8 Ağustos 2014 Cuma

FUL (FAUL)

Malzemeler
1 Su Bardağı Ful (Küçük Kuru Bakla Gibi)
1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
3-4 Diş Sarımsak
1Tatlı Kaşığı Kimyon
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
3-4 Yemek Kaşığı Tahin
2 Adet Limon
Tuz-Karabiber

Yapılışı
Akşamdan ful bol suya konur,sabaha dek şişmesi sağlanır.Ertesi gün yine bol su ile kaynatılır.Üzerindeki köpükler alınır.Yaklaşık yarım saat kaynadıktan sonra ilk kara suyu süzülür.İkinci kaynatma yapılır.İkinci kaynatıldığında suyu süzülmeyip kullanılacağı için suyun fulün üzerine bir iki parmak kadar çıkması yeterli olur.Ama arada kontrol edip gerektikçe kaynar su ilave edilmelidir.İkinci kaynatma süresi yaklaşık bir saat kadar olması yeterlidir.Fulün kabuğu kolay kolay yumuşamıyor.Bu sürenin kararını arada içinden bir tane yiyerek kendiniz de verebilirsiniz.
Ful kuru halde 1 bardak olarak kullanılınca nohut haşlanmış halde 1 bardak kullanılıyor.Ben falafel de yaptığım için haşlamış olduğum nohutlardan 1 bardak alıp ful için kullandım.
Ful damak tadınıza göre pişip suyu az miktarda kalınca içine haşlanmış nohut katılıp bir taşım daha kaynatılır.
Tencere ocaktan alınıp içine ezilmiş sarımsak,limon suyu(çok gibi görünse de içine çekince ekşilik ancak denk geliyor yine de zevkinize göre ayarlanız),tahin,zeytinyağ,kimyon ve karabiber ilave edilip havan tokmağıyla ezilir.Ya da blendır kullanabilirsiniz ama püre haline gelmemesine dikkat edilmeli.Tanelerin bir kısmı ezilip bir kısmı bütün kalacak şekilde olmalıdır.
Üzerini süslemek için haşlanmış yumurta ve kırmızı soğan dilimleyerek servis edilirmiş ama ben haşlanmış nohutla süslemeyi tercih ettim çünkü humus da yapmıştım.Kırmızı soğanları humusun üzerine kullandım.Yumurtayı da kullanmak istemedim çünkü dürüm yepıp yiyeceğimiz için gerekmeyeceğini düşündüm.Sizler arzu ettiğiniz gibi süsleyerek servis edersiniz.Bitiremediğimiz fulümüz ertesi günü pilavın yanında pek güzel gitti.Bilginize efendim :))
Afiyet Olsun...

6 yorum:

pie kurabiye dedi ki...

Ilk defa duydum canım fulu.denemek lazım,elıne saglık.

Nurdan Özden dedi ki...

Petekcim sanki kuru baklanın küçüğü gibi,kestane pazarında değirmenden aldım.Ilık ılık yemesi güzeldi de sanki ertesi gün daha bi güzelleşmişti.Biraz kabukları kalın tabi aklında bulunsun :))

nergis mevsimi dedi ki...

Ben de ilk bakışta etli nohut gibi gördüm :) Değirmenden alışveriş ederim ama ful dikkatimi çekmemiş demek ki,eline sağlık Nurdan'cığım.

Nurdan Özden dedi ki...

Teşekkür ederim Nergiscim :))

tuzekmek dedi ki...

Ful, adını duymuştum ama hiç kullanmadım.Nohut, ful hele de içinde tahin varsa benim için muhteşem bir karışım olacak anlaşılan.
Paylaşımınız için teşekkürler.
Ellerinize sağlık, afiyetle...

Nurdan Özden dedi ki...

Sare hanımcım ful kurubaklanın küçüğü gibi ne kadar pişirseniz de kabukları yerken hissediliyor.Ama falafelin yanında humusla birlikte güzel gidiyor :))
Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim :))
İyi günler :D

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails