16 Temmuz 2017 Pazar

KABAK SIYIRMA


Kendini enginar zanneden kabak yemeği çok bilinen bir lezzet. Ama yıllar önce Serap arkadaşımızda ilk kez spagetti gibi doğranıp pişirilen şeklini yedim. O günden beridir ben de artık bu şekil sıyırarak yapıyorum bu çok lezzetli yemeği :)) Sağolasın Serapcım :*

Malzemeler
6 Adet Orta Boy Girit Kabağı
1 Adet Kuru Soğan
3-4 Diş Sarımsak
1 Adet Limon
1 Adet Kapya Biber
1 Çay Bardağı Pirinç
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Demet Dereotu
Tuz
Yapılışı
  • Derin bir kaba limon suyumuzu sıkıyoruz. Kabaklarımızı jülyen bıçağı ile çekirdeklerine kadar traşlayıp limon ile harmanlıyoruz.
  • Kuru soğanımızı yarımay şeklinde doğrayıp zeytinyağında orta kısık ateşte kavuruyoruz.
  • Sarımsakları dilimleyip kapya biberi kibrit çöpü şeklinde doğruyoruz.
  • Soğanlar şeffaflaşınca sarımsak ve biberleri tenceremize alıyoruz. Kısa bir süre kavurduktan sonra limon suyunda beklettiğimiz kabaklarımızı tencereye alıyoruz. Kabaklar suyunu salıncaya dek kavurup üzerine ayıklayıp yıkadığımız pirinci ve tuzumuzu ekliyoruz. Yaklaşık yarım litre kaynar suyu da tenceremize alıp tenceremizin kapağını kapatıp ocağı kısığa alıyoruz.
  • Yaklaşık 20-25 dakikada pişiyor yemeğimiz ama suyunu gözlemleyip gerekirse su eklememiz gerekiyor.
  • Yemeğimiz pişerken dereotumuzu ayıklayıp yıkıyor ve ince ince doğruyoruz. Ocağı söndüreceğimize yakın yemeğimize ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Tüm zeytinyağlı yemekler gibi kabak sıyırmayı da soğuk olarak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

15 Temmuz 2017 Cumartesi

KLASİK LİMONATA

Limonatayı hazırlarken bazen taze zencefil ya da nane yaprakları ilave edebilirsiniz. Böylece değişik tad ve aromalarda limonatanız olur :))
2. resimdeki limonatayı 2005 yılında yapmışım. Özenip bardakları şekerle süslemişim. Hoşuma gitti o resmi de buraya ekleyim dedim :))
Malzemeler
4 Adet Limon
1 Adet Portakal
2 Su Bardağı Şeker
2 Çay Kaşığı Öğütülmüş Limon Tuzu
Yapılışı
  • Limon ve portakal güzelce yıkanıp kabuklarının sadece renkli kısımları rendelenir.
  • Üzerine şeker eklenip güzelce ovalanır ki limon ve portakalın hem aroması hem rengi şekere geçsin.
  • Yarım saat böylece bekletilir.Limon ve portakalın suları sıkılıp kalan kısımları da doğranarak kabımıza konur.
  • Şeker eriyene dek güzelce karıştırılır.
  • Artık tel süzgüden geçirme zamanı :))
  • Süzdüğümüz posaları hemen atmıyoruz ama içlerinde hala lezzet kalıyor. Bunun için posanın üzerine bir bardak su koyup ovalıyoruz. Süzüyoruz. Bu işlemi bir kez daha yapıyoruz. Posadan bir parça alıp tadına bakıyoruz. Artık şeker yada meyve tadı kalmamışsa posayı artık atıyoruz. Yok hala şeker ve meyve tadı varsa işlemi bir kez daha yapıyoruz.
  • Süzüp hazırladığımız limonatamız konsantre halde olduğundan buzdolabında uzun süre bekletilebilir.
  • Limonatanın bir kısmı damak zevkinize göre sulandırarak hazırlanır.Böylece kalan kısmı daha uzun süre mis gibi kalacaktır.
  • Arzu ederseniz içine buz koyarak servis edebilirsiniz.
  • Bunaltıcı sıcaklarda buz gibi limonataya kim hayır diyebilir kiiiiii :))


Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails