10 Ekim 2024 Perşembe

SİNİ ORUĞU

Malzemeler
Hamur Malzemesi
2,5 Su Bardağı Köftelik Bulgur
2 Su Bardağına Yakın Sıcak Su
Yarım Kuru Soğan
150 gr Kıyma
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası 
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
2 Yemek Kaşığı Un
1 Adet Haşlanıp Püre Edilmiş Patates
1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
Kimyon
Pul Biber
İç Malzemesi
350 gr Kıyma
2,5 Adet Kuru Soğan
Yaklaşık 1 Su Bardağı Ceviz
2-3 Kaşık Tereyağı
Yarım Demet Maydanoz
Tuz-Karabiber
Kimyon
Pul Biber
Tepsiyi Yağlama İçin
Yaeım Çay Bardağından Fazla Zeytinyağı
Üzeri İçin
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Birkaç Minik Parça Tereyağı
Yapılışı
Önce kıymayı tereyağıyla kavuruyoruz. Kıyma renk alınca yemeklik doğranmış soğanları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Soğanlar şeffaflaşınca tuzunu baharatını ve doğranmış cevizleri katıp karıştırıyoruz. Ocağı kapattıktan sonra doğranmış maydanozları ekleyip şöyle bir karıştırıp bir kenara alıyoruz.
Patatesi haşlıyoruz. Sıcak kalması için suyunda bekletiyoruz.
Bulguru çukur bir kaba alıyoruz. Yarım soğanı rendeleyip ya da aynı ayarda doğrayıp bulgurun üzerine ekliyoruz. Tuz ve 2 su bardağından 1 parmak eksik kaynar suyu da ekleyerek kabın üzerini örtüp 10 dakika kabarmasını bekliyoruz. 
Bulgurlar hazır olunca kenarda sıcak olarak beklettiğimiz patatesi rendeleyip ya da püre haline getirip kaba alıp biraz karıştırıyoruz. Ardından salçaları, zeytinyağını, tuz ve baharatlarını ekleyip biraz yoğuruyoruz. Sonrasında kıymayı ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Son olarak unu ekleyip yoğuruyoruz.
Hazır olan hamurumuza elimizle kabaca bir çizgi çekip ikiye ayırıyoruz. Yuvarlak ya da kare borcamı bolca yağlıyoruz. Hamurun yarısını tepsiye alıp üzerini düzlüyoruz. 
Hazırladığımız kıymalı harcımızı hamurumuzun üzerine eşit şekilde yerleştiriyoruz. Kıymalı harcın üzerine kalan hamurdan parçalar alıp elimizle düzleyerek yaprak yaprak yerleştiriyoruz. Arada kalan boşlukları da yama yaparak kapatıyoruz. Elimizi su ile ıslatarak üstünü güzelce düzlüyoruz. 
Artık istediğimiz şekilde dilimleyip her dilimin üzerine bıçakla delikler açıyoruz. Son olarak 1 çay bardağı zeytinyağını gezdirip yayıyoruz. Arzu ederseniz minik parçalar halinde tereyağı da ekleyebilirsiniz. Korkmayın yağ çok gelmiyor.
200 derece fırında üzeri kızarana dek pişiriyoruz. Dinlenmesi için ılınana kadar bekliyoruz. Sıcakken tepsiden alırken dağılma problemi olabilir ancak dinlendikten sonra bu sorun yaşanmıyor. 
Yanına zevkinize göre ayran ya da şalgam suyu ile servis edebilirsiniz.
Afiyetler Olsun...

Related Posts with Thumbnails