Bu keki başımın
tatlı belası olan bir arkadaşımın ısararı ile yaptım.Bir başka arkadaşında
yemiş noooolur sen de yap diye diye başımın etini yedi.Kendisini pek severim
kırabilir miyim kiii :))
Bir de son
zamanlarda şeftalili şeyler isteyip durduğu için bu keke de şeftali
kattım.Aslında tarifte taze meyve kullanılmıyor,reçel ya da marmelat
kullanılıyor ama bizimikini mutlu etmek lazım yaaaaa :)) Şeftalinin de mevsimi
değil artık şansıma markette altın şeftali diye bir cins bulup aldım.Onunla yapıverdim
bizim
güzelliğin
gönlünü :))
Malzemeler
5 Adet Yumurta
3/4 Çay Bardağı
Pudra Şekeri
250 gr Oda
Isısında Tereyağı veya Margarin
3,5-4 Su Bardağı
Un
1 Paket Kabartma
Tozu
Çay Kaşığının
Ucuyla Karbonat
1 Tatlı Kaşığı
Sirke
1 Paket Vanilya
1 Silme Tatlı
Kaşığı Toz Zencefil
1 Çimdik Tuz
1 Yemek Kaşığı
Kakao
1. Ara Katı İçin
1-2 Yemek kaşığı
Kayısı Marmeladı
1 Silme Çay
Kaşığı Tarçın
2 Adet Şeftali
4-5 Yemek Kaşığı
Şeker
1 Tepeleme Kahve
Fincanı File Badem
2. Ara Katı İçin
1 Çimdik Tuz
1 Su Bardağı Şeker
2 Yemek Kaşığı
Mısır Nişastası
Yapılışı
- Öncelikle tüm malzememizi oda ısısında bekletiyoruz.
- Şeftalilerimizi soyup dilimliyoruz.Tavaya alıp üzerine
şekerimizi koyup orta ateşte suyunu çektirip karamelize ediyoruz.
- File bademlerimizi tavada sürekli karıştırarak hafif
kavuruyoruz.
- Yumurtanın sarısı ve beyazlarını ayırıyoruz.
- Sarılarını hamuru hazırlayacağımız kaba,beyazlarını da ince uzun
sürahiye benzeyen kaba koyuyoruz.
- Yumurta sarılarının üzerine pudra şekerini koyup çırpıyoruz.
- Oda ısısında yumuşamış yağımızı küplere bölerek kabımıza
alıyoruz.Yağ ve yumurta sarıları güzelce karışana dek çırpıyoruz.
- Unun 3,5 bardağını kabımıza alıyoruz ortasına parmağımızla çukur
yapıp buraya kabartma tozu ve karbonatı koyuyoruz.Üzerine sirkeyi
döküyoruz.Unun etrafına da vanilyamızı ve zencefilimizi serpiyoruz.Bundan sonra
hamuru elimizle yoğurup hazırlıyoruz.Un az gelirse elimize yapışmayacak hafif
sert bir hamur olması için azar azar un ilave ediyoruz.Biraz sert olması
kekimizin bisküvi gibi gevrek olmasını sağlıyacak.
- Hamurumuz hazır olunca 3'e bölüyoruz ama taban olacak parçanın
biraz daha büyük olmasına özen gösteriyoruz.Altta kalıcak yaaa biraz
kayırıyoruz onu :))
- Daha küçük olan iki parçadan birini streç filme sarıp buzluğa
kaldırıyoruz.
- Elimizde kalan diğer küçük parçaya kakao koyup iyice karışana
dek yoğuruyoruz.Bu parçayı da sarıp buzluğa kaldırıyoruz.
- Buzluktaki hamurları en az 20 dakika bekletiyoruz.
- Kelepçeli kalıbımızın tabanını pişirme kağıdı ile kaplıyoruz.
- Elimizde kalan daha büyükçe hamuru kelepçeli kalıbın boyutuna
göre açıp kalıba yerleştiriyoruz.
- Kayısı marmeladını azıcık suyla açıp hamurumuza sürüyoruz.
- Üzerine tarçın serpiyoruz ve karamelize ettiğimiz
şeftalilerimizi sıralıyoruz.Şeftalilerin üzerine de kavurmuş olduğumuz file
bademlerimizi serpiyoruz.
- Buzlukta bekletmiş olduğumuz kakaolu hamuru şeftalilerin üzerine
rendeliyoruz.
- Şimdi yumurta aklarına bir çimdik tuz ekip köpük haline gelene
dek çırpıyoruz.Şekerimizi de iki üç kerede ilave edip çırpmaya devam
ediyoruz.Şekerin hepsini katıp çırpınca kıvamı yoğunlaştığında nişastamızı da
ilave edip çırpıyoruz.Elimizde bulut gibi bir köpüğümüz oluyor.
- Kakaolu katımızın üzerine kaşık kaşık köpüğümüzü döküp
yerleştiriyoruz.
- Köpüğümüzün üzerine buzluktaki kalan beyaz hamurumuzu
rendeliyoruz.İşlem tamam :))
- 150 derece önceden ısıtılmış fırınımızda kekimizi 40 dakika
pişiriyoruz.Fırınımıza göre tabi bu süre değişir.Kekimizin üst katı altın
sarısı olunca pişmiş demektir.
- Kekimiz pişince fırını kapatıp kapağını açık bırakıyoruz.Çünkü
kekimizin köpük kısmı pişerken oldukça kabarıyor ve soğudukça çökme
oluyor.Yerinden kıpırdatmamakta fayda var.Bırakın kendi kendine fırının içinde
soğusun.
- İyice soğuduktan sonra buzdolabına alıp bekletin.
- Servis ederken üzerine pudra şekeri serpip yeşil fıstıkla
süslüyoruz.
Afiyet Olsun ...