29 Şubat 2024 Perşembe

KARAMELLİ PATLAMIŞ MISIR

Malzemeler

2 Dolu Avuç Mısır

2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

Karamel Sos

1 Tepeli Su Bardağı Toz Şeker

3-4 Yemek Kaşığı İçme Suyu

200 ml Krema (%35 Yağlı)

1 Tepeli Yemek Kaşığı Tereyağı

Yapılışı

Büyük bir tencereye sıvıyağı ve mısırları ekleyip yağ kızıncaya kadar karıştırarak mısırları patlamaya hazır hale getiriyoruz. İlk pıtlama olunca tencerenin kapağını kapatıp ara ara tencereyi daire şeklinde sallayarak son patlama sesine dek ocakta tutuyoruz. Ses kesilince ocaktan alıp ıslak bir bezin üzerine koyuyoruz ki tencerenin dibindekiler yanmasın. 1-2 dakika sonra büyük bir kâseye alıp soğumaya bırakıyoruz.

Yayvan orta boy bir tavaya şekeri alıyoruz. Üzerine 3 yemek kaşığı içme suyunu döküyoruz biraz bekliyoruz. Su tüm şekeri ıslattıysa tamamdır yok ıslanmadıysa 1 yemek kaşığı daha içme suyu ekliyoruz. Artık ocağa alabiliriz. Orta ateşte kaynatıyoruz, köpük köpük oluyor. Ocağı orta kısık ayara getirip karıştıra karıştıra şekerin karamel rengini almasını bekliyoruz. Çok koyu renk olmasın şeker yanıyor ve acı bir tat oluyor. 

Şeker tatlı bir karamel rengi olunca ocağı en kısığa alıp içine tereyağını ekliyoruz. Karıştırarak yağı şekere yediriyoruz. Ardından tavayı ıslak bezin üzerine alıp tavanın harının azalmasını sağlıyoruz. Kremanın yaklaşık üçte biri kadarını koyup karıştırıyoruz. Tekrar ocağa alıyoruz karışım bütünleşince kalan kremayı da ekleyip güzelce karıştırıyoruz. İşte karamelimiz de hazır.

Artık soğuması için kenara alıyoruz. İlk anda sıvıymış gibi gelse de soğudukça koyu bir kıvam alacaktır. 

Mısırlar da karamel de soğuduktan sonra büyük çukur bir cam kâseye biraz mısır biraz karamel sos koyup büyük servis kaşığıyla karıştırıyoruz. Yine biraz mısır biraz karamel koyup karıştırarak karamelli mısırımızı hazır hale getiriyoruz.

Ben gece yaptığımdan sabırsızlık edip karamel ılıkken karıştırdım. Epeyce uykum gelmişti bekleyemedim. Mısırlar hafif yumuşadı. Yine de ailedekiler bayıla bayıla yedi. Hatta eşim bundan bi daha yapar mıyız diye sordu. Kaldı ki yeni ve değişik tatlara pek açık biri değildir. Yapıp yediren ayrıca  yiyen herkese 

Afiyet Olsun…

0 yorum:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails