye 1 çay bardağı ince bulguru alıyoruz. Üzerine yarım çay kaşığı tuz ekleyip karıştırıyoruz. Kaynaması bitip durulmuş ama hala sıcak olan pancarın kaynama suyundan 1 çay bardağı alıp bulgurun üzerine ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine bir tabak kapatıp kenara alıyoruz.

Pancarlar el dayanacak ısıya gelince süzüp kabuklarını soyuyoruz. 

Bu arada yemeklik doğranmış kuru soğanı, zeytinyağı ve sıvıyağ karışımıyla orta kısık ateşte kavurmaya bırakıyoruz. Eş zamanlı olarak pancarları rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz. Arzu ederseniz ince tarafıyla da olur. Soğanlar şeffaflaşınca rendelemiş olduğumuz pancarları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Biz pancarları rendelerken soğanlar olmuşsa pancarların hazırladığımız kadarını ekleyip yanmasını önlüyoruz. Pancarları ara ara karıştırarak birkaç dakika kavuruyoruz. Pancar suyuyla kabarttığımız bulguru, tuzu ve karabiberi tencereye alıp güzelce harmanlıyoruz. Ilınıncaya dek bekletiyoruz. 

Bu arada sarımsakları büyükçe derin bir kâsede yoğurda da yetecek kadar tuzla eziyoruz. Üzerine kese yoğurdunu alıp ev yoğurdunun sulu kısımlarından koyup krema kıvamına gelene dek çırpıyoruz.

Ilınan bulgurlu pancarı yoğurdumuza ekleyip bütünleşene kadar güzelce karıştırıp yayvan bir servis kabına alıyoruz.

Servis zamanı gelince tereyağını eritip doğranmış cevizleri 1-2 dakika kavuruyoruz böylece gevrekleşmiş oluyor lezzeti katlanıyor. Ardından ateşi kapatıp pul biber veya kırmızı toz biberi ekliyoruz. Biber rengini yağa bırakana dek tekrar ocağı açıp biberi biraz ısıtıyoruz. Ardından ocaktan alıp üzerinde çukurlar oluşturduğumuz salatanın üzerine gezdiriyoruz.

Afiyet Olsun…





 

0 yorum:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails