23 Ekim 2012 Salı

KİMBAP (Kendisi Korelidir)




Malzemeler

5 Adet Yosun
1,5 Su Bardağı Pirinç
2 Su Bardağı + ¼ SuBardağı Su ( 1’e-1,5 oranında su koyulacak )
1 Adet Havuç
1 Adet Salatalık
2 Adet Uzun Sosis
3 Adet Yumurta
Sıvı yağ

Pirinci Tatlandırmak İçin:
1 Yemek Kaşığı Şeker ( Tam dolu olmasın zevkinize göre kullanın )
2 Yemek Kaşığı Pirinç Sirkesi
1 Tatlı Kaşığı Kavrulmuş Susam Yağı (Asya ürünlerinin olduğu raflarda olanlardan)
2 Çay Kaşığı Tuz

Üzerine Serpmek İçin :
Kavrulmuş Susam

Yapılışı

Öncelikle soğutmamız gerektiği için pilavı pişiriyoruz.1’e – 1,5 oranında su kaynatılır,içine pirinç atılarak kısık ateşte pilav pişirilir.Soğuyana dek bekletilir.Bu arada susam kavrulur.
Sosisler ince uzun şeritler halinde kesilir,çok az yağ ile sotelenir.Sosis yerine ya da sosisle birlikte ton balığı ( yağsız olanlardan ),et sote,tavuk sote gibi herhangi bir et türü kullanılabilir.
Havuç ince şeritler halinde kesilip,çok az yağ ile sotelenir.
Salatalık ince şeritler halinde kesilip,çok az tuz ile hafif ovularak seneştirilir.
Yumurtalar çırpılarak çok az yağ ile omlet gibi pişirilir.İnce şeritler halinde kesilir.
Arzu edilirse kabak da kullanabilirsiniz.Tabi yine ince şeritler halinde dilimleyip,çok az yağ ile sotelemek gerekir.
Kimbapda esas alınan şey.5 değişik renk yiyeceğin pirinç arasında kullanılmasıdır.Yiyeceklerin renginin enerjisinin,insanların sağlığına iyi geleceği düşünülür.
Artık pilav soğuduysa sirke,şeker,tuz çırpılır.Şeker ve tuz eriyince içine susam yağı da ilave edip bir iki karıştırılıp,pilavın içine ilever edilir.Güzelce karıştırılır.Tadına bakıp tuz ayarlaması yapılır.
Bambu  üzerine bir yosunun parlak yüzeyi alta gelecek şekilde serilir.Pilavdan kaşık kaşık konup yosunun üzerine yayılır.Son iki parmak kala pilav konmaz ama en kenara tane tane pirinçler yapıştırılır ki rulo yaptığımız zaman açılmasın.Şimdi soteleyip,soldurdurup hazırladıklarımızı bize bakan kenara dizmeye.Sıra sıra birer ikişer hatta istedimiz malzemeden üçer koyup rulo yapacağız.Bunun için bambu  yararlanıyoruz.Bu arada içindeki malzemeler dağılmasın diye parmak uçlarımızla destekliyoruz.Yosun bir tur dönünce bambu   nın ucunu dışarı döndürüp ruloyu tamamlıyoruz.Sonra bambu yardımı ile ileri geri yuvarlayıp ruloyu sıkıştırıyoruz.Bir tepsiye diziyoruz.
Ruloların üzerine hem parlak olması hem güzel bir rahiya vermesi için kavurulmuş susam yağı sürülür.Keskin bir bıçak ile yaklaşık bir parmak eninde dilimlenir.Bu aşamada zorluk çekilirse susam yağından bıçakğın ucuna sürmekte yarar var.
Dilimlediğimiz kimbap dilimleri servis tabağına dizlir.Üzerine önceden kavurduğumuz susamlar serpilerek servis edilir.
Kimbabın kokusu bizim midyeye benziyor.Deniz kokulu yani belki biraz balık.Bunları seviyorsanız severek tüketebileceğiniz bir atıştırmalık,ikram bazen de bir öğün.

Afiyet Olsun …

10 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhabalar ben İstanbuldaki Kore kültür festivalinde yedim. Kesinlikle deniz kokusu balık tadı gelmiyordu. Lokum gibiydi diyebilirim :) Balık tadının uzaklaşması için yapılan bir uygulama var mı :) Bu arada şahane görünüyorlar ellerinize sağlık ^^

KEYFİMCE YAPTIKLARIM dedi ki...

Aysu hanım kimbapı beğendiğinize çok sevindim.Kokusu için sonradan yapılacak bişey yok.Ama yosunu alırken iki kere fırınlanmış olmasına dikkat ediyoruz.Ayrıca dilimlemeden önce asya reyonlarında satılan susam yağı sürüyoruz.Bu kadar :)

Unknown dedi ki...

yosunu nereden bulabilirim

KEYFİMCE YAPTIKLARIM dedi ki...

Nilüfer hanım Metro markette Kore malı yosun olduğunu duydum.Ayrıca yakın zamanlarda 5M migros markette de gördüm.Ama kendim hiç almadım.Biz bugüne kadar Kore'ye gidip gelen arkadaşlardan edinip tüketiyoruz.Ama elimizde çok az kaldı.Biz de yakında Metro markettekilerden alıp deneyeceğiz.Umarım kolayca bulursunuz :)) Şimdiden afiyet olsun :D

Adsız dedi ki...

Pal ı nereden bulucaz acaba nereden alabılırım

KEYFİMCE YAPTIKLARIM dedi ki...

Pal ile yosunu mu demek istediniz acaba ? Yosun 5M migrosda, metro markette satılıyor ayrıca net üzerinden de alabilirsiniz :))

Lale(이연경) dedi ki...

www.smartmarket.com.tr bu siteden Yosun alabilirsiniz. ^^

KEYFİMCE YAPTIKLARIM dedi ki...

Lale Hanımcım bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim :))

Unknown dedi ki...

Yosun haşlanıyor mu yada başka bir işlem yapılıyor mu ?

KEYFİMCE YAPTIKLARIM dedi ki...

Melikecim yosunlar fırınlanmış haliyle satılıyor.Bu yüzden hiçbir pişirme işlemi yapmıyoruz :))

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails