24 Kasım 2024 Pazar

PORSİYONLUK KADAYIF GÖMLEKLİ İÇ PİLAV

Malzemeler

2 Su Bardağı Baldo Pirinç
150-200 gr Ciğer
250-300 gr Kestane
1 Su Bardağı Çiğ Badem
3 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
1 Adet Kuru Soğan
Yarım Demet Dereotu 
1 Tatlı Kaşığı Yeni Bahar
1 Çay Kaşığı Tarçın
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
2 Tatlı Kaşığı Şeker
3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
1-2 Yemek Kaşığı Tereyağı
Tuz
250 gr Çiğ Kadayıf
70-80 gr Tereyağı
Yapılışı
1 gün önce kestaneler çizilip fırında 180-200 derecede kebap yapılır. Kabukları soyulup kenara alınır. Bademler de yıkanıp kaynatılır. Kabuğu soyulabiliyorsa ocaktan alınır. Suyu süzülür. El dayanacak sıcaklığa gelince kabukları soyulur kenara alınır. Dereotu ayıklanıp yıkanır süzülmesi için süzgüye alınır. Suyu süzülünce doğranıp kağıt havluya sarılır. Ağzı sıkı kapanan bir saklama kabına koyup buzdolabına alınır. Ciğerler minik küplere doğranıp azıcık tereyağıyla sote edilir. Son olarak tuz, karabiber, toz kırmızı biber ile tatlandırıp ocaktan alınır.
Pirinçlerin üzerine tuz ve sıcak su eklenip yarım saat ıslatmaya bırakılır. Kuş üzümü küçük bi kaseye alınıp üzerine sıcak su eklenip şişmesi için bi kenara alınır.
Artık pilavı pişirmeye geçebiliriz. Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağ ile şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Baharatlar eklenerek şöyle bir karıştırılır. Baharat kokuları mis gibi olunca süzdüğümüz pirinçler ve kuş üzümleri tencereye alınır. Pirinçler de şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. 1 su bardağı tavuk ya da et suyu ile 2 su bardağı içme suyu eklenir. Şöyle bir karıştırılır. Kestaneler, bademler ve ciğerler eklenir. Pilavın suyu kaynayınca en kısık ayarda pilav pişmeye bırakılır. Pilav suyunu çekince altı kapatıp kıyılmış dereotu eklenip dikkatlice karıştırılır. Dinlenip soğuması için bir kenara alınır.
Pilav soğuyunca kadayıflar bir tepsiye alınır. Birbirine yapışmış yerleri açılıp havalandırılır. Tereyağı fıstıkımsı bir koku alana dek ısıtılır. 1 yemek kaşık kadarı tavada bırakılır, kalıpları yağlamak için kullanılacak. Erittiğimiz tereyağı kadayıfların üzerine eklenir. Kadayıflar tekrar havalandırarak yağın kadayıfların her yerine temas etmesi sağlanır.
12'li muffin kalıbına ayırdığımız yağ fırça ile sürülür. Kalıpların içine kadayıflar, kanarlardan 2-3 cm taşacak şekilde  yerleştirilir. Çukur kısmına elimizle bastırarak çukur belirginleştirilir. Ortadaki boşluğa soğumuş pilavdan 2-3 yemek kaşığı koyup kenardaki fazlalık kadayıflar pilavın üstüne kapatılır. Elimizle hafifçe bastırarak yuvarlak şekil alması sağlanır. 12 kalıp da bu şekilde hazırlandıktan sonra kalan yağ kadayıflara sürülür. Kalıp çift kat poşete koyup buzdolabına kaldırılır.
Servisten yarım saat 45 dakika öncesi 180 derece ısıtılmış fırının alt rafına koyup kadayıfların üstü kızarana dek pişirilir. İlk sıcaklığı geçince ana yemekle birlikte servis ediyoruz.
Afiyet Olsun...







 

0 yorum:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails