24 Kasım 2024 Pazar

PORSİYONLUK KADAYIF GÖMLEKLİ İÇ PİLAV

Malzemeler

2 Su Bardağı Baldo Pirinç
150-200 gr Ciğer
250-300 gr Kestane
1 Su Bardağı Çiğ Badem
3 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
1 Adet Kuru Soğan
Yarım Demet Dereotu 
1 Tatlı Kaşığı Yeni Bahar
1 Çay Kaşığı Tarçın
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
2 Tatlı Kaşığı Şeker
3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
1-2 Yemek Kaşığı Tereyağı
Tuz
250 gr Çiğ Kadayıf
70-80 gr Tereyağı
Yapılışı
1 gün önce kestaneler çizilip fırında 180-200 derecede kebap yapılır. Kabukları soyulup kenara alınır. Bademler de yıkanıp kaynatılır. Kabuğu soyulabiliyorsa ocaktan alınır. Suyu süzülür. El dayanacak sıcaklığa gelince kabukları soyulur kenara alınır. Dereotu ayıklanıp yıkanır süzülmesi için süzgüye alınır. Suyu süzülünce doğranıp kağıt havluya sarılır. Ağzı sıkı kapanan bir saklama kabına koyup buzdolabına alınır. Ciğerler minik küplere doğranıp azıcık tereyağıyla sote edilir. Son olarak tuz, karabiber, toz kırmızı biber ile tatlandırıp ocaktan alınır.
Pirinçlerin üzerine tuz ve sıcak su eklenip yarım saat ıslatmaya bırakılır. Kuş üzümü küçük bi kaseye alınıp üzerine sıcak su eklenip şişmesi için bi kenara alınır.
Artık pilavı pişirmeye geçebiliriz. Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağ ile şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Baharatlar eklenerek şöyle bir karıştırılır. Baharat kokuları mis gibi olunca süzdüğümüz pirinçler ve kuş üzümleri tencereye alınır. Pirinçler de şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. 1 su bardağı tavuk ya da et suyu ile 2 su bardağı içme suyu eklenir. Şöyle bir karıştırılır. Kestaneler, bademler ve ciğerler eklenir. Pilavın suyu kaynayınca en kısık ayarda pilav pişmeye bırakılır. Pilav suyunu çekince altı kapatıp kıyılmış dereotu eklenip dikkatlice karıştırılır. Dinlenip soğuması için bir kenara alınır.
Pilav soğuyunca kadayıflar bir tepsiye alınır. Birbirine yapışmış yerleri açılıp havalandırılır. Tereyağı fıstıkımsı bir koku alana dek ısıtılır. 1 yemek kaşık kadarı tavada bırakılır, kalıpları yağlamak için kullanılacak. Erittiğimiz tereyağı kadayıfların üzerine eklenir. Kadayıflar tekrar havalandırarak yağın kadayıfların her yerine temas etmesi sağlanır.
12'li muffin kalıbına ayırdığımız yağ fırça ile sürülür. Kalıpların içine kadayıflar, kanarlardan 2-3 cm taşacak şekilde  yerleştirilir. Çukur kısmına elimizle bastırarak çukur belirginleştirilir. Ortadaki boşluğa soğumuş pilavdan 2-3 yemek kaşığı koyup kenardaki fazlalık kadayıflar pilavın üstüne kapatılır. Elimizle hafifçe bastırarak yuvarlak şekil alması sağlanır. 12 kalıp da bu şekilde hazırlandıktan sonra kalan yağ kadayıflara sürülür. Kalıp çift kat poşete koyup buzdolabına kaldırılır.
Servisten yarım saat 45 dakika öncesi 180 derece ısıtılmış fırının alt rafına koyup kadayıfların üstü kızarana dek pişirilir. İlk sıcaklığı geçince ana yemekle birlikte servis ediyoruz.
Afiyet Olsun...







 

HALEP KEBABI

(8 KİŞİLİK)
Köfte Malzemeleri
650-700 gr Kıyma
2 Adet Küçük Boy Kuru Soğan
1 Buçuk Su Bardağı Ekmek Kırıntısı
Adet Yumurta
1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
1 Tatlı Kaşığı Kİmyon
1 Çay Kaşığı Kajun Baharatı
Pişerken
2 Tatlı Kaşığı Tereyağı
İç Malzemeleri
1 Su Bardağı Kadar Rendelenmiş Kaşar
8 Yemek KaşığıDolmalık Fıstık
Sos Malzemeleri
1 Adet Domates
1 Tepeli Tatlı Kaşığı Biber Salçası
1 Tepeli Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1-2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
1 Diş Sarımsak
Tuz-Karabiber
Toz Kırmızı Biber
Kuru Fesleğen 
Süslemek İçin
10-12 Dal Maydanoz
2 Adet Tırnak Pidesi

Yapılışı
Bir gün önceden fıstıkları yağ eklemeden ve sürekli karıştırarak altın sarısı olana dek kavuruyoruz. İstediğimiz rengi alınca hemen tavadan alıp bir kaseye koyuyoruz. Tavada kalırsa fıstıklar ısınmaya devam eder ve tavaya değen tarafları yanabilir.
Maydanozları da bir gün önceden yıkayıp süzdürüp doğrayarak kağıt havluya sarıyoruz. Kapağı sıkı kapanan bir saklama kabına alıp buzdolabında saklıyoruz.
Bir gece önceden derin bir kaseye tüm köfte malzemelerini alıyoruz. Sadece şuna dikkat edelim kıyma yağlı ise zeytinyağı eklemeye gerek yok. Ben az yağlı kıyma kullandığım için ekliyorum. Köfte malzemelerini iyice yoğuruyoruz. Tüm malzeme tek renk görülmeli. Ardından köftenin tümünü elimize alıp kaseye çarparak koyuyoruz. Bu işlemi birkaç kez tekrarlıyoruz.
Peyniri rendeliyoruz.Artık şekil vermeye geçebiliriz.
Orta boy buzdolabı poşetinin alt ve yan kısmının birini kesip büyükçe bir dikdörtgen elde ediyoruz. Dikdörtgenin yarısına gelecek gibi 2-3 yemek kaşığı köfte harcından koyup poşetin diğer yarısını üstüne kapatıyoruz. Merdaneyle hamur gibi açıyoruz. 12-14 cm büyüklüğünde bir kapak yardımıyla üzerine basıp kenarlarını belirliyoruz. Poşetin üst kısmını açıp yuvarlağın kenarlarındaki fazlalıkları bir bıçak yardımıyla alıyoruz.Böylece kenarları düzgün bir yuvarlak elde etmiş oluyoruz. Poğaça gibi yuvarlağın bize yakın kısmına rendelenmiş kaşarı ve kavrulmuş fıstığı koyup alttaki poşetten yardım alarak poğaça gibi katlıyoruz. Bu sırada fıstık ya da kaşarın kat yerinde kalmadığından emin oluyoruz. Yoksa pişerken o kısım açık kalacağından içinden kaşarlar akıp gider. Yine poğaça gibi kenarlarını güzelce sıkıştırıyoruz. Tüm köfteleri bu şekilde hazırlayıp pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Bu şekilde büyük bir poşete koyuyoruz. Hatta buzdolabında koku yapmasın diye bir poşete daha koyabiliriz. Kapaklı borcamınız varsa bu iş için harika. Bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Zamanının yoksa 1-2 saat bekletseniz de olur.
Pişirileceği zaman köfteleri 180 derece fırına koyuyoruz. Biraz ısınınca köftelerin üzerine tereyağı sürüyoruz. Üzeri renk alıp istediğimiz gibi pişince fırını kapatıp  pideleri köftelerin üzerine kapatıyoruz. 2-3 dakika bekletiyoruz. Ardından pideler ısınınca pidelere de tereyağı sürüp tekrar fırına koyup kısa bir süre sonra servis etmeliyiz ki ekmekler kurumasın.
Köfteler pişerken sosumuzu hazırlıyoruz. Sıvı yağı tavaya alıp salçaları ve ezilmiş sarımsağı kavuruyoruz. Üzerine rendelenmiş domatesi ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Domates de pişince tuzunu ve baharatlarını ekleyip ocaktan alıyoruz.
Gelelim servis aşamasına. Servis tabağına önce köfteyi alıyoruz. Üzerine sostan bolca koyuyoruz. Doğranmış maydonoz serpiyoruz. Tırnak pidesi miktarını sofradaki yemek çeşidine göre ayarlıyoruz. Aslında tek başına yenecek bir yemek şeklinde hazırladıysak köftenin üzerine tırnak pidesini dörde bölerek koyabiliriz. Ben bu kez masamızda fazla çeşit olduğu için 1 pideyi sekiz parçaya bölüp 2şer dilimini köftenin üzerine ekleyerek servis ettim. Yanında da porsiyonluk hazırladığım kadayıf gömlekli iç pilav vardı. Onun da tarifi yakında gelecek.
Afiyet Olsun...





 

Related Posts with Thumbnails