3 Temmuz 2024 Çarşamba

SİRON

Malzemeler
3 Adet Yufka
Yarım Küçük Kâse Sıvıyağ
Yoğurt Sosu
250 gr Kese Yoğurdu
2-3 Kaşık Ev Yoğurdunun Sulu Kısmından
1-2 Diş Sarımsak
Tuz
Kıymalı Sos
350-400 gr Kıyma
1 Tepeli Tereyağı
2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Adet Soğan
1 Adet Pırasa
1 Adet Havuç
1 Adet Kapya Biber
1-2 Adet Yeşil Biber
1 Yemek Kaşığı Salça
Karabiber-Pul Biber 
Kimyon
Tuz
8-10 Dal Maydanoz
Üzerine
1 Tepeli Yemek Kaşığı Tereyağı
1-2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Çay Kaşığı Pul Biber

Yapılışı

Her yufkayı serip üzerine fırça ile yağ sürdükten sonra ayrı ayrı rulo haline getiriyoruz. Arzu ederseniz yağ sürmeden de rulo yapabilirsiniz. Yağsız rulo yaparsanız yufkanın son kısmına su sürün ki dilimleyince açılmasın. Ruloların hepsi hazır olunca önce ikiye bölüp yanyana getiriyoruz. Ardından iki parmak genişliğinde dilimliyoruz. Sonra her ruloyu dik şekilde (üstten bakınca yufkalar spiral şeklinde görülmeli) boşluk kalmayacak gibi fırın kabına diziyoruz. Fırın kabını küçük tutmakta fayda var. 

Hazırladığımız yufkaları 180 derece fırına atıp yufkalar kızarana dek pişiriyoruz.

Yufkalar pişerken kıyma sosunu hazırlıyoruz. Kıymayı tereyağı ile kavuruyoruz. Rengi değişince yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Pırasayı dörde bölüp ince ince dilimliyoruz. Hemen tavaya ekliyoruz. Ardından kapya biberi ince ince dilimleyip tavaya ekliyoruz. Hemen ardından yeşil biberi ekliyoruz. Sonrasında rendelediğimiz havucu ekleyip birkaç dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. Salçayı ekleyip kokusu çıkınca 1 çay bardağı içme suyu ekleyip bir taşım kaynatıyoruz. Ocaktan almadan tuz, karabiber, pul biber ekliyoruz. Ocağı kapatıp maydanozu ekleyip son kez karıştırıp kenara alıyoruz. Suyu eklememizin sebebi yufkalar biraz çıtır oluyor. Kıymanın lezzetini alan suyu içine çekip yumuşasınlar diye. Elinizde varsa et suyu, kemik suyu ekleyebilirsiniz. Daha da lezzetli olur.

Yufkalar pişince sarımsaklı yoğurdu çırpıp hazır ediyoruz. 

Tereyağını pul biberle kızdırarak hazırlığımızı tamamlıyoruz. Burada püf noktası pul biberi eklerken yağın kızgın olmaması baharatlar çok çabuk yanar. Bunun için isterseniz yağları tereyağının kokusu güzelleşinceye kadar kızdırır ocağı kapatıp yağın hafif ılınmasını bekleyip pul biberi ekledikten sonra biberin rengi yağa geçene kadar ocağı terkrar açarsınız. Ya da tereyağının kokusu güzelleşene kadar kızdırıp sıvıyağı sonra ekleyip ısıyı düşürürsünüz ve pul biberi bu sırada beklemeden hemen koyarsınız biber rengini yağa verince de ocağı kapatırsınız. Her iki şekilde de iş bitince tavayı sönse bile hala sıcak olan ocakta bırakmamalıyız biber yanabilir. Önlem almak iyidir.

Geçelim servise kızaran yufkaların üzerine sulandırıp krema haline getirdiğimiz sarımsaklı yoğurdu gezdiriyoruz. Kıymalı sosumuzu kaşık kaşık eşit olacak şekilde tepsiye döşüyoruz. Son olarak kızdırdığımız pul biberli yağı gezdirerek sıcak sıcak servis ediyoruz. Herkes yiyeceği kadarını tabağına alır. Bu arada isteyen ceviz de ekleyebilir.

Afiyet Olsun…


 

0 yorum:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails