29 Ağustos 2014 Cuma

YOĞURTLU BULGUR KÖFTESİ

Malzemeler
2 Su Bardağı İnce Bulgur
1 Adet Kurusoğan
150 gr Kıyma
1 Adet Yumurta
Gerekirse 1-2 Yemek Kaşığı Un
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Reyhan

Üzeri İçin
1 Kase Yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
2 Yemek Kaşığı Tereyağ
1 Çay Kaşığı Pulbiber


Yapılışı
Bulgurun içine rondoda çekilmiş kurusoğan ve tuz ilave edilir.Bulgurun üzerine kaynar su eklenir (Bulgurlar ıslanmalı ama bulgurun üzerinde su görülmemeli).Bulgurlar kabarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika beklenir.Sonra içine kıyma,yumurta,baharatlar konup yoğrulur.Köfte hamuru cıvık olursa 1-2 yemek kaşığı un ilave edilebilir.
Hamur istediğimiz kıvamda olunca yaklaşık yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp elimizde yuvarlanır üzerine bastırarak ince yassı köfteler elde edilir.
Derin bir tencerede su kaynatılır.Tuz atılır.Köftelerin bir kısmı kaynar suya atılır.Köfteler pişince suyun yüzüne çıkacaktır.Suyun yüzeyine çıkan köfteler kevgir ile alınır.
Köfteler haşlanırken çukur bir kasede sarımsaklar ezilir.Üzerine yoğurt konup çırpılır.
Tereyağ tavaya konup kokusu güzelleşene dek kızdırılır.Ocağın altı kapatılıp yağın biraz soğuması sağlanır.(Yağı soğutmak için biraz sıvıyağ da eklenebilir) ılınan tereyağın içine pulbiber eklenip ocak tekrar yakılır.Isı ile pulbiber yağa tadını ve rengini bırakır.
Köftelerin hepsi haşlanınca porsiyonlara ayrılır.Üzerine önce sarımsaklı yoğurt sonra pulbiberli tereyağımız dökülerek sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun ...


16 Ağustos 2014 Cumartesi

PESTO SOSLU GNOCCHİ

Malzemeler
1 Paket Gnocchi
3-4 Yemek Kaşığı Pesto Sos
1 Kahve Fincanı Ceviz
1 Tatlı Kaşığı Parmesan Peynir
Pulbiber
Tuz

Yapılışı
Derin bir tencereye bol miktarda su ve tuz koyup kaynatılır.Gnocchiler kaynar suya eklenir.Suyun yüzeyine çıkana dek kaynatılır.Suyun yüzeyine çıkanlar kevgirle çukur bir kaba çıkarılır.
Pesto sos eklenerek karıştırılır.
Üzerine doğranmış ceviz rendelenmiş parmesan peyniri ve pulbiber serpilerek sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun ...

15 Ağustos 2014 Cuma

PESTO SOSLU RULO LAZANYA



Malzemeler
8 Adet Lazanya
3-4 Yemek Kaşığı Pesto Sos
250 gr Peynir
Beşamel Sos
1 Çay Bardağı Un
3-4 Yemek Kaşığı Tereyağ
500 ml Süt
Beyaz Toz Biber
Muskat
Tuz
Üzeri İçin
250 gr Rendelenmiş Kaşar Peyniri

Yapılışı
Lazanya bol suda tuz atıp 8-9 dk kadar kaynatılır.Peynir istenilen cins kullanılabilir.Hatta karışım da yapılabilir.Ben tulum loru ve beyaz peynir karışımı kullandım.Pesto aromalı olduğu için peynire hiç baharat kullanmadım.
Her lazanyanın üzerine pesto sostan sürülür.Üzerine peynirden konur son kısmına peynir azıcık sürülür.Rulo yapınca son kısımdaki peynirler dökülüyor çünkü.
Lazanyalar rulo yapılıp fırın tepsisine dizilir.
Beşamel sos hazırlanır.Küçük bir tencereye tereyağ koyup eritilir.Un hafif sararıncaya dek kavrulur.Üzerine soğuk süt ilave edilir.Yumuşak muhallebi kıvamında pişirilir.Kaynayınca kıvamı kontrol edilir.Koyu olduysa biraz daha süt ilave edip bir taşım kaynatılır.Kıvamı sulu olduysa bir çay bardağına 1 tatlı kaşığı nişasta koyup 2-3 kaşık su koyup karıştırılarak beşamel sosa koyup bir taşım kaynatılır.Beyaz biber (karabiberin beyaz renkli olanı) ve muskat sarımsak rendesi ile bir kaç defa rendelenerek sosa katılır.Rendelenmiş kaşar peynirinden bir avuç kadarı beşamel sosa eklenerek lezzeti arttırılır.Böylece kıvamı ve tadı ayarlanmış olan beşamel sos lazanyaların üzerine dökülür.
Beşamel sosun üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek 180-200 derece ısıtılmış fırına verilir.
Üzeri nar gibi kızarınca fırından çıkarılarak sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun ...

14 Ağustos 2014 Perşembe

PESTO SOS

Malzemeler
2 Demet Fesleğen (Ayıklanınca 100gr)
50 gr Künar (Dolmalık Fıstık)
4-5 Diş Sarımsak
2-3 Yemek Kaşığı İnce Rendelenmiş Parmesan Peynir
¾ Su Bardağı Zeytinyağı
Tuz
Çay Kaşığının Ucu ile Beyaz Biber

Yapılışı
Fesleğen yaprakları ayıklanıp yıkanır.Varsa sebze kurutucusu ile yoksa süzgüye konup bekleterek kuruması sağlanır.Fesleğen yaprakları ıslak kalırsa zeytinyağı ile iyice kaynaşmayacaktır.
Künar(dolmalık fıstık) küçük bir tavada hafif sarı renk alana kadar kavrulur.Burda amaç künarın kokusunu güzelleştirmektir.
Parmesan peynir rendenin en küçük deliklerinin olduğu yeriyle yaklaşık 2-3 yemek kaşığı kadar rendelenir.Arzu edilirse toz halinde satılanlardan da kullanılabilir.Biraz lezzet farkı olacaktır ama yine de iş görür.
Sarımsaklar tuz ile dövülür.
Rondoya önce dövülmüş sarımsak konur.İyice kurulanmış fesleğen yaprakları,kavrulmuş fıstık,ince rendelenmiş parmesan peyniri,beyaz biber ve 3/4 su bardağı zeytinyağı konup tüm malzeme homojen bir şekilde karışana dek ezilir. Parmesan peyniri toz olarak satılanlardan kullanılacaksa pesto sos rondoda hazırlandıktan sonra karışıma ilave edip kısa bir süre daha çalıştırılır.Tadına bakılır gerekliyse tuz ilave edilip bir kez daha karıştılır.
Bu malzemelerle 240 gr pesto sos elde edilir.Küçük bir kavanoza konup buzdolabında 1 hafta boyunca kullanılabilir.Birkaç gün içinde kullanamadığınız kısmı buzdolabı poşetine koyup ince bir tabaka halinde yerleştirip derin dondurucuda 15-20 gün daha bekletilebilir.
Afiyet Olsun ...

11 Ağustos 2014 Pazartesi

FALAFEL



Malzemeler
2 Su Bardağı Nohut
2 Adet Kurusoğan
1 Demet Maydanoz
4-5 Diş Sarımsak
4-5 Yemek Kaşığı Un
Kimyon
Pulbiber
Karabiber
Kişniş (Dövülmüş)
Tuz
Sıvıyağ ( Kızartmak İçin)
Salatası İçin
1/2 Iceberg Marul
3-4 Tane Taze Soğan
1 Demet Roka
1 Adet Küçük Boy Havuç
Yarım Kırmızı Kurusoğan
1 Adet Turp
Birkaç Dal Dereotu
Salatanın Sosu
2 Yemek Kaşığı yağ
Yarım Limon Suyu
1 Tatlı Kaşığı Hardal
Tuz


Yapılışı
Nohutlar akşamdan ıslatılır.Ertesi gün haşlanır. Sarımsaklar ezilir,maydanozlar doğranır.Robota önce bıçak takılıp soğanlar doğranır..Sonra hamur karma aparatı takılıp un hariç diğer malzemeler soğanlara ilave edilir.Nohutlar pilavlık bulgur gibi tanelendiğinde malzemeler derin bir kaba alınır un ilave edilerek köfte hamuru elde edilir.Zaman varsa yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
Bu arada salata malzemeleri yıkanır mümkünse sebze kurutucusunda kurutulur.Yoksa süzgüye kağıt havlu serip sebzeler mutlaka kurutulmalıdır.Sebzelerin üzerinde kalan su salatanın lezzetini etkileyecektir.Çünkü zeytinyağının sebzelere karışmasını engeleceği için yağ salatanın dibine sızıp kalacaktır.Salata hazırlanıp bir kenara alınır.Sos malzemeleri bir kasede iyice çırpılır.Sosu dökülmeyecek köfteler kızartıldıktan sonra sevis ederken salatanın sosu dökülecek.
Köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp top halinde yuvarlanır.Derin bir tencereye yaklaşık 3 parmak derinliğinde yağ döküp kızdırılır.Tüm köfteler parti parti orta ateşte kızartılır.Kağıt havlu serili bir tabağa çıkarılır.
Servis zamanı düz bir tabağa önce salata konur.Salatanın sosu üzerine gezdirilir.Falafeller salatanın üzerine dizilerek servis edilir.
Ben falafelin yanına humus ve ful yaparak servis ettim.Yerken lavaş ekmeğine önce humus sürüp üzerine salatadan koyup falafel dizip güzelce dürüm yaptık.Aslında falafel pita ekmeği ile yeniyor ama yapmaya fırsatım olmadı.Biraz kolaya kaçtım.Yakın marketler de pita ekmeği de bulamadım böyle bir yöntem geliştirdim.Sizler de benim gibi keyfinize göre yapın derim.
Afiyet Olsun ...

Related Posts with Thumbnails