4 Nisan 2008 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BAKLA




Malzemeler

500 gr Bakla
1 Demet Taze Soğan
1/2 Demet Dereotu
1 Kase Yoğurt
3 Adet Taze Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Limon Sirkesi
Limon
2 Yemek Kaşığı Un
1/2 Çay Bardağı Zeytinyağ
Tuz
1 Tatlı Kaşığı Şeker

Yapılışı

Çukur bir kaba su,limon suyu ve 1 yemek kaşığı kadar un konur.Baklalar yıkanır.Baklalar ayılandıkça hazırladığımız suyun içine atılır.Bakla ve enginar pişirirken böyle ayıklanır ve pişinceye kadar metal kaşık kullanılmaz.
Taze soğanlar ayıklanır doğranır ve tencerenin içine doğranır.Üzerine unlu sudan aldığımız baklalar konur.Üzerine yağı da ilave ettikten sonra tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte 8-10 dk kadar sarartılır.
Bir kasede 1 yemek kaşığı un,1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 su bardağından biraz fazla su içindeki un pütür kalmayacak şekilde karıştırılır.Yemeğin üzerine şeker serpilir.Hazırladığımız unlu,limonlu su konur.
Kaynayınca ocak kısık ateşe alınıp yaklaşık 45 dk pişirilir.İndirmeye yakın tuzu ve ince doğranmış dereotunun yarısı yemeğe ilave edilir.Bir taşım kaynadıktan sonra ocak kapatılır.Sıcak ya da soğuk tercihe göre servis edilir.
Çukur bir kasede yoğurt,incecik kıyılmış taze sarımsak,kıyılmış dereotu,tuz,sirke güzelce karıştırılır.Sirke kendi ekşi olduğu halde yoğurda tatlımsı bir lezzet katıyor.Hiç kimse yoğurdun içinde sirke olduğunu anlayamıyor.Bu küçük bir dokunuş tabi isteğe bağlı.Yanında siyah zeytin de iyi gidiyor hani.
Afiyet Olsun...

23 Ocak 2008 Çarşamba

YEŞİL MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI - MÜCEDDERE

Malzemeler
3 Su Bardağı İri Pilavlık Bulgur
1,5 Su Bardağı Yeşil Mercimek
2 Adet Kurusoğan
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
2-3 Yemek Kaşığı Tereyağ
3-3,5 Su Bardağı Su
Tuz
Yapılışı
  • Önce yeşil mercimek haşlanıp suyu süzülerek bir kenara alınır. Pilav tenceresinde yemeklik doğranan soğanlar zeytinyağında kavrulur. Soğanlar sararınca ayıklanıp yıkanmış bulgur tencereye alınır. Birkaç dakika kavrulur. Üzerine daha önceden haşlanmış mercimekler, su ve tuz ilave edilir. Bir kez karıştırılırak tencerenin kapağı kapatılır. Ocak en kısık konuma getirilerek pilav suyunu çekene dek pişirilir.
  • Pilav demlendikten sonra,küçük bir tavada tereyağ rengi hafif kahverengi olana dek yakılır.
  • Yaktığımız tereyağ pilavın üzerine dökülerek bir kez daha karıştırılır. Yanında turşu ve yoğurt (ayran da olabilir) ile servis edilir.

Afiyet Olsun...

25 Nisan 2007 Çarşamba

UĞUR BÖCEĞİ PASTA


Malzemeler
1 Adet Pastaban(Kakaolu)
1 Çay Bardağı Süt(Keki Islatmak için)
Kreması İçin:
500 Ml Süt
3 Yemek Kaşığı Un
3 Yemek Kaşığı Şeker
1/3 Paket Margarin
2 Adet Yumurta Sarısı
3 Yemek Kaşığı Pudra Şekeri
3 Yemek Kaşığı Kakao
1 Paket Vanilya
Üzeri İçin:
500 Gr Kadar Beyaz Şeker Hamuru
Gıda Boyası
Yapılışı
Yapım aşamalarını görüntülemediğim için özür dilerim. Dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım.
Bir tencerede süt, un ve kakao kaynatılır. Kaynayınca şeker,vanilya ilave edilip eriyinceye kadar pişirilir. Ocak söndürülünce iki adet yumurtanın sarısı kremaya konup çabucak çırpılır. Kremanın soğuması beklenir. Soğuyunca margarin ve pudra şekeri ilave edilerek tekrar çırpılır. Bir süre daha buzdolabında soğutulur.
Önce keki paketten çıkarırken üstteki kağıdı itina ile keserek çıkardım. Bunu kalıp olarak kullandım. Kağıdı ikiye katladım. Ön kısmını üçgen şeklinde kıvırdım ki baş kısmındaki üçgen olsun. Sonra işaretlediğim yerlerden kestim. Kekin tek katını bu kalıba göre kestim.


Bu kağıt kesimi bir fikir verir umarım.
Bu şekilde kesilen kek katı ters çevirip büyük komposto kasesine çukur oluşturacak biçimde yerleştirilir. Süt ile ıslatılır.
Ortadaki çukur kısma krema doldurulup kekin diğer katı bütün halinde kremanın üzerine kapatılır.
Komposto kasesinin üzeri streç film ile kapatılıp bir gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün pasta servis tabağına ters çevrilerek konur. Üzerine kalan kremadan ince bir tabaka halinde sürülür.
Şeker hamurunun bir kısmı kırmızı, daha az bir kısmı da siyah gıda boyası ile renklendirilir. Önce kırmızı hamur merdane yardımıyla açılır. Keki kesmek için kullanılan kağıt kalıplarla kesilir. Yalnız yuvarlak görünen kenarlara iki parmak pay bırakarak kesilir. Böyle yapmamızın sebebi pastanın kenarlarından fazlalıkları düzgünce kesebilmek.
Kestiğimiz kanat pastanın üzerine yerleştirilir. Elimizle sıvazlıyarak pürüzsüz hale getirilir.
Sonra ikinci kanat ve baş kısmıda aynı şekilde yerleşrilir.
Uğur böceğnin üzerindeki noktalar kalp şklindeki kurabiye kalıbıyla kesilir. Ortaya gelecek nokta ikiye bölünür. Bal ile pastaya yapışması sağlanır.
Gözler için hazır marshmallow ikiye bölüp inceltilerek  kullanılır. Üzerine elle şekillendirilen minik kalpler balla yapıştırılır.
Kırmızı hamurdan ağız şekli verilerek balla pastanın üzerine yerleştirilir.
Antenler içinde siyah hamurdan ince çubuklar yapılıp bir kenarı yuvarlatılır. Antenler sabaha kadar donması için bir kenarda bekletilir. Sabah kafanın iki kenarına batırılır.

Afiyet Olsun...
Related Posts with Thumbnails