28 Aralık 2017 Perşembe

ISLAK KURABİYE

Malzemeler
Kurabiye Hamuru İçin
250 gr Tuzsuz Tereyağı (Oda Sıcaklığında)
2 Adet Yumurta
1 Çay Bardağı Şeker
2 Paket Kakao (25 gr lık)
1 Paket Kabartma Tozu
Çay Kaşığının Ucuyla Karbonat (Şart Değil)
1 Paket Vanilya
Aldığı Kadar Un
Şerbet İçin
1 Su Bardağı Süt
Yarım Su Bardağı Bal
Üzeri İçin
1 Paket Kare Bitter Çikolata (%70 Kakao)
2-3 Yemek Kaşığı Taze Krema
File Fıstık
Yapılışı
  • Tüm malzemeleri 1-2 saat önceden dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini sağlıyoruz.
  • Kurabiye hamuru malzemelerini çukur bir kaba alıp yoğuruyoruz. Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olmalı. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ister yuvarlak ister benimki gibi oval şekil veriyoruz. Yağlık kâğıt serili tepsiye dizip fırına veriyoruz.
  • 160 derece ısıtılmış fırında kurabiyelerin altı renk alana dek pişiriyoruz.
  • Kurabiyeler fırında pişerken süt şerbetini hazırlıyoruz. Sütün azıcığını ılıtıp içine balı koyup eritiyoruz. Bal eriyince kalan soğuk süte karıştırıp kenara koyuyoruz.
  • Kurabiyeler pişince 2 dakika kadar dinlendirip sonrasında kurabiyeleri süt şerbetinin içine batırıp çıkarıp tepsiye geri koyuyoruz.
  • Artık ganajı hazırlayalım. Kremayı kaynatmadan iyice ısıtıyoruz. Ardından çikolataları kırıp kremaya ekleyelim. Karıştırarak eritilir. 1-2 dakika beklenir.
  • Ganajdan kurabiyelerin üzerine azar azar konur veya kurabiyeler garaja batırılıp çıkarılır. Ganajın üzerine file fıstık serpilir.
  • Kurabiye en az 2 saat dinlendirdikten sonra servis edilir. En güzeli bir gece dinlenmesidir tabi.

Afiyet Olsun…


27 Aralık 2017 Çarşamba

KESTANELİ İÇ PİLAV

Malzemeler
2 Su Bardağı Baldo Pirinç
150-200 gr Ciğer
1 Adet Kuru Soğan
2 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
2 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
1 Yemek Kaşığı Şeker
1 Tepeleme Yemek Kaşığı Tereyağı
4 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Yenibahar
1 Çay Kaşığı Tarçın
5-6 Dal Dereotu
2-3 Yemek Kaşığı Yeşil Fıstık
Yapılışı
  • Kestaneler haşlanır ya da kebap yapılır. Kebap yapılacaksa yakmamaya dikkat etmeli. Kestaneler ayıklanıp bir kenara bırakılır.
  • Pirinçler yıkanıp sıcak suda ıslatılır.
  • Kuş üzümü sıcak suya konup kabarması sağlanır.
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ ile tavla zarı gibi doğranmış ciğerler kavrulur, tereyağının 1 tatlı kaşığı kadarı, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Ciğerler de kenara alınır.
  • Fıstıklar yağsız tavada kavrulup kenara alınır.
  • Pilav tenceresine sıvıyağının kalanı alınır. Yemeklik doğranmış soğanlar orta kısık ateşte şeffaflaşıncaya dek kavrulur. Soğanlar şeffaflaşınca baharatları, dolmalık fıstığı ve suda şişmeye bıraktığımız kuş üzümünü tencereye alıp kokuları çıkıncaya kadar kavrulur. Pirinçler süzülüp kısa bir süre kavurmaya devam edilir.
  • Pilavın suyu ve şekeri eklenip kaynamaya bırakılır. Kaynayınca en büyük ocağın en kısık ayarında 10 dakika pişirilir. Pilav suyunu çekince kavrulan ciğer, pişirdiğimiz kestane ve yıkanıp ince doğranmış dereotu pilava eklenip karıştırılır.
  • Pilavın içine tereyağı gömülü bırakılır. Demlenmeye bırakılır. Servis yapılacağı zaman pirinçleri kırmamaya özen göstererek son kez karıştırılıp servis edilir. Serviste arzu ederseniz pilavın üzerine yeşil fıstık eklenebilir.

Afiyet Olsun…
Related Posts with Thumbnails