Malzemeler
4 Su Bardağı Un
250 gr Tereyağ
(veya Margarin)
1/2 Su Bardağı
Su
100 gr Eski
Kaşar
1 Paket Kabartma
Tozu
Çay Kaşığının
Ucu ile Karbonat
1 çimdik Tuz
İç
Malzemesi
2 Adet Küçük Boy
Bostan Patlıcan
100 gr Eski
Kaşar
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
Karabiber
Üzeri
İçin
Yumurta Sarısı
50 gr Eski Kaşar
Yapılışı
Peynirin tümü
rendelenir.Malzeme listesinde gram ölçüsünü yaklaşık hangi oranlarda
kullanacağımız hakkında fikir versin diye yazdım.Göz kararı kullanabiliriz.
Patlıcanlar
közlenir.(Ben küçük fırının ızgarasını 250 derece civarında
çalıştırıyorum.Aliminyum folyo serili tepsiye patlıcanları koyup kızardıkça
çevirip her tarafı yumuşayıncaya dek pişiriyorum.Pişince patlıcanların
altındaki folyoya sarıp bir poşete alıyorum.Böylece ılınınca patlıcanları ikiye
kesip kaşıkla içini sıyırarak kullanıyorum.)Patlıcanlar ayıklanıp,ezilir.Tereyağ
tavada eritilir.Patlıcanlar eklenip kısa bir süre ısıtılır.Ocaktan aldıktan
sonra rendelenmiş peynir ve karabiber eklenerek karıştırılır.Tadına bakılıp
gerekliyse bir çimdik tuz ilave edilebilir.
4 su bardağı un
ve tuz yoğurma kabına konur.Unun bir kenarına çukur yapılır.Buraya kabartma
tozu ve çay kaşığının ucu ile karbonat konur,üzerine 1 tatlı kaşığı kadar limon
suyu ya da sirke ilave edilir.Tereyağ veya margarin dolaptan çıkarılıp soğukken
doğranarak una ilave edilir.Un ile yağ karıştırınca bulgur gibi olduğunda
üzerine eski kaşar rendesini ve yavaş yavaş soğuk su ilave edilirek hamur
parmak uçları ile yoğrulur.Una göre suyun hepsi kullanılmayabilir ya da biraz
daha fazla kullanılabilir.Sonuçta ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde
etmeliyiz. Yaklaşık 20-30 dakika kadar,üzerine ıslatıp suyunu sıktığımız kağıt
havlu kapatarak dinlendirilir.
Hamurdan ister
tek tek poğaça gibi yapılır.İster büyük bezeler koparıp merdane ile açılıp
bardak ile hamurdan yuvarlaklar çıkararak hazırlanabilir.İç malzeme konup yarım
daire şeklinde kapatılarak ağız kısmı iyice bastırılır.Yoksa iç malzeme
pişerken akıyor.Tüm börekitaslar hazırlandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı
sürülür ve üzerine rende eski kaşardan serpilir.
Bu hamurdan 24-25 adet börekitas yapılıyor.
Bu hamurdan 24-25 adet börekitas yapılıyor.
Önceden
ısıtılmış 200 derece fırında börekitasların üzeri pembeleşene dek pişirilir.
Sıcak sıcak
servis edilir.
Afiyet Olsun ...
2 yorum:
cevverciğim ellerine sağlık patlıcanda mübarek ne lezztli bir sebze herşeyede yakışıyor bayıldım bu börekitaşlara
Gül'üm çok teşekkürler,değişik oluyor,içi değişik malzemelerden de kullanabilirsin ama en güzel patlıcanlı oluyor bence :))
Yorum Gönder
Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))