21 Mart 2017 Salı

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI


Her evin usulü ayrıdır ben burada ananemden ve annemden öğrendiğim püf noktalarıyla tarifimi veriyorum arkadaşlar :))
Bizim mutfağımızda enginar ve bakla bu iki kardeşin beyaz pişirilmesi marifet kabul edilir :))
Bu yüzden en sade dolmadır kendisi. Sadece pirinç, taze soğan ve dereotuyla hazırlanır. Elbette tuzu biberi olmadan olmaz. Bir de egemizin zeytinyağı eşlik eder tabii.
Öncelikle enginarı nasıl seçeceğiz buna değinelim. Enginarlar sapından tutulur, baş kısmı yukarıda olacak şekilde sallanır taze olan enginar sallanır bayatlamışsa oldukça dik kalır. Sonra yapacağımız yemeğe göre enginarı seçeriz. Yemek yapacaksak yaprakları kapalı ve küçük olanları, dolma yapacaksak yaprakları dışa açık olanları ve irilerini seçeriz.
Sizler de biliyorsunuzdur ama söylemeden geçemicem enginar aslında sebze değil çiçektir :))
Soyduğumuz anda kararmaya başlar. Bunun için bir ilgi efenim bir alaka göstermeliyiz ki sormayın.
Öyle diğer sebzeler gibi yıkanmaz bebek banyosu hazırlar gibi özenle bir banyo suyu hazırlanır. Un ve limon suyu koyduğumuz kabı suyla doldururuz. Sıktığımız limonu da suyun içine bırakırız. Ayıklayınca bu limonla enginarları ovucaz aman kokmasın yok yanlış oldu kararmasın diycektim.
Tencereye koyarken de güzelce yerleştirmek gerekir. Dolması da olsa yemeği de olsa öyle gelişigüzel tencere girmez kendileri.
Gelelim pişirme suyuna yine un ve limon suyunu yemeğe koyacağımız kadar suyla açıp hazırlıyoruz.
Tarifte de anlattığım gibi yemeğin üzeri marul yapraklarıyla kapatılır ki havayla teması keselim. Yemeğimiz bembeyaz olsun :))
Enginarın yanına bizde marul salatası yakıştırılır. Salatayı yaparken attığımız yaprakları yıkayıp enginarların üzerini örtmek için kullanabiliriz. Yemeğı servis edeceğimiz zaman bu marul yaprakları atılıyor zaten. Yok ben marul salatası yapmıcam, evde hiç kalmamış diyorsanız öyleyse pişirme kağıdıyla kapatıverin enginarınızı siz de canııııııım :)))

Malzemeler
3 Adet Enginar (İri Olanlardan)
3 Kahve Fincanı Pirinç
5-6 Adet Taze Soğan (Küçük Parmağımız Kalınlığında)
Yarım Demet Dereotu
2 Kahve Fincanı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
Yıkama Suyu
1 Yemek Kaşığı Un
Yarım Limon Suyu
Enginarları Örtecek Kadar Su
Pişirme Suyu
1 Silme Yemek Kaşığı Un
Yarım Limon Suyu
2-3 Su Bardağı Su
1 Silme Tatlı Kaşığı Şeker
Tuz
Üzerini örtmek için marul yaprağı 
Yapılışı
  • Dolma yapmak için iri olan enginarlar seçilir.
  • Derin bir kaba yıkama suyu malzemeleri konup karıştırılır. Sıktığımız limon kabuğu da suya bırakılır.
  • Dış yaprakları en az 3-4 sıra dışa yatırarak koparılır. En dışta kalan kabukların uç kısmını da kesecek şekilde üst kısım bıçakla kesilir. Kestiğimiz kısım kesme tahtasına veya avuç içine vurulur ki yapraklar aralansın ve aralara dolma içini koymak için yer açılsın. Tam orta kısımdaki yapraklar da koparılıp içindeki tüylü kısım açılır. Tüylü kısımlar bir kaşık yardımı ile kazınıp temizlenir. Önceden hazırladığımız yıkama suyunun içindeki limonla enginarların ortasındaki boşluk ovulur.
  • Ayıklanan enginarlar yıkama suyumuzun içine baş aşağı konur. Sap kısımları da derince soyulup 4-5 santim uzunlukta kesilip enginarların yanına bırakılır.
  • Taze soğan ve dereotu ince ince doğranıp yıkanmış süzülmüş pirinçlere ilave edilir. En son zeytinyağı, tuz ve karabiber ilave edip karıştırılır.
  • Suyu süzdürülen enginarların önce ortasındaki boşluğa dolma harcı konur. Daha sonra yaprak aralarına biraz biraz dolma harcı konup dolma tenceresine alınır. Doldurduğumuz enginarların aralarına ayıkladığımız ve kestiğimiz enginar sapları serpiştirilir.
  • Zeytinyağı dolmaların üzerine gezdirilir.
  • Pişirme suyu malzemeleri bir kapta çırpılıp dolmaların üzerine gezdirilir. Tenceredeki su seviyesi yaklaşık olarak enginarların yarısı kadar olmalıdır.
  • En son enginarların havayla temasını kesmek için yıkanmış marul yaprakları ile enginarlar örtülür ki kararmasınlar. Bunun için marulun salata yaparken attığımız en dış yaprakları kullanılır. Yemeğimiz pişince bu yapraklar atılacak çünkü. Marul enginarların kararmasını önlerken aynı zamanda mis gibi kokusunu bırakıyor ve enginara çok yakışıyor.
  • Bu mis gibi lezzet tabağımıza gelince en dış yapraklardan başlayıp dolmasıyla birlikte yapraklar dişimizle sıyıra sıyıra yenir. En son yumuşacık orta kısım afiyetle yenir. Haaaaa unutmadan tam da bitirince hatırım için bir bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Enginarın üzerine su içince ağzınızdaki hoş tadı hissedin isterim :))

Afiyet Olsun …

12 Mart 2017 Pazar

ISPANAKLI FELLAH KÖFTESİ - YOĞURTLU ISPANAK İLE FELLAH KÖFTESİ

Köfteler ıspanaklara göre biraz fazla gelebilir ama köftede ben bu ölçüye alıştığım için böyle yapıyorum.
Size yetecek kadarını yoğurtlu ıspanağın üzerine alıp biberli yağını dökün. Kalanı dolapta saklayıp ertesi gün ister domates sosla ister yoğurtlu sosla tüketebilirsiniz.

Malzemeler
Köfte Malzemeleri
2 Su Bardağı Köftelik Bulgur
1 Su Bardağı İrmik
Yarım Su Bardağı Un(3 Yemek Kaşığı)
150-200 gr Kıyma(Kullanmasanız da olur)
1 Adet Yumurta
1 Adet Kurusoğan (Küçük Boy)
2 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
1 Tatlı Kaşığı Kimyon
Tuz-Karabiber-Pulbiber
Ispanak Malzemeleri
Yarım Kg Ispanak
1 Adet Kuru soğan
3 Yemek Kaşığı Zeytin Yağı
Tuz-Karabiber-Rendelenmiş Muskat
Yoğurtlu Sos Malzemeleri
250 gr Kese Yoğurdu
2-3 Kaşık Normal Yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
Tuz
Üzeri İçin
1 Yemek Kaşığı Tere Yağı
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Pul biber

Yapılışı
  • Tercihen kapağı olan derince bir kaba bulgur ve irmik alınır.
  • Üzerine kuru soğan rendelenip tuzu atılıp  şöyle bir karıştırılır.Üzerine 1 su bardağı kaynar su eklenip kapağı örtülür.
  • 10-15 dakika sonra kaptaki bulgurlu malzeme karıştırarak havalandırılır.
  • Köfte malzemelerinin hepsi kaba alınır, hamur gibi yoğrulur. Yoğururken elimizin dayanabilceği sıcaklıkta su ilave edilir. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edilir.
  • Hamurdan uzun şeritler halinde rulo yapılıp minik minik koparılarak yuvarlanır. Yaptıklarımız bir tepside biriktirilir.
  • Aynı anda avucunuzda 2 hatta 3 parça hamuru şekillendirebilirsiniz. İşlem daha çabuk bitiyor.
  • Sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Çukur ve derin bir kapta sarımsaklar tuzla ezilir. Üzerine kese yoğurdu, normal yoğurt varsa yoğurdun suyu yoksa içme suyu konup kese yoğurdu inceltilir.
  • Soğan yemeklik doğranıp kısık ateşte şeffaflaşana dek kavrulur. Ardından ayıklanıp yıkanan ıspanaklar eklenir. Ispanaklar pişince tuz, karabiber ve muskat rendesi eklenip ocak kapatılır. Ilınması için bir kenara alınır.
  • Tüm hamura şekil verilince kaynar suya atılıp haşlanır. Evde hazırda et suyu varsa lezzete lezzet katacaktır.
  • Köftelerimiz 5-7 dakika civarında pişiyor. Bir tanesini alıp biraz soğutup tadına bakılır. Gerekirse birkaç dakika daha haşlamaya devam edilir. Pişince köfteler suyun üzerine çıkacaktır. Suyun yüzüne çıkanlar kevgir ile bir kaba alınır.
  • Küçük bir tavada tereyağı birazcık yanacak kadar eritilir. Biberin yanmaması için ısıyı düşürmek gerekir bunun için zeytinyağı ilave edilip hemen pul biber yağa konur. Pul biber rengini yağa verene kadar yağ tekrar ısıtılır.
  • Bu işlemler sırasında ıspanaklar artık ılınmış olur sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Ispanaklar çok sıcakken yoğurtlanırsa yoğurt kesilir.
  • Servis tabağına önce sarımsaklı yoğurt döşenir. Üzerine haşlanmış köfteler serilir. Köftelerin üzerine tereyağında yaktığımız pul biberlerimiz gezdirilerek servis edilir.

Afiyet Olsun …
Related Posts with Thumbnails